SBS sonucunuzu öğrenmek için Tıklayın
2013 SBS, PYBS yerleştirme sonuçları açıklanıyor mu? 2013 SBS Tercih ve Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar ne yapacak? Düz liselere kayıtlar nasıl yapılacak? OYP’ye göre açıkta kalan öğrenciler hangi liselere kayıt yaptırabilecek? SBS Tercihleri açıklandıktan sonra adaylar 2013 SBS, OYP sonuçlarını http://oges.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden TC kimlik no ve aday numaraları ile öğrenebilirler.
SBS Yerleştirme ve Tercih sonuçlarının açıklanmasına sadece üç gün kaldı. İyi bir liseye gitmenin hayalini kuran binlerce lise adayı bu yıl son kez yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) puanına göre yaptıkları ortaöğretime geçiş tercihleri sonuçlarını merakla bekliyor. 2013 SBS Yerleştirme sonuçlarını öğrenir öğrenmez öğrencileri kayıt telaşı alacak. MEB, PTT aracılığıyla lise adaylarına yerleştirme sonuç belgesi göndermeyecek.
1 milyon 127 bin öğrencinin başvuru yaptığı 2013 SBS’de tercih ve yerleştirme sonuçlarını adaylar Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) e-okul ya da http://oges.meb.gov.tr adresinden öğrenebilecek. MEB, SBS tercihi yapan adaylara sonuç belgesi gönderecek mi? MEB’in SBS’de yerleştirme sonuçlarını bekleyen adaylara sonuç belgesi göndermeyeceği adayların sonuç belgelerine belirtilen adreslerden edinebileceği belirtiliyor. SBS 2013 Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir liseye yerleşemeyen adaylar ne yapacak? 2013 SBS tercihlerinde herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar HaberTürk Yazarı Pervin Kaplan’ın belirttiğine göre, 646 bin öğrenci meslek, imam hatip ya da özel liseye gitmeye zorunlu olacak ve aileler "Bu üç seçenekten birini" seçmeye zorlanacak. Çünkü genel liseler Anadolu ve meslek lisesi haline dönüştüğü için bu yıldan itibaren "genel lise" olmayacak. Bu durumda da 2013 SBS ve okul notları toplamıyla oluşan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre öğrenci alan okullara giremeyen ama üniversiteye hazırlanacak öğrencilerin akademik eğitim alabilecekleri bir "seçenekleri" artık kalmadı.
OYP’ye göre herhangi bir liseye yerleşemeyen adaylar için 3 seçenek var
Sınavla öğrenci alan başında Anadolu olan öğretmen, fen, sosyal bilimler hatta Anadolu imam hatip ve Anadolu Meslek liselerinini de eklediğimizde bu okulların toplam kontenjanı 612 bin 749. Oysa geçen yıl 8. sınıfta okuyan ve bu yıl tümü 4+4+4 eğitim sistemine göre 9. sınıfa yani liseye başlamak zorunda olan öğrenci sayısı 1 milyon 259 bin 546. Kontenjan ve öğrenci sayısı karşılaştırıldığında da tam 646 bin 797 çocuğun ailesi zorunlu "imam hatip ve meslek lisesi" seçecek. Parası olan özel okula yollayacak.
Genel lise sorunu böyle çözülecek?
İşte Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların açılmasına günler kala büyük tepkilere yol açacak "bu zorunlu seçimi" ailere yaptırmamak için formül buldu. İl milli eğitim müdürleriyle bakanlıkta yapılan toplantıda "Açıkta kalacak 646 bin öğrenci" tartışıldı ve ailelerin bu seçime zorlanamayacağı söylenerek, çocuklarına akademik eğitim aldırmak isteyen aileler için "genel lise alternatifinin" devam etmesine karar verildi.
Ortada bir genel lise olmadığına göre "genel lise uygulamasının nasıl sürdürüleceğini" de dün konuştuğum il müdürleri anlattı. Buna göre Anadolu meslek hatta Anadolu liseleri içinde "genel lise" şubeleri oluşturulacak. Bu nedenle de başta anadolu meslek liseleri olmak üzere sınavla öğrenci alan okullara oluşturulacak "genel lise sınıfları" için ne kadarlık bir kontenjan ayırabilecekleri sorulmaya başlandı.
Bir il milli eğitim müdürü bu gelişmeyle ilgili şunları anlattı:
"Ailelere 'Alternatifin yok, çocuğunu ya imam hatip ya da meslek lisesine göndereceksin' diyemeyiz. Eğer çocuk akademik eğitim almak istiyorsa ve sınav sonuçlarıyla bir yere yerleşemediyse, üstelik de bu okulların kontenjanları mezun olan tüm öğrencilere yetmiyorsa onlara meslek ve imam hatip lisesi dışında başka alternatif sunmalıyız. Sınavla öğrenci alan başta Anadolu meslek liselerinde 'genel liseye' gitmek isteyen öğrenciler için şubeler açılacak. 9. sınıfta tüm okul türlerinde öğrenciler aynı dersleri görüyor. Anadolu meslek liselerinde de bu dersleri veren öğretmenlervar. Sınavla yerleşemeyen çocuklar bu okullarda diğerleriyle bu dersleri alır. 9. sınıf sonunda meslek lisesine gitmek istemeyenler oluşacak 'genel lise' şubesine geçer. Hatta bazı ilçelerde bazı okulları sadece 'genel lise' haline getirebiliriz. Ya da çok programlı liselerde olduğu gibi sınavla öğrenci alan liselerin içinde "genel lise şubeleri" koyabiliriz."
Müdürler önümüzdeki günlerde bu uygulamanın nasıl olacağını bakanlığın açıklayacağını söylüyor. Bakanlık bir an önce 600 bini aşkın çocuğun ailesine "seçeneksiz olmayacaklarını" açıklamalı.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.