banner

Verdiğimiz Savaşın Zayiatı Gençler Olmasın




Hami Koç - ÖZKURBİR Yönetim Kurulu Başkanı / Eğitimci - Sosyolog

hami_kocBir süredir okulların 15 Şubat tarihinde mutlaka açılmasına dair fikirlerimizi çeşitli platformlarda ilettik ve sürecin takipçisi olduk. Ve nihayet 1 Şubat Pazartesi günü sayın cumhurbaşkanımız bakanlar kurulu toplantısı akabinde ikinci yarıyıl eğitim öğretim sürecini özet olarak açıkladı. 2 Şubat Salı günü de sayın Milli Eğitim Bakanımız yaklaşık yedi dakikalık bir basın açıklaması ile süreci daha da vuzuha kavuşturacak açıklamalarda bulundu.

Öncelikle belirtmemiz lazım ki, hükümetimiz ve sayın bakanımız salgın sürecinde insan sağlığı konusunda bütün dünyaya örnek olacak tedbir ve eylemleri ortaya koymuşlardır. Ayrıca aksama ve eksiklere rağmen Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitimde dünyanın en iyi ülkelerinden biri olarak temayüz etmiştir. Özel öğretim kurumları ise her imkanı kullanarak öğrencilerine çok güzel hizmet vermişlerdir. 

Geçtiğimiz yıl boyunca bu sütunlarda yayınlanan yazılarımızda biz de milli eğitim camiası adına tekliflerimizi sunduk. Her fırsatta virüsle sürdürdüğümüz bu amansız mücadelenin zayiatı çocuklar ve gençler olmasın diye haykırdık. Tekliflerimizi, dünya ülkelerindeki eğitim uygulamalarıyla destekledik. Ve bir nesil heba olmasın diye verdiğimiz mücadelede ne kadar haklı olduğumuzu da aslında görmüş olduk. Çünkü yollar döndü dolaştı, bizim söylediğimiz yere çıktı. Bazı yollarda ise hala yapım çalışmaları sürüyor.

Şimdi çocuklarımızı ekranlardan koparıp tekrar akranlarıyla kavuşmaları için gün sayıyoruz. İnşallah en kısa zamanda sağlık ve eğitim arasındaki köprüyü sağlam bir şekilde kurarız ve gençlerimiz o köprüden gönül rahatlığıyla yürüyüp giderler.

Çünkü artık bekleyecek gücümüz ve takatimiz kalmadı. 

ÇÖZÜM BEKLEYEN MESELELER ve ÖNERİLER

Önce sayın bakanımızın sosyal medyada paylaştıkları konu başlıklarını aynen sunalım ve ardından konuyla ilgili yorumlarımızı, tespit ve çözüme dair net tekliflerimizi yapalım.

15 Şubat 2021 

-       İkinci yarıyıl başlıyor.

-       Köy okulları tüm kademelerde tam zamanlı yüz yüze açılıyor.

-       Anaokulları tam gün olarak açılıyor.

-       Diğer tüm okullar ve sınıflar uzaktan eğitime devam ediyor. 

1 Mart 2021 

-       İlkokulun tüm sınıf düzeyleri, seyreltilmiş sınıflarda haftada iki gün yüz yüze eğitime başlıyor.

-       8. ve 12. sınıflar, seyreltilmiş tam zamanlı yüz yüze eğitime başlıyor. 

-       Özel gereksinimli çocuklar için özel eğitim okulları ve sınıfları açılıyor.

-       Veli isteğine göre, okullara beyan etmek koşuluyla öğrencinin yüz yüze eğitime katılmama hakkı vardır. öğrenci devamsız sayılmayacak ama müfredattan sorumlu olacaktır.

Salgın sürecinin başlangıcından itibaren hemen her platformda belirttiğimizi bazı hususların nihayet karşılık bulması memnuniyet verici. Bazı kararlarda biraz geç kalınmış olsa da hayırlı olsun. 

Son gelişmeler ışığında şunları söyleyebiliriz. Köy statüsündeki bütün eğitim-öğretim kurumlarına yüz yüze hizmet imkanı sunulmalıdır. Zaten bir sıkıntı oluşursa kurul kararı ile yüz yüze eğitime bölgesel ara vermeler uygulanabilecektir. Bizim teklifimiz, köy statüsü dışındaki yerlerde bulunan kurumlarda da bu mantıkla yüz yüze eğitim verilebilmesi yönündedir. Yani salgının ciddi tehdit oluşturmadığı yerleşim yerlerinde, il hıfzıssıhha kurulları kararı ile yüz yüze eğitim verilebilir.

Bu arada okul öncesi kurumların tamamı ve ilkokullar ihtiyari olarak tam zamanlı olarak açık olmalıdır. Gerektiğinde en son uygulama ile geçici olarak yüz yüze eğitime ara verilebilir. Bu mantıkla 1 Mart tarihinden itibaren, okul ve sınıf mevcudunda bir sıkıntı olmayan, gerekli sağlık tedbirlerini alabilen ilkokulların bütün sınıf seviyeleri hafta içi tam gün açık olmalıdır. Böylece çalışan ebeveynler rahatlayacak ve henüz eğitim yolculuğunun başında olan minik öğrenciler yola devam edeceklerdir.

Ayrıca DYK kapsamı ile 7. ve 11. sınıfların da 1 Mart tarihine kadar haftada üç gün kurumlarında yüz yüze eğitim almalarına imkan sağlanmalıdır. 1 Marttan sonra da mümkünse haftanın tamamında, değilse okul yönetiminin değerlendirmesi ile haftada 2 veya 3 gün okullarına gidebilmelidirler.

Bir de özel öğretim kursları meselesi var. Çeşitli alanlarda hizmet veren bu kurslar da 1 Marttan itibaren yüz yüze öğretime haftanın her günü açık olmalıdır. Zaten sürücü kursları, sanat kursları, dil kursları veya özel öğretim kurslarının tamamı veli ve öğrenci tercihi ile hizmet vermektedirler ve okul statüsünde değillerdir. Bu anlamda devam mecburiyetleri de yoktur.

Bu süreçten sonra fevkalade bir mani olmazsa, okul öncesi bütün kurumlar, ilkokullar, özel eğitim kurumları, 7. 8. 11 ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime tam zamanlı olarak başlamalıdır. Diğer ara sınıflar da şartlar olumlu bir şekilde geliştikçe, hibrit eğitimden tam güne geçebilirler.

Bilhassa büyük şehirlerde anne babası çalışan çocukların evde yalnız kalmaları, Covid-19 riskinden çok daha büyük riskleri beraberinde getirmektedir. Yukarıda belirttiğimiz teklifler gerçekleşirse, maddi manevi kayıplarımız daha az olacaktır.

Bu teklileri yaparken, ülkemizin tamamının şartlarını göz önünde bulundurduğumuzu,

Avrupa ülkelerini yakinen takip ettiğimizi ve öğrencilerimizin, ailelerinin maddi manevi kayıp ve kazançlarını ve sosyolojik gerçekleri de göz önünde bulundurduğumuzu ifade etmek isterim.

Anadolu kültüründe yemek sofralarında sıkça kullanılan “Teklif var, ısrar yok” ifadesi, içinde bulunduğumuz eğitim gündemine uyarlandığında değişmek zorundadır. Teklifi yapıp geriye çekilme lüksümüz yok.

Bu yüzden çocuklarımız ve geleceğimiz için teklif de var, ısrar da.

Sonraki yazımızda görüşmek üzere…

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.