banner

Bakan Avcı, merak edilenleri cevapladı




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Avcı, SBS’nin kaldırılması, dershanelerin kapatılması, okul müdürlerinin valiler tarafından atanması, öğretmenlere başörtü serbestliği ve sansür iddiaları ile ilgili merak edilenleri cevapladı

SBS kalkacak mı? Özel okullar nasıl öğrenci alacak?

SBS'nin yerine getirilmesi planlanan sisteme ilişkin daha önceden başlayan bir çalışmanın olduğunu söyledi.

Çalışmanın kendisinin bakan olmadan önce başlatıldığını ifade eden Avcı, ''Milli Eğitim'in hafızası bu konuda çok iyi. Muhtelif deneyimler yaşandı. Bunların iyi taraflarını kötü taraflarını biliyoruz. Bunların hepsi elden geçiriliyor. Bunların sonucunda uygun bir yöntem veya yöntemler belirlenecek. Ama şu anda medyada, özellikle internet medyasında spekülasyon konusu edilen şeyler çok da doğru değil. Üzerinde çalışıldığından öte bazı şeylere itibar etmeyin'' diye konuştu.

SBS'nin kaldırılmasıyla 'her okul kendi sınavını yapacak' şeklinde değerlendirmelerin yapıldığı hatırlatılınca Avcı, şöyle konuştu:

''Kendilerine yönelik çok büyük talep olması beklenen okullar her zaman var, şimdi de var. Bu çok uzun vadeli bir çalışma. Öyle bir dönem, belli bir badireden sonra öyle bir noktaya gelebiliriz ki normal dağıtımlar yapıldıktan sonra, belli okulların kendi imkanlarıyla da öğrencileri ayrıca değerlendirebilecekleri, zaten yapılmış bir değerlendirme içinden kendileri için ayrıca bir değerlendirme yapabilecekleri düzenleme yapılabilir. Ama bu, bugünün meselesi değil önümüzdeki senenin meselesi de değil'' dedi.

Bir perspektifi işaret ettiklerini vurgulayan Bakan Avcı, ''Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda geçmiş yıllardaki uygulamayı, mevcut uygulamayı, mevcut teknolojik imkanları, öğrenci sayılarını, taleplerini, okul sayılarını, ailelerin beklentilerini, çocukların yaşadıkları ve yaşayabileceklerini, bütün değerleri bütün boyutlarıyla değerlendirip bugünkü koşullarda mümkün olan en ideal düzenlemeyi yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kimse endişe etmesin, bizim kafamızda öyle 'Bakan Bey bir sabah uyandı ve SBS'yi kaldıralım, yerine de Öğretmenler Kurulu'yla çocukları her okula yerleştirelim' diye bir şey yok'' ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok köklü ve deneyimli bir kurum olduğuna dikkati çeken Nabi Avcı, ''Aileleri de öğrencileri de öncelikle çocuklarımız rahatlatacak bir geçiş düzenini kurmak için çalışıyoruz'' diye konuştu.

Sınava başörtülü girilebilecek mi?

Yaklaşan SBS ile rapor olanların arttığına yönelik iddiaların anımsatılması üzerine Avcı, ''Ailelerimizin, çocuklarımızın, sağlık kuruluşlarımızın çocuklarımızı böyle uyduruk raporlarla okullarından alıkoymaları doğru değil. Çocuklarımıza kötü örnek olmayalım. Daha fazla bir şey söyleyerek ilgilileri üzmek istemiyorum ama çocuklarımıza kötü örnek olmayalım'' ifadelerini kullandı.

Avcı, yapılan düzenleme sonrası öğrencilerin SBS'ye başörtüleriyle girebileceğine yönelik haberlere ilişkin de ''Orada yönetmelik çok açık zaten. Tanınmaya engel olmayacak bir kıyafetle girebilir insanlar'' dedi.

Üniversite öğrenim süreleri azaltılmayacak

Üniversitelerde öğrenim süresinin indirilmesine yönelik çalışmalarının olmadığını dile getiren Avcı, ''Yükseköğrenimdeki lisans yılları, bunlarla ilgili ne mevcut YÖK taslağına getirdiğim eleştirilerde bu var, ne de YÖK'ün içinde böyle bir çalışma var. Olsa iyi olmaz mı- İyi olur. Başbakanlıkta çalışmaya başlandığı zaman bulunabilirim. Artık nasıl olsa adımız çıktı, 'Bu adam 4 yıllık lisansa karşı' diye. Hiç olmazsa birkaç alanda bu yapılabilir'' dedi.

Yönetici atamaları yönetmeliğine yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bakan Avcı, şöyle devam etti:

''Biz hiçbir zaman hiçbir konuda 'her şeyin en doğrusunu biz biliyoruz, ne yaparsak doğru yaparız, dolayısıyla alın ve bunu kabul edin' böyle bir tutum içinde olmayız. Şüphesiz bu konu da dahil olmak üzere pek çok konuda eksiğimiz, yanlışımız olabilir. Şimdi görmediğimiz ama uygulamada çıkan aksaklıklar olabilir. Zaman içinde ortaya çıkan her türlü eksiği, yanlışı düzeltmek için siyaset kurumu var. Şu anda bir komisyon kurduk. Gelen eleştirileri değerlendirmek için arkadaşlarımızı görevlendirdik. Hangi konuda eleştiriler geliyor buna karşı biz nasıl bir çözüm veya değerlendirme yapıyoruz diye. Bu dinamik bir süreç. Uygulamayı bir görelim. Ben çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum sıkıntı olan yerleri de çözeriz. Yeter ki birbirimizi iyi dinleyelim, neyin ne için yapıldığını veya yapılmadığını birbirimizle tartışalım.''

MEB’in gelecek projeleri

Belli bir yaştan sonra, akademi veya bürokraside çok uzun yıllar çalıştıktan sonra siyasetin icra kanadına geçmenin kolay olmadığını ifade eden Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'na tahmin ettiğinden, korktuğundan daha kolay alıştığını söyledi.

TBMM'de Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nunda başkanlık yaptığını hatırlatan Avcı, ''Alıştım. İyisiyle kötüsüyle alıştığımı söyleyebilirim. İnşallah bu alışkanlık yapmaz. Çünkü biliyorsunuz, Milli Eğitim Bakanlığı'nda hemen girişte sağda eski bakanların fotoğrafları var. Benim Hasan Bey zamanın da danışmanken yaptığım bir çalışmada, MEB'in ortalama bakanlık süresileri 11 aydı. Üstelik Hasan Ali Yücel ve Tevfik İleri gibi uzun süre bakanlık yapanları çıkardığınız da bu 9 aya düşüyordu. Dolayısıyla 'alışkanlık yapmaz' dediğim, bizim dönemimizde de sirkülasyonu en yüksek bakanlık biliyorsunuz. İnşallah huzur içinde, istikrar içinde, sorunsuz bir bakanlık geçiririz'' şeklinde konuştu.

Büyük, yeni projelerinin olup olmadığı sorusuna Avcı, MEB'deki ortalama bakanlık sürelerini hatırlatarak, bir ders yılı başında başlayıp sonunu göremeyecek büyük projeler konusunda iddialı olmak yerine mevcudu daha iyi nasıl reforme konusunda çalışmanın siyasetin ve Bakanlığın da doğasına daha uygun olduğuna yönelik düşüncelerini ifade etti.

İddialı, köklü, radikal dönüşümlere zaman zaman ihtiyaç duyulabilineceğini vurgulayan Avcı, ancak MEB gibi aynı zamanda sürekliliği de hesaba katması gereken kurumlarda çok zorunlu olmadıkça ani, radikal, büyük kitleleri sıkıntıya sokacak köklü değişiklikleri iyi düşünmek, iyi düşünmeden harekete geçmemek gerektiğini söyledi.

MEB'in projelerini incelemek, değerlendirmek ve hangilerinin hangi üslupla devam etmesi gerektiğini uzmanlarla ve kamuoyuyla paylayarak yürütmek istediklerini anlatan Bakan Avcı, ''Çantamızda 'yarın sabah olsun neler göreceksiniz' şeklinde sürpriz şeyler yok. Mevcudu iyileştirerek, aksayan yönleri düzelterek ve mümkünse yerine daha iyisini ikame ederek süreklilik içerisinde bu gelişimi ve değişimi sürdürmek istiyoruz'' dedi.

Kitapların ve şiirlerin sansürlenmesi

Milli Eğitim Bakanı Avcı, bazı kitaplara sansür yapıldığına yönelik iddialara ilişkin de uzunluk açısından bakıldığında bir bölüm alınarak yapılan, işlevsel gerekçeli alıntıların anlaşılabileceğini söyledi.

Avcı, şöyle devam etti:

''Ancak örneğin bir şiiri alıyorsunuz, o şiir de bir mısra, bir kelime sizin hoşunuza gitmiyor ve siz onu değiştirerek veya onu çıkararak alıntı yapıyorsunuz. Bu olmaz. Ya o şiiri hiç alma alıyorsan da aslına sadık kal. En son yaşananlardan Edip Cansaver'le ilgili bir şey vardı. Onun bir şiirinden bir mısranın çıkarılması. Bu bir zihniyet meselesi de olabilir bir de bazı yayınevlerinin veya editörlerin sanki 'Böyle gayretkeşliğin içine girersek Talim Terbiye'den bu iktidar da muhafazakar dolayısıyla biz böylece, Talim Terbiye'ye kendimizi mevcut iktidara daha yakın bir kimlikle tanıtmış oluruz' gibi bir gerekçeyle bunlar yapılıyorsa bu ayıp. Edip Cansever'in o ölçekte, o ünitede yer alacak ölçekte birçok şiiri var. Konunun işlenmesine daha çok elverişli pek çok şiiri var. onlardan birini değil de illa bunu alıp onun da bir mısrasını değiştirmek bir zihniyet meselesi. Türkiye bunu aşar, aşıyor.''

Bakan Avcı, yapılan düzenlemelerin mevcut Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alınan kararlar olmadığını, eskiden yapıldığını ancak bugün piyasaya sürülmeye çalışıldığını da dikkati çekti.

Öğretmenlere başörtüsü serbestliği

Bir gazetecinin ''Sizin döneminizde başörtülü öğretmenler görebilecek miyiz-'' sorusuna Avcı, ''Başörtülü öğretmenler var. Kur'an derslerine giriyorlar, siyer derslerine giriyorlar. Onları görmüyor musunuz- Ben de görüyorum. Artık, anakronik sorular ve anakronik cevaplar var ya bu o kategoriye giriyor. Türkiye bunları geçti'' diye cevapladı.

Aynı gazetecinin ''Bazı sorunlar var'' sözleri üzerine Bakan Avcı, ''Yok, rahat ol'' karşılığını verdi.

Bakan Avcı toplantının ardından gazetecilere silgili kurşun kalem hediye etti. Bir gazetecinin kurşun kalemin kendisi için anlamını sorması üzerine Avcı, ''Tükenmez kalem çok sevdiğim bir kalem değil, silgili kurşun kalem daha sevdiğim bir kalem türü. Bunlarla doğruları yazar arkasıyla da yanlışları silersiniz. Doğruları yazmak, yanlışları silmek için kurşun kalemler bu bakımdan çok işlevseldir'' yanıtını verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.