banner

Prof. Dr. Bacanlı’dan MEB’e sert eleştiri




Fatih Mehmet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bacanlı, MEB’in yayınladığı bazı kitap ve metinlerin ciddi yanlışlıklar içerdiğini ve Türkiye toplumuna uygun olmayan metinler olduğunu açıkladı: Adı "Milli" olan bir bakanlığın "milli" olmayan metinleri bunlar.

hasan_bacanliSosyal medya hesabından bir yazı paylaşan Prof. Dr. Hasan Bacanlı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı yayınlarını örnekler vererek eleştirdi. MEB’in yayınlandığı okul öncesi eğitimle ilgili bir kitabın hem bilimsel hem de imla yanlışları barındırdığını belirten Bacanlı, yazısında, “Bakanlıkta bu kitabı hazırlayanlar her kimse, oradan buradan topladıkları yalan yanlış bilgilerle metin hazırladıklarını zannediyorlardı.” dedi.
Akran eğitimi ile ilgili Bakanlığın bir kitabını da incelediğini ifade eden Bacanlı, şunları aktardı: “O ayrı bir fecaatti. Yazarlar üç tane yabancı metinden parçalar derlemişlerdi ve Türkiyeden örnek bulamadıkları gibi aldıkları örnek vakaları da Türkçeleştirememiş ve yabancı isimlerle yayınlamışlardı. Ya Türkiyede böyle bir durum yaşanmıyor ya da bu kitapçığın yazarları Türkiyede ne olup bittiğini bilmiyorlar diye düşünmüştüm.”
“Bütün bunlar gösteriyor ki, bakanlık ne yapabileceğini bilmiyor, yabancı kaynaklardan aktarmacılık yaparak geçiştiriyor. Adı "Milli" olan bir bakanlığın "milli" olmayan metinleri bunlar.” diyen Bacanlı’nın "Acı Bir İtiraf" başlığıyla sosyal medyada yayınladığı paylaşımı:

“Acı bir itiraf: Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biz nasıl bir toplumuz, biz nasıl insanlarız ve bu şartlarda ne yapabiliriz diye düşünmek istemiyoruz (düşünemiyoruz da). Bunun en acı örneği de Milli Eğitim Bakanlığı.
Bir süre önce okulöncesi eğitim hakkındaki bir kitapla ilgili bir ileti yazmıştım. Bakanlığın hazırlayıp yayınlamış olduğu kitap hem bilimsel yanlışlar içeriyordu, hem de örneğin Erik Erikson'un adı bile yanlış yazılmıştı (Cep telefonu markası gibi 'ericsson' yazmıştı yazar; kimse de bunun farkında değildi). Bakanlıkta bu kitabı hazırlayanlar her kimse, oradan buradan topladıkları yalan yanlış bilgilerle metin hazırladıklarını zannediyorlardı.
Bir ara bakanlığın hazırladığı akran eğitimi ile ilgili bir kitapçık elime geçti. O ayrı bir fecaatti. Yazarlar üç tane yabancı metinden parçalar derlemişlerdi ve Türkiyeden örnek bulamadıkları gibi aldıkları örnek vakaları da Türkçeleştirememiş ve yabancı isimlerle yayınlamışlardı. Ya Türkiyede böyle bir durum yaşanmıyor ya da bu kitapçığın yazarları Türkiyede ne olup bittiğini bilmiyorlar diye düşünmüştüm.
Bu günlerde bakanlık Psikososyal Destek: Deprem Psikoeğitim Programı diye bir metin hazırladı ve paylaştı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, German Cooperation, KFW ve Unicef logolarıyla basılan bu metin de bu toplumda bunun nasıl yapılabileceğini ele almıyor, bazıları aktarmanın aktarması niteliğinde ve etkinliklerin tümü yabancı kaynaklardan aynen alınmış. Yabancı kaynaklardan tabii ki yararlanalım, ama bu topluma uyarlayarak kullanalım. Bu toplumdaki insanlara "Amerikalı" muamelesi yapmayı doğru bulmuyorum.
Bütün bunlar gösteriyor ki, bakanlık ne yapabileceğini bilmiyor, yabancı kaynaklardan aktarmacılık yaparak geçiştiriyor. Adı "Milli" olan bir bakanlığın "milli" olmayan metinleri bunlar.
Ne yapılabileceğini bilmeyen ve bunu dert edinmeyen insanlar ya nereye varacağı belli olmayan "farkındalık" çalışmaları yaparlar ya da yabancı kaynaklardan aktarma yaparak bir şeyler yapmış gibi görünmeye çalışırlar. Bunu özel sektör yaptığında anlaşılır bulabiliriz, ama Milli Eğitim Bakanlığının böyle yapması üzücü. Anlaşılan o ki, bu memlekette bu kadar eğitimci var, ama bu işleri yapabilecek kimse yok (en azından bakanlığın elinde yok ve bakanlık da başkalarından yararlanmak istemiyor).
Acı ama gerçek: Ne yapacağımızı bilmiyoruz, bu yüzden ne yaptığımızın farkında değiliz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.