Logo

YGS yerine yazılı sınav geliyor

Kategori: Sınav Haberleri
Salı, 27 Mart 2012 10:59 tarihinde oluşturuldu



MEB, ÖSYM ve YÖK'ün yürüttüğü ortak çalışmayı TBMM Milli Eğitim Alt Komisyon Başkanı Işık AKŞAM'a açıkladı: Liseliler, Fatih Projesi'yle dağıtılan tablet bilgisayarlar üzerinden her yıl merkezi yazılı sınavlara girecek. Üniversiteye girişte bu sınavlardaki başarı ortalaması baz alınacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Seul yolunda dile getirdiği 'YGS kalkıyor' açıklamasının ayrıntıları ortaya çıkıyor. YGS'nin 'Fatih Projesi' ile paralel bir uygulamayla yürürlükten kalkacağı öğrenildi.

TBMM Milli Eğitim Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Fikri Işık, YGS yerine planlanan modelin, Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılan 'akıllı tablet' sisteminden faydalanarak hayata geçirileceğini söyledi. Buna göre, lise sürecinden itibaren öğrenciler her yıl, merkezi sistemle bir ya da iki kez yazılı sınavlara katılacak. Ülke genelinde tüm öğrencilere, kendi okullarında girecekleri sınavlarda aynı sorular yöneltilecek. Öğrenciler bu soruları 'akıllı tablet' kullanarak elektronik ortamda yanıtlayacaklar. Dört yıllık lise eğitimi tamamlandığında, öğrencinin sınavlarda elde ettiği başarı üniversiteye girişte baz alınacak.

ELEKTRONİK YAZILI

FATİH Projesi'nin tüm dünyaya model olabilecek müthiş fırsatlar sunduğunu belirten Işık, yeni sistemin özünü şöyle anlattı:

' Çoktan seçmeli sınav, eğitimde bir ölçme, değerlendirme metodudur. Kullanılır, ama öğrencinin kaderinde tek belirleyici metot olması büyük yanlıştır. 2-3 saatli sınavla öğrencinin geleceği belirlenemez. Yeni sistemin teknik unsurları tamamlanırsa, çoktan seçmeli sınav yerine 'elektronik yazılı sınav' sistemiyle herkesin eşit şartlarda yarışması sağlanacak. Tüm öğrencilere aynı soru sorulacak ve öğrenciler tablet üzerinden yanıt verecek. Fatih Projesi'nin en büyük kazanımı elektronik ortamda öğrencinin yazdığı yazının İtalik ortamda dokümana dönüştürülmesi ve ne dediğinin çok rahatlıkla anlaşılabilmesi olacak. Yani yazı karışıklıkları sorun yaratmayacak.'

TORPİL, İLTİMAS OLMAZ

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM'nin bu konuda mutfak çalışması yaptığını belirten Işık, yeni sistemde her öğrenciye bir elektronik kod verileceğini belirterek şöyle devam etti:  'Belki öğrenci bile kendi kodunu bilmeyecek. Öğretmenler, bu kodun hangi öğrenciye ait olduğunu asla bilmeyecek. Daha sonra bu yanıtlar, 'random selection' yani rastgele seçme yöntemiyle ilgili öğretmenlere dağıtılacak. Öğretmen, kimin kağıdını okuduğunu bilmeyeceği için, torpil, iltimas gibi unsurlar söz konusu olmayacak. Puanlama, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği standartlara göre yapılacak. Yani öğrenci, 'şurada hata yaparsa, bu kadar puan kırılacak' gibi esasları bakanlık belirleyecek. İşte, MEB, YÖK ve ÖSYM'nin üzerinde kafa yorduğu sistem budur.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.