Logo

Öğretmenleri bekleyen büyük tehlike!

Kategori: Öğretmenler Odası
Cuma, 23 Kasım 2012 11:48 tarihinde oluşturuldu



Uzmanlar binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren, ilk bakışta pek önemsenmeyen ama ilerde çok ciddi rahatsızlıklara yol açan yüksek sesle konuşmak ve bağırmakla ortaya çıkan halk arasında 'öğretmen hastalığı' olarak bilinen farenjit ve ses kısıklığına dikkat çekiyor

Geleceğimizin temellerini atan, hepimizin hayatında önemli yeri olan öğretmenlerimizin bazı hastalıklarla boğuşmak zorunda kaldığını ve bu hastalıkların öğretmen hastalığı olarak anıldığını biliyor muydunuz?

Öğretmenlerde daha fazla görülen ve ses kısıklığı ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgili Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak çarpıcı açıklamalarda bulundu;

Özellikle yoğun iş temposu içinde sesini sürekli kullanmak zorunda olan öğretmenlerde, farenjit, larenjit, ses teli nodülleri, ses teli polipleri ve kistleri, alerji, reflü en sık karşılaşılan ve tedavisinde geç kalındığı takdirde kronikleşen önemli hastalıklar olduğunu belirten Op. Dr. Erdurak; ‘Sesini uzun süre tempolu ve yüksek tonda kullanan öğretmenlerde,  ses tellerinde birtakım olumsuz değişiklikler görülür. Bu temponun içerisine fast food ile beslenme, sık sık çay ve kahve tüketimi, alerjik tahta kalemlerinin etkisi ve sigara kullanımı da eklendiği takdirde ses tellerinde olumsuz değişiklikler hızla ilerleyerek, ses tellerinin yapısını bozar ve kronikleşen ses teli hastalıklarına yol açar.’ diye konuştu…

Öğretmenler bu uyarılara kulak vermeli

-Özellikle ders anlatırken sesinizin kullanımını ders süresi ile orantılı ayarlayın. Sesinizi tempolu ve heyecanlı değil; daha düşük tonda ve yormadan kullanın.

-Ders anlatırken oda sıcaklığında su içerek boğazınızı ıslak tutun. Bu önemli oranda koruyucudur.

-Ders aralarında ılık bitki çayı ya da ıhlamur tüketin.

-Reflüye neden olacak çikolata, kuruyemiş ve asitli içeceklerden uzak durun.

-Sigara kullanmayın.

-Uzun süredir var olan ve giderek artan bir ses kısıklığınız varsa mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurun.

(türkiyeeğitim)

Öğretmenlerin 3’te 2’si bu soruya aynı cevabı verdi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.