Üniversiteye kayıtlar bugün başlıyor. Üniversiteye kayıtlarda hangi belgeler gerekiyor? Üniversiteye kayıtlar ne zaman sona eriyor? Üniversite kayıtları için gerekli belgeler nereden ve nasıl temin edilecek? İşte kayıtlarla ilgili tüm merak edilenler...
Eğitimtercihi- 2013-2014 akademik yılında üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, 2-6 Eylül arasında kayıt işlemlerini tamamlayacak.
Üniversitelerdeki her program için ayrı kayıt tarihi belirlendiğinden, adayların sınav sonuç belgesinde belirtilen tarihte kayıt yaptırmaları gerekiyor. Belirtilen tarihte kayıt yaptırmayanlar, kayıt hakkını kaybedecek.
Üniversitelere kayıt için gerekli evraklar neler?
Üniversitelere kayıt hakkı kazanan adayların,
2 Eylül’de başlayacak olan üniversite kayıtlarında her üniversite kayıt için gerekli belgeleri öğrencilere üniversite ve fakültelerin öğrenci işleri aracılığıyla duyuracak. Kayıt yaptırmaya gitmeden önce her üniversitenin istediği belge ve evraklar şöyle;
- 2013 ÖSYS Sonuç Belgesinin İnternet Çıktısı (2 Nüsha)
- Adayın mezun olduğu okuldan aldığı Lise Diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, (Başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamaz)
Aday 0,15 katsayısından veya ek puandan yararlanarak veya sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını gösterir belge (Nüfus Cüzdanı Fotokopisi),
- 8 adet 4.5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf, (Fotoğrafların arkasına T.C. Kimlik No, Öğrenci Numarası, Adı ve Soyadı yazılacaktır.)
- 1991 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylardan tecil belgesi veya askerlikle ilişiği olmadığını gösterir belge,
- Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretinin birinci taksitinin yatırıldığını gösteren banka dekontu,
- Öğrenci Bilgi ve Kayıt Formu (Ön kayıt sırasında sistemden alınacaktır.)
Üniversite sayısı 175'i buldu
YÖK ve ÖSYM kaynaklarından derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 71'i vakıf, 104'ü devlet olmak üzere 175 üniversite faaliyet gösteriyor. Hemen tüm illerde devlet üniversitesi mevcutken, vakıf üniversiteleri genellikle büyük şehirlerde kuruluyor.
Türkiye'de en çok üniversitenin bulunduğu şehir, 46 üniversite ile İstanbul. İstanbul'da 9 devlet üniversitesinin yanı sıra 37 vakıf üniversitesi faaliyet gösteriyor. Vakıf üniversitelerinin yarısından fazlasının İstanbul'da kurulduğu dikkati çekiyor.
İstanbul, en fazla üniversitelere sahip olmasının yanı sıra en eski ve en yeni üniversitelerin birarada bulunmasıyla da diğer illerden farklılık gösteriyor. Kuruluşu 1453'e dayanan İstanbul Üniversitesi, Türkiye'deki en eski üniversite olarak biliniyor.
İlk vakıf üniversitesi Başkentte
Ankara'da da üniversite sayısı son birkaç yılda artış gösterdi. Başkentte Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olan İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 1984'de kuruldu.
Ankara'da toplam 19 üniversite bulunurken, İzmir'de de 9 üniversite eğitim veriyor.
Öğrenci ve öğretim üyelerinin sayıları
Türkiye'deki üniversitelerde 111 bin 495 öğretim elemanı hizmet veriyor. Öğretim elemanlarının 45 bin 599'u kadın, 65 bin 896'sı erkek. Öğretim elemanlarının 15 bin 529'u profesör, 8 bin 486'sı doçent, 21 bin 717'si yardımcı doçent, 17 bin 520'si öğretim görevlisi, 8 bin 190'ı okutman, 3 bin 257'si uzman, 36 bin 669'u araştırma görevlisi, 23'ü çevirici, 104'ü eğitim öğretim planlamacısı olarak görev yapıyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.