banner

Eğitim kurumları için etkili dijital mecra kullanımı




Hülya Aydın - PHD Creative Kurucu ( Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. )

hulya_aydin_phdSosyal medya uygulamaları üzerinden fotoğrafların ve yazıların paylaşılarak sosyal hayatımızın üzerinde radikal etkisinin başlangıcı, web 2.0’ın da başlangıcı olan 2005 yılı olarak da kabul ediliyor. Birçok tüketici davranışının değiştiği bu milat ile satın alma kararları, pazarlama faaliyetleri hatta duygusal ilişkilerin oluşması dijital platformlar üzerine taşındı. O günden bugüne dijital platformlar, etkileyen mecra olmaktan çok hâkim mecra haline geldi.

Dünyaca kabul gören ve referans noktası olarak kabul edilen, “We Are Social ve Hoot suite” ortaklığında yayımlanan 2022 Dijital Küresel Bakış Raporuna göre; Bugün dünya genelinde 4,62 milyar insan yani dünya nüfusunun yarısından fazlası sosyal medya kullanıcısı. Afrika’da internet ulaşımı olmayan milyonlarca insanı hesaba kattığımızda bu oran daha da artıyor. Aynı rapora göre; dünyadaki favori sosyal medya platformlarından Tiktok yükselişini sürdürürken, Instagram Facebook’u geride bırakarak dünya çapındaki sıralamada ikinci sırayı aldı.
Kişisel iletişim ve sektörel yaklaşımlar açısından önemi yadsınamaz olan “dijital iletişim”, özel okullar açısından 9 ana başlıkta toplanabilir:

Özel Okullar İçin Etkili Dijital Mecra Kullanımı:
1. Hedef kitlenizi tespit edin
2. Hedef kitlenizeulaşmak için doğru mecrayı seçin
3. Görünür olun
4. Faydalı İçerikler Üretin
5. İstikrarlı Olun
6. Geleneksel Metotlarla Kaliteli İlişkiler Kurun
7. Doğru zamandan yayımlayın
8. Hashtagleri Kullanın
9. Analizleri Yakından takip edin

1. Hedef Kitlenizi Tespit Edin: Özel okullarda hedef kitle; sadece aday ve potansiyel veliler değildir. Devam eden ve nitelikli bir hizmet söz konusu olduğundan; mevcut veliler, öğrenciler, eğitim kurumu çalışanları, sektör paydaşları hedef kitle kapsamına girer.

2. Hedef Kitlenize Ulaşmak İçin Doğru Mecrayı Keşfedin: Tiktok, Whatsapp, Instagram, Facebook, Youtube, Twitter başta olmak üzere pek çok sosyal medya mecrası vardır. Hedef kitlenize en hızlı ulaşabileceğiniz mecraya ağırlık vererek zaman, enerji ve reklam yatırımı yapmak doğrudur.

3. Görünür olun: Dijital iletişimde çoklu mecra kullanımı doğru bir yaklaşımdır. Hedef kitleye uygun dijital iletişim mecrasına yatırım yapmanın yanı sıra diğer mecralar da aktif kullanılmalıdır.

4. Faydalı İçerikler Üretin: “Hedef kitlemiz ne görmek ister?” Bu soruya doğru yanıt vermek için hedef kitlemizi iyi tanımalı, markamızın güçlü yanlarını bilmeli ve doğru zamanda hedef kitleye yönelik doğru mesajları vermeliyiz.

5. İstikrarlı Olun: Sosyal medya mecralarının algoritmasına uygun olarak içeriklerin düzenli aralıklarda ve sürekli olarak paylaşılması önemlidir. Hedef kitle ile tutarlı ilişkiler kurmak için sosyal medya içerik takvimi oluşturulmalıdır. Sosyal medyada istikrarlı paylaşım; markaya özgü olmalıdır ve sürdürülebilir şekilde yapılmalıdır.

6. Dijitalde de Geleneksel Metotlarla Kaliteli İlişkiler Kurun:
* Hedef kitle ile ilişki kurmak için sorular sorulmalıdır. Yanıtlanması için gerçek sorular sorun.
* Direkt mesajlar bölümünün aktif olması, buradan sorulan soruların yanıtsız bırakılmaması ve tepki verilmesi, algoritmaya olumlu mesajlar vermektedir.
* Yorumlar hızlı bir şekilde yanıtlanmalıdır. (Algoritmanın ne kadar hızlı yanıt verildiği ile ilgili bir kanıtı olmasa da yalnızca bir kişiyi değil, onu gören potansiyel olarak herkes etkilenecektir.)
* Diğer hesapların paylaştığı içeriklere etkileşim vermek. (Beğeni, yorum, paylaşım, gönderiyi kaydetmek sosyal medya mecralarında daha fazla takipçi kazanılmasını sağlar.)

Takipçi ve beğeni satın almak; özellikle Instagram algoritması tarafından kaydedilmektedir. Instagram algoritmasının çalışma mantığı ise; gerçek olan ve uygulamada zaman geçiren kullanıcılara daha fazla erişim sağlamak üzerine kurgulanmıştır.

7. Doğru Zamanda Yayımlayın: Sosyal medyada içeriklerin yayımlanması için doğru zaman; hedef kitlenin uygulamada çevrim içi olduğu zamandır. Ancak en iyisi, hedef kitlenin belirli alışkanlıklarına bir göz atmak ve gönderilerin dikkatlerini verdiklerinde yayımlanmasını sağlamak için analizlere göz atmaktır.

8. Hashtagleri Kullanın: Özellikle Instagram’da hashtagler, içeriğinizin doğru kişilere ulaşması için etkin bir araçtır. Gönderiniz daha fazla dikkat çektikçe algoritmanın onu daha fazla görünmesini sağlayacak verimli bir etkileşim alanı oluşturmaya yardımcı olur.

9. Analizleri Yakından Takip Edin: Yapılan işlerin etkileşim ve erişim sayısı, doğru iletişim stratejisini bulmanız için yardımcı olur. Sosyal medya uygulamalarının analizlerine göz atılması önemlidir. Bu, hedef kitlenin ne zaman çevrimiçi olduğunu, genel demografik özelliklerini ve coğrafi konumlarını göstermektedir.

 

 

                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.