banner

Bekir Okan: Eğitim sistemimiz için yeni modeller oluşturmalıyız




Bekir Okan / Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve TOBB Yükseköğretim Meclis Başkanı
bekir_okanEğitimin genel sorunlarına baktığımızda ülkemizde nüfusun yüzde 50’den fazlasının 25 yaşın altında olması bu alanda özellikle Avrupa’yla karşılaştığımızda çok ciddi bir yükümüz olduğunu gösteriyor. Bu gençler bizim en büyük şansımız ve itici gücümüz, ancak bu gençliğe eğitim için kaynak yaratmak önümüzdeki en büyük problemlerden biri. Eğitim düzeyimiz bu alanda tüm iyi niyetli çabalara rağmen istenenden geride. Hala kız çocuklarının eğitimi konusunda temel problemlerimiz var.
Ülkemizde her yıl 2 milyonun üzerinde genç insan üniversiteye yerleşebilmek için sınavlara giriyor. 2017 YGS verilerine baktığımızda şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Sınava giren öğrencilerin yaklaşık 390 bini halen bir üniversitede okuyor, 173 bini bir yükseköğrenim programını bitirmiş, 32 binden fazlası ise bir yükseköğrenim programını yarıda bırakmış. Bu veriler bize üniversitede bir programa yerleşmenin gençlerin üniversite seçimlerini sonlandıramadığını ve doğru tercih yapamadığını gösteriyor. Sayılar bu konuda bir şeylerin yapılması gerekliliğini söylüyor.
2018’de eğitim sistemimiz için yeni modeller oluşturmalıyız. Örneğin İngilizce öğretimi konusunda uzun yıllardır ilerleme kaydedemiyoruz. Biz, İngilizce problemini tam anlamıyla çözebilmek adına isteyen öğrencilerimizin hazırlık eğitimini Miami’de kurduğumuz “Okan International University” de almalarını sağladık. Öğrencilerimiz hiçbir ek ücret ödemeden İngilizce hazırlığı Miami Okan International University’de okuyabiliyor. Sadece İngilizce de yetmiyor mutlak ikinci bir yabancı dil bilmek gerekiyor. Bu alanda Rusça, Çince, Arapça üzerinde duruyoruz, hatta bunu Okan Koleji’ndeki öğrenciler için de hayata geçirdik.
Bunların yanı sıra eğitimde uzgörü yaklaşımının önemine inanıyoruz. Bugün üniversiteye giren öğrenci aktif olarak 5 ila 7 yıl içerisinde iş yaşamı içerisinde kendini konumlandırabiliyor. Etkili noktalar gelmesi ise 8-12 yıl gibi bir zaman alıyor. Bu nedenle öğrencilerimizi en az 10 yıl sonrasının öngörülerine ve yetkinliklerine göre yetiştirmeliyiz. Bu nedenle Okan Üniversitesi olarak her sene UZGÖRÜ çalıştayları yapıyor ve üniversitemizi ve öğrencilerimizi geleceğe hazırlamak için gerekli stratejileri sorguluyoruz.
Devletin, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilere de mali destek vermesi önemlidir. Özel okullarda 2 yıldır bir kısım öğrenciye uygulanmakta olan eğitim-öğretim desteği bütün öğrencilere verilmeli ve bu destek resmi okullarda öğrenci başına düşen eğitim harcamasından az olmamalıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.