Logo

Canik Başarı Üniversitesi üretken ve yenilikçi bireyler yetiştiriyor

Kategori: Üniversiteler
Salı, 19 Ocak 2016 16:07 tarihinde oluşturuldu



4 fakülte ve 13 bölümde eğitim öğretime devam eden Canik Başarı Üniversitesi, 4 yıl boyunca uyguladığı sabit ücret politikasıyla diğer üniversitelerden farklı bir konumda yer alıyor.

yunus_beydemirBu yıl ilk mezunları vermeye hazırlandıklarını belirten Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Türkiye’den yurtdışına giden ve o üniversitelerde görev yapan akademisyenleri üniversite bünyesine katarak, tersine bir beyin göçünü başlattıklarını belirterek, “Canik Başarı Üniversitesinin Türk yükseköğretimine ve ülkemize yaptığı en büyük katkılarından biri de bu olacak diye düşünüyorum.” diye konuşuyor.

2010 yılında Başarı Eğitim ve Kültür Vakfı ile Tanrıverdi Vakfı tarafından kurulan Canik Başarı Üniversitesi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Canik Başarı Üniversitesi, bilginin üretilmesinde insana ve çevreye saygıyı temel almaktadır. Bilgiye ulaşma, bilgiyi üretme ve kullanma aşamalarında disiplinler arası yaklaşımı ve eleştirel düşünmeyi ön plana çıkarmıştır. Eğitim ve araştırma faaliyetleri; evrensel değerleri ve bilimsel etik kuralları insani değerler içerisinde ele alan, üretken ve yenilikçi bireylerin yetiştirilmesi hedefi doğrultusunda şekillendirilmiştir. Karadeniz’in eğitim, kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezi olan Samsun'un zirvesinde, şehrin ve Karadeniz'in büyüleyici manzarasının tamamına hakim olağanüstü bir konumda yer almaktadır.
130 dönüm üzerinde 29 bin m² kapalı alanı tamamlanmış, kültür merkezi, rektörlük binası, fakülte binaları ve spor sahalarıyla hizmet vermektedir. Ayrıca inşaatı bu yıl bitecek olan öğrenci yurt binası ile kapalı alan genişletme çalışmaları hızla devam etmektedir. 328 öğrenci ile 2012 yılında eğitim öğretime başlayan Başarı Üniversitesi, ilk dört yılında 2 bin 145 öğrenciye ulaşmıştır ve şimdiden 2015-16 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk lisans mezunlarını verecek olmanın heyecanını yaşamaktadır.

