banner

KÜLTÜR’LÜ EVRENSELDİR




“Kültür Koleji Anayasası ‘Kültür’lü evrenseldir’ maddesinden yola çıkarak Kültür Eğitim Kurumlarında dünya vatandaşı yetiştiriyoruz” diye konuşan İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Uluslararası Programlar ve İngilizce Eğitim Direktörü Angela Matheson ve İkinci Yabancı Diller Bölüm Başkanı Esra Ersoy Özdemir, Kültür”lü öğrencilerin anadilleri dışında başka dilleri de bilmelerini, evrensel değerlere sahip olmalarını, dünya ile iletişim kurmalarını hedeflediklerini vurguladılar.

angela_esra_kulturKurum olarak yabancı dil eğitimi ile ilgili temel yaklaşımınızdan bahsedebilir misiniz?
Angela Matheson: Kültür Koleji anayasasında tüm öğrencilerin üç dilde (kendi ana dilleri, matematik dili ve yabancı diller olmak üzere) yüksek başarı elde etmeyi amaçladıkları belirtilmektedir. Öğrenci merkezli bir yaklaşımla erken yaşta yabancı dil öğrenimine başlıyoruz, okul öncesi öğrencilerimiz oyun yoluyla öğreniyor. Bu yaşta öğrenmenin en iyi yolu budur, hayal güçlerini harekete geçirmek ve dili yapılan etkinliklere bağlayabilecekleri deneyimler yaratmak istiyoruz. Bu öğrenci merkezli yaklaşımı okul genelinde de sürdürüyoruz, öğrencilerle birlikte çalışarak projeler üretmeyi ve aynı zamanda sadece dili öğrenmeyi değil o dilin kültürünü de anlamayı teşvik ediyoruz.İkinci yabancı dil derslerimizin merkezinde öğrencilerimiz vardır. Öğrencilerimizin yaş ve bilişsel düzeyleri doğrultusunda onların bireysel farklılıklarını dikkate alarak öğretim süreçlerimizi yapılandırıyoruz. Derslerimiz proje odaklı çalışmalarla öğrendikleri dili özümsemelerini hedefliyoruz.

Yabancı dil öğretiminde hangi program ve uygulamaları kullanıyorsunuz?
Esra Ersoy Özdemir: Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’na(CEFR) dayanarak geliştirdiğimiz kendi müfredatımız, hangi materyalleri kullanırsak kullanalım öğrencilerimiz için standart bir çerçeveye ve bir dizi hedefe sahip olmamızı sağlıyor. Kültür2000 Koleji Uluslararası Bakalorya Okulu (International Baccalaureate School) iken, Kültür Koleji İleri Düzey Yerleştirme Programı (Advanced Placement)okuludur; bu programlar öğrencilerimize liseyi çift diploma ile bitirme seçeneği sunmaktadır. Bu programlar, öğrencilerin akademik becerilerini geliştirmekle kalmayıp, öğrencilerin farklı bir şekilde öğrenmelerini, gerçekleri araştırmalarını ve kendi görüşlerini oluşturmalarını da sağlamaktadır.

ÇİRT DİLLİ PROGRAM UYGULANIYOR
Eğitim programınızda yabancı dil ağırlığı ne kadar?
Angela Matheson: İlk yıllarda öğrenciler sünger gibidir, bilgiyi çok kolay alırlar. Bu nedenle, öğrencilerin okul günlerinin en az yarısında İngilizce eğitimi aldıkları bir program uyguluyoruz. İlkokulda yoğun bir programla devam ediyoruz. Hem sınıf öğretmenlerinin hem de İngilizce öğretmenlerinin sınıfta berabermatematik ve sosyal bilimler öğrettiği çift dilli bir programımız var. Beşinci sınıfımız ise hazırlık sınıfı olarak geçiyor. Öğrenciler seviye sınıflarına alıyor ve öğretim yılı boyunca seviye değiştirme şansına sahip oluyorlar. Anadolu liselerimizin eğitim dili İngilizcedir. Hazırlık sınıfı sonrasında öğrencilerimiz fen ve matematik derslerini İngilizce olarak okurlar. Bu, Uluslararası Bakalorya ve İleri Düzey Yerleştirme programlarımıza hazırlanmalarına yardımcı olur.

Öğrencilerinizin yabancı dili günlük yaşamda kullanabilmeleri için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
Angela Matheson: İngilizceye maruz kalma durumu, ders sonunda çalan zil ile bitmiyor, öğretmenler ayrıca yemek ve teneffüs saatlerinde de öğrencilerle İngilizce iletişim kuruyor. Teneffüs sırasında bir öğrenciyle hafta sonu hakkında konuşmak, 40 dakikalık bir ders kadar önemlidir. Ayrıca Model Birleşmiş Milletler (Model United Nations) gibi birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe katılıyoruz. Model Birleşmiş Milletler, öğrencilerimizin sadece konuşma becerilerini geliştirmelerini sağlamakla kalmaz aynı zamanda eleştirel düşünme, tartışma ve araştırma becerilerini de geliştirmektedir.

Birden fazla yabancı dil eğitiminin avantaj ve zorlukları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Esra Ersoy Özdemir: İngilizce artık yabancı dil olarak görülmemelidir. İngilizce, bir gereklilik olarak dünyanın uluslararası dilidir, bunun yanında ana dilinizden farklı bir dil öğrenmek, beyninizin odaklanma becerilerini güçlendirmekle birlikte bilgiyi işleme şeklinizi geliştirmenize de yardımcı olur. Elbette yeni bir şey öğrenmek kolay değildir. Zaman ve çaba gerektirir. Kendine güvenin de çok büyük bir etkisi vardır, anadili İngilizce olan biri olarak, şu açıklamayı birçok kez duydum, “anlayabiliyorum ama konuşamıyorum.” bu durum genellikle yetenek eksikliğinden ziyade, özgüven eksikliğinden ve hata yapmaktan korkmaktan kaynaklanmaktadır.Kültür Koleji Anayasası “Kültür’lü evrenseldir” maddesinden yola çıkarak Kültür Eğitim Kurumlarında dünya vatandaşı yetiştiriyoruz. Sadece dil eğitimi ile değil hayata bakışı ve kültürü de öğrencilerimizin sosyal gelişimleri için çok değerli. Yabancı dil de bu değerlerden biri. “Kültür”lü, öğrencilerinin anadilleri dışında başka dilleri de bilmelerini; gelişen ve değişen teknolojiyi kullanırlar. Öğrencilerimizin evrensel değerlere sahip olmaların dünya ile iletişim kurmalarını hedefliyoruz. Farklı kültür, düşünce ve yaklaşımlara merak duyar, izler, dinler, anlayışla yaklaşır ve onlardan yararlanır. Öğrencilerimiz öğrendikleri yabancı dil ile o dilin konuşulduğu ülkeleri, ülkelerin kültürlerini tanıyor, özgürleşiyor. Analitik düşünme becerileri, empati becerileri de yabancı dil bilgileriyle paralel ölçüde gelişiyor.

Yabancı dil öğreniminde öğretmen politikanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Angela Matheson: Öğrencilerimizin yabancı dil eğitimini maksimum düzeyde tutmak ve hedef dili kullanma olanaklarını en üst düzeye çıkarmaktır. Bunu yapabilmek için öğretmenlerimiz, öğrettikleri hedef dilin neredeyse anadili seviyesindedir. Ayrıca uluslararası alanda tanınmış eğitimciler tarafından birçok farklı alanda eğitimler düzenleyerek öğretmenlerimizin güncel olmalarını sağlıyoruz. Bunların dışında öğretmenlere ayrıca becerilerini geliştirmek için hem ulusal hem de uluslararası eğitimlere katılma fırsatı verilmektedir. Hiç kimse öğrenmeyi asla bırakmamalıdır.

Yabancı dil öğreniminde teknolojiden nasıl yararlanıyorsunuz?
Angela Matheson: Pandemiden önce bile teknoloji, programımızda çok büyük rol oynardı. Uzun yıllardır tüm sınıf seviyelerinde çevrimiçi okuma programı kullanıyoruz. Bu program, öğrencilerin sadece öğretmenler tarafından sistem üzerinden verilen kitapları değil, aynı zamanda kişisel zevkleri için de seçecekleri kitapları okumalarını sağlamaktadır. Öğrencilere yaptıkları fazladan okuma için sertifika verilmektedir. Ayrıca kendi programımız olan CATS'ı (Bilgisayar Destekli Eğitim ve Eğitim Hizmetleri) kullanıyoruz. Bu program, sınıflara testler atamamıza, videolara veya çevrimiçi platformlara erişim için bağlantılar paylaşmamıza ve ödevler hakkında duyurular yapmamıza olanak sağlamaktadır. Sınıfta akıllı tahtalarımız mevcut olup kullandığımız tüm materyallerin de akıllı tahta yazılımları vardır. Teknoloji, bizlere öğrencilerimizin nasıl ilerlediğini görmemize yardımcı olurken onların da evde ekstra çalışma yapmalarına olanak sağlamaktadır.

Yabancı dil öğreniminde müfredat sınavları dışında yararlandığınız uluslararası ölçüm sınavları var mı?
Esra Ersoy Özdemir: Öğrencilerimiz her yıl İngilizce’deCambridge ESOL, Almanca’da Fit in Deutschsınavlarına girme fırsatına sahiptir. Bu sınavlar, bizlere dünyaca tanınan bağımsız bir sınav kullanarak öğrencilerimizin seviyesini görmemize yardımcı olmaktadır. Öğrencilerimiz öğrendikleri dillerde geldikleri dil seviyesini somut şekilde tescilleyen bu sertifikalar ile okullarımızdan mezun olurlar. Biz, bu sınavların sonuçlarını kendi müfredat ve programımızın iyi işlediğini kontrol etmek ve öğrencilerimizi dünyanın herhangi bir yerinde aynı seviyedeki öğrencilerle karşılaştırmak için kullanmaktayız.

Yabancı dil öğreniminde öğrencilerinizin yurtdışı tecrübelerine yönelik programlarınız var mı?
Angela Matheson: Öğrencilerimize mümkün olduğu kadar çok fırsat sunmaya çalışıyoruz.Pandemiden önce İngiltere'ye yaz dönemi için gezilerdüzenliyorduk ve umuyorum ki yakında bunlara tekrar başlayabileceğiz. Yurtdışındaki Model Birleşmiş Milletler konferanslarına da katıldık ve bu katılan öğrenciler için harika bir deneyim oldu. Ayrıca öğrenciler için ABD ve Kanada'ya değişim programları düzenleyen bir şirketle de iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu programlar öğrencilerin lise dönemleri süresince bir yılı yurt dışında geçirmelerine olanak tanıyor.

İKİ YABANCI DİL FIRSATI
Esra Ersoy Özdemir: Öğrencilerimiz okulumuzda geçirdikleri süre boyunca iki farklı yabancı dil öğrenme fırsatına sahip olurlar; ilki İngilizce, ikincisi ise tercihe bağlı olarak İspanyolca, Almanca veya İtalyanca dillerinden biridir. Öğrencilerimiz ana sınıfından itibaren ikinci bir yabancı dil seçerler ve liseden mezun olana kadar bu dilde eğitim almaya devam ederler. Eğitimini aldıkları her iki dilde de yetkin bir şekilde okullarımızdan mezun olurlar.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.