Logo

Fedakar öğretmenleri onlar bile yıldıramadı!

Kategori: Gündem
Salı, 23 Ekim 2012 08:09 tarihinde oluşturuldu



Öğrencilerimizi bırakıp da gitmeyeceğiz

Iğdır'da PKK'nın elinden kurtarılan öğretmenler "Endişemiz var ama öğrencilerin de öğretmene ihtiyacı var. Öğrencilerimizi bırakıp gitmeyeceğiz" diyor.Köyde, öğretmenlerin köylüerle ve öğrencilerle diyalogu görülmeye değer.

Iğdır’da PKK ’nın okulu basarak, altı öğretmeni kaçırdığı Bulakbaşı Köyü’nde şimdi tedirginlik ve suskunluk var. Nedeniyse, köylülerin PKK’lıların önüne geçerek öğretmenlerin bir saat içinde serbest bırakılmasını sağladığı yönündeki haberler. Milli Güvenlik Kurulu ’nun (MGK) ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın da takdir ettiği köylüler PKK’nın bu duruma tepki olarak bir misilleme yapabileceği endişesini taşıyor. Köydekiler söz birliği etmişcesine artık konuşmak istemediklerini ifade ediyor.

‘Endişeliyiz ama...’

Bulakbaşı İlköğretim Okulu’nda toplam 19 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlerin sadece ikisi Iğdırlı. Diğer öğretmenlerin aileleri İzmir , Adana , İstanbul ve Muş gibi illerde yaşıyor. Sözleşmeli olarak çalışanlar da bulunuyor. Kaçırılma olayından sonra bölgede can güvenliklerinin olmadığını ifade eden öğretmenler ‘PKK’ya hedef oluruz’ korkusuyla fotoğraf çekilmek istemiyor ve şöyle diyor: “Ailelerimiz tedirgin. Bizlerin ve köyün medyada kahraman gibi ilan edilmesi bizi daha fazla tedirgin etti. Belki PKK, bu duruma tepki olarak tekrar saldırabilir endişesindeyiz. Can güvenliğimizin olmadığını düşünüyoruz. Ailelerimiz geri dönmemiz için ısrar ediyor. Ancak biz gidince buraya kim gelecek? Buradaki öğrencilerin de öğretmene ihtiyacı var. Öğrencilerimizi bırakıp gitmeyeceğiz. Radikal okurlarının başlattığı ‘Okulumdan elini çek’ kampanyası gayet iyi. Bu tür destekler bizi çok mutlu ediyor. Köylülerin ve öğrencilerin bizi sevmeleri görevimizi eksiksiz yerine getiriyor oluşumuz ve köylülerin eğitime önem veriyor olmasından kaynaklanıyor. Çocuklarını okutmak için kız-erkek ayrımı gözetmiyorlar. ’’

Köylüler ve öğretmenler bu tedirginliği yaşarken güvenlik güçleri ise kaygılı tabloyu dağıtmak istercesine çevrede nöbet tutuyor ve ‘Buradayız’ mesajı vererek endişeli havayı dağıtmaya çalışıyor. Okulu gören tepelerde mevzilenen askerler, uzun namlulu silahlarla okulun güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Sabah saatlerinde askerlerin civar köyleri dolaşarak arama faaliyetlerinde bulunduğu belirtiliyor.

Eğitime büyük önem

Öğrencilerse olan bitenden habersiz derslerine devam ediyor. Öğretmenleri, öğrencilerin kaçırılma olayından hiç söz etmediklerini anlatıyor. Bulakbaşı Köyü, eğitime civar köylerden daha fazla önem veriyor, kız - erkek ayrımı yapılmaksızın bütün çocuklar okula gönderiliyor. Yaklaşık 400 öğrencisi olan okulun öğrencilerinin yarıya yakını kız. Öğretmenler, köylülerin kendilerine sahip çıktığını söylüyor. Okulda öğrencilerle öğretmenleri arasında iyi bir diyalog var. Öte yandan bütün köy okullarında olduğu gibi Bulakbaşı İlköğretim Okulu’nun da sorunları var.

Bir rica

Örneğin, okulun birkütüphanesi yok. Öğretmenler Radikal okurlarının, okula kitap göndererek bir kütüphane kurmalarına destek vermelerini rica ediyor. Yaklaşık 400 öğrencisi olan okulun 7 küçük binası, 14 dersliği ve bir de anasınıfı var. Iğdır’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan okul, köyün hemen girişinde bulunuyor. Öğretmenler Iğdır şehir merkezinde yaşıyor ve okula gelmek için her gün 30 kilometrelik yolu kiraladıkları bir servis aracıyla kat ediyor. Öğrenciler içme suyu ihtiyacını su kuyusuna bağlı tulumba aracılığıyla karşılıyor. Elektrik kesintileri de sık sık yaşanıyor.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.