4 YIL SABİT ÜCRET UYGULANIYOR
Üniversitenizin öne çıkan özellikleri nelerdir?

Şüphesiz öne çıkan en büyük özelliklerimizden biri 4 yıl sabit ücret politikamızdır. Üniversitemizi kazanan öğrencilere mezun oluncaya kadar herhangi bir ücret artışı, enflasyon farkı veya başka bir zam uygulanmamaktadır. Bir diğer deyişle kaydolduğu yıldaki ücret 4 yıl boyunca hiç artmamaktadır.
Akademik kadromuz; alanında uzman ve yetkin kişilerden oluşmaktadır. Öğretim üyelerimizin birçoğu doktoralarını yurtdışında tamamlamış veya uluslararası tecrübesi olan öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Türkiye’den yurtdışına gitmiş, orada okumuş o üniversitelerde görev yapan değerlerimizi buraya üniversitemize alıyoruz. Tersine bir beyin göçünü başlattık aslında. Canik Başarı Üniversitesinin Türk yükseköğretimine ve ülkemize yaptığı en büyük katkılarından biri de bu olacak diye düşünüyorum. Ayrıca üniversitemizin, çıkarmış olduğu yayın sayısının Türkiye ortalamasının üstünde olan alanında uzman öğretim elemanlarını barındırması bilimsel araştırma kapasitemizin de ne denli kaliteli olduğunun göstergesidir. Yetkin öğretim üyelerinin varlığı ise eğitimde etkinlik, ayrıcalık ve kalite anlamına gelmektedir. Bununla ilgili hemen her bölümdeki öğrencilerden ve diğer paydaşlarımızdan çok sayıda övücü, takdir edici geri beslemeler almaktayız.
Şu an dört fakülte ve on üç bölümde eğitim öğretim devam etmektedir. Bölümlerimizin hemen hepsi talep gören ve kaliteli öğrencilerimizin tercih ettiği alanlar olup, ülkemizde insan kaynakları açısından önceliği olan ve istihdam edilebilirliği yüksek mezunlar veren bölümlerdir.
Öğrencilerimizin akademik kariyerlerine önemli katkı sağlayacak Yan Dal ve Çift Ana Dal programları üniversitemizde uygulanmakta olup, genel not ortalaması 3.0 olan öğrencilerimiz fakülte tarafından belirlenen bölümden yan dal yapabilir. Genel not ortalaması 3.5 olan öğrencilerimiz ise fakülte tarafından belirlenen bölümden çift ana dal yapabilir mezuniyetinde her iki bölümün de diplomasına sahip olur. Yatay geçiş ve dikey geçişle (DGS) de öğrenci kabul eden üniversitemizde aynı zamanda Yüksek Lisans ve Doktora programları uygulanmaktadır. Bahar Dönemi ve Güz Dönemi öğrenci alımları yapılan bu programlarda YÖK’ün belirlemiş olduğu takvim takip edilmektedir.
canik_basari_yeni20’YE YAKIN YABANCI ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ
Uluslararası alandaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Bu konuda ilk adım olarak Üniversitemizin uluslararasılaşma stratejilerini belirlemiş durumdayız. Bu stratejiler uluslararası anlamda atacağımız adımlara yön vermektedir. Dünya’nın seçkin üniversiteleri ile akademik, bilimsel ve kültürel içerikli işbirlikleri geliştirme konusunda hızla çalışmalarımız devam etmektedir. Dolayısıyla öğrencilerimize sunduğumuz yurtdışında eğitim, staj ve kültürel programlar ile ilgili alternatifleri her gün artırıyoruz. Tabii ki bunların en başında Erasmus+ programı gelmekte. İspanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Almanya, Litvanya, Polonya, Slovakya, Kazakistan ve Romanya’da birçok üniversitede erasmus+ ile öğrenci değişim programı anlaşmamız var. Erasmus+ programından faydalanarak yurtdışında eğitim alan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Ayrıca yine üniversitemiz akademik ve idari personeline de bu programdan faydalanma imkânı sunuyoruz Tüm öğrencilerimizin bir yurt dışı tecrübesi edinmesi üniversitemizin temel amaçları arasında. Bu konuda öğrencilerimizi cesaretlendiren ve destekleyen politikalarımız var..
ABD, İngiltere, Azerbaycan, Yemen, Ürdün, Bosna Hersek, Gürcistan, Arjantin, Malezya, Mısır ve Rusya da yirmiye yakın üniversite ve kurumlar ile işbirliği protokollerimiz mevcut. Bu üniversitelerden gelen bilim adamları üniversitemizde seminerler ve konferanslar vermekte video konferansla dönem içerisinde bazı derslerimize katkı sağlamaktadırlar. Kampüsümüzde yirmiye yakın farklı ülkeden 82 uluslararası öğrencimiz bulunmakta kampüsümüzü akademik ve kültürel olarak renklendiren bu öğrencilerimize gereken desteği sağlamaktayız. Bunun yanında bu yıl itibari ile AB Gençlik projeleri ile ilgili çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Öğrencilerimizin kulüpleriyle uluslararası bu projelere katılmasını teşvik ediyor, proje yazmaları konusunda da destekliyoruz.
Yurt ve barınma olanaklarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Samsun’un merkez ilçelerinden Atakum’da her türlü sosyal imkanlara yakın bir konuma sahip kız ve erkek yurtlarımız bulunmakta. İkişer kişilik ve üçer kişilik odalarla temiz ve huzurlu bir aile ortamı sunan yurtlarımız öğrenciler için kendilerini evlerinde hissettirecek ve rahat bir ders çalışma ortamı sunacak konforda dizayn edilmiştir. Ayrıca üniversite kampüsümüzde inşaatı bitmekte olan çok donanımlı bir yurt binamız var.

HER İLGİYE UYGUN KULÜP BULUNUYOR
Üniversitenizin yabancı dil, sosyal, kültürel, sportif ve diğer olanakları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bünyemizde yer alan Yabancı Diller Yüksekokulunda ana dili İngilizce olan yabancı öğretim görevlilerimizle ile öğrencilerimize yüksek kalitede dil eğitimi sunmaktayız. Öğrencilerimizin bölüme geçmeden önce isteğe bağlı olarak hazırlık okuma imkanı var. Dil eğitimi alan öğrencilerimizin daha da başarılı olduklarını görmekteyiz. Bu sebeple bölümlerde de İngilizce ve Rusça dil dersleri verilmekte olup, öğrencimiz okuduğu ilgili bilim alanında başarılı olmanın yanı sıra mezuniyet sonrası iş bulmada önemli avantaj sağlamaktadır.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızın bünyesinde desteklenen otuzu aşkın öğrenci kulüpleri günde en az 3 etkinlik yapıyorlar. Her öğrencinin kendini ifade edebileceği bir kulübün mutlaka olduğu üniversitemizde, her ilgiye uygun kulüplerimiz bulunmaktadır. Üniversitemizin spor kulübü bünyesinde ünilig ve bölgesel ligde oynayan basketbol takımımız bulunmakta buradaki oyuncularımız spor burslarıyla desteklenmektedir. Ayrıca üniversitemizin futsal takımı iddialı bir sezon geçirmektedir. Başarı Üniversitesi, bünyesinde açtığı Kariyer Ofisi ile öğrencileri geleceğe hazırlayarak onların doğru meslek seçimi ve kariyer planlamalarını yapmaktadır.
Kısaca; Kariyer Günleri, sempozyumlar, söyleşi ve konferansların düzenlendiği, toplumsal duyarlılık etkinliklerin eksik olmadığı, sanat sokağında edebiyat dolu bir gezintiyle sizi şiirin ve edebiyatın mistik havasına çektiği, koridorlarında öğrencilerin müzik yaptığı, sanat sergilerinin ve eğitici sergilerin her daim sergilendiği, bilime ve bilimsel projelere önem verildiğini söyleyebiliriz.

Hedefleriniz nelerdir? Yeni bölüm ve fakülte açma planınız var mı?
Üniversitemiz bir vakıf üniversitesi olarak topluma katkı sağlamayı hedefleyen kar amacı gütmeyen bir kamu kuruluşudur. Hedeflerimiz tüm öğrencilerimize maksimum miktarda burs sağlayarak, alt yapı ve laboratuvarları daha da geliştirerek tercih edilen, kalite ve katma değer üreten bir üniversite olmaktır. Açılacak yeni bölümler ve Master ve Doktora programlarımızla gün geçtikçe daha çok bilinen daha görünen bir üniversite hedefliyoruz. Toplamda 5000 öğrenciyi hedefleyen üniversitemiz her öğrencisine dokunan bir yapılanmayla ayrıcalıklı bir eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

ÖĞRENCİLERİMİZ DÜNYANIN HER YERİNDE KEŞFEDEREK ÖĞRENİYOR

Öğrencilerinize sunduğunuz staj ve iş imkânları hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Her üniversitenin temel iki tür misyonu vardır. Birincisi Ar-Ge yapacak bilim insanı yetiştirmek. Bir diğeri ise toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda profesyonel insanlar yetiştirmektir. Bu çalışmalarını pratik ve uygulamanın içeresinde sürdürdüğümüz müddetçe daha başarılı oluyor ve hayata daha donanımlı mezunlar veriyoruz. Bu konuda en önemli paydaşlarımız üniversite dışı kurum ve kuruluşlardır. Onlarla yapmış olduğumuz protokoller, anlaşmalarla bu kuruluşların imkânlarını kullanmak ve profesyonel uygulamaları öğrencimize sunmak temel amacımızdır. Aynı şekilde, üniversitemizde var olan imkânlarımızı o şirketlerimize o kurumlarımıza da sunarak, karşılıklı, birlikte gelişeceğimiz bir sinerji oluşturmaktır.
Bir şeyi çok sıklıkla dile getiriyorum: Mezunlarımızı, Uluslararası bir boyuta taşımak için, öğrencilerimizi bu tecrübe ile donanmış olarak iş hayatına teslim etmek istiyoruz. Yetiştireceğimiz yüksek potansiyelli, tam donanımlı insanlarla katma değer üretmiş olacağız. Üretimin, performansın, verimin ve müşteri memnuniyetinin her zamankinden daha fazla değer gördüğü günümüz dünyasında tüm öğrencilerimiz teknik gezilerle Samsun’da, Türkiye’de ve hatta Dünya’da saha gezisi yapacak ve kendilerine uygun yerleri keşfederek şüphesiz kendi alanlarında işin nasıl işlediğini görmüş olacaklar. Bu yaz Amerika’da iki farklı laboratuvarda stajlarını yapan moleküler biyoloji ve genetik bölümü öğrencilerimizin geri geldiklerinde çok daha farklı vizyