Uzmanlar LYS-3’ü değerlendirdi. İşte yorumlar




Lisans Yerleştirme Sınavları dün  yapılan edebiyat ve coğrafya sınavlarıyla sona erdi. Uzmanlar, Türkçe’de yorum yapan, coğrafyada harita okuyabilen öğrencinin başarılı olduğunu belirtti.

2013 LYS’nin dün gerçekleştirilen son sınavında Türkçe sorularında yine yorum yapabilen öğrenciler aranırken coğrafya sorularının çeldiricilerinin yüksek olduğu gözlemlendi. Bilfen Liseleri öğretmenleri, Türkçe sorularında bilgiyi yorumlayan, coğrafya sorularında ise harita okuma becerisi güçlü olan öğrencilerin başarılı olacağını belirtti.

Türkçe’de çok bilenin yanında çok okuyan kazanacak

Yorum kabiliyeti gelişmiş öğrenciler başarılı olacak

Bilfen Liseleri Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretmenleri:

2013 LYS Edebiyat soruları Millî Eğitim ders müfredatlarının tamamını kapsayacak biçimdedir. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da edebiyat sorularının 9, 10 ve 11. sınıf müfredatlarının yanı sıra 12. sınıf müfredatının da ayrıntılı olarak irdelendiğini saptadık. Dil ve anlatımla ilgili sorular 2013 YGS’de de olduğu gibi anlama ve anlananın yorumlanmasına ilişkindir. Bu sınav, bizlere bir kez daha ÖSYM’nin; genel kültürü yüksek, yorum gücü gelişmiş ve bilgiyi kullanabilen öğrenci beklentisinde olduğunu göstermiştir.

Edebiyat soruları da bilgi ağırlıklı olmakla beraber, kuru bilgiyi ölçmekten çok bilgiyi, yorumla harmanlamayı gerektiren sorulardır. Bu sınav seçici özelliği olan, genel bilgiden ayrıntılı bilgiye yönelen sorulardan oluşmuştur. Sınavda müfredat dışı konulara yer verilmemesine karşın seçilen sanatçı ve eserlere ilişkin ayrıntılı bilgiler istenmesi, sınavın öğrencileri zorlayıcı bir sınav olduğunun göstergesidir.

Coğrafya sorularının çeldircileri yüksekti

Sorularda “Harita okuma becerisi” arandı

Bilfen Liseleri Sosyal Bilimler Bölümü Öğretmenleri:

Coğrafya soruları 9,10,11 ve 12. sınıf müfredatındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Ağırlık olarak 11 ve 12.sınıf müfredatından sorulmuştur. Soru kökleri kolay gibi görünse de seçeneklerdeki çeldiricilerin güçlü olması bazı sorularda öğrencilerin zorlanabileceğini göstermektedir. Harita okuma becerisi gelişmiş olan öğrencilerin başarılı olabileceği, coğrafya dersinin neden-sonuç, karşılıklı ilişki kurma ve dağılış ilkelerini kavramış olan öğrencilerin soruları daha kolay anlayıp çözebilecekleri bir sınav niteliği taşımaktadır.

Soruların üçte biri 9 ve 10.sınıf konularından oluşmaktadır. Bu nedenle  9 ve 10.sınıf kazanımlarını konu tekrarları  ve   testlerle sürekli gözden geçiren öğrencilerin  daha fazla net yapabileceği bir sınav olmuştur. 9 ve 10. sınıf kazanımlarından gelen sorular bilgi ağırlıklı olup öğrencilerin edindikleri bilgileri doğru kullandıkları zaman başarılı olacakları sorulardır. 11 ve 12. sınıf kazanımlarından gelen sorular ise temel bilgilerden hareketle güçlü bir yorum yeteneği gerektirmektedir. Bu sınavda sorulan bazı sorular disiplinler arası işbirliğinin ne denli, önemli olduğunu göstermiştir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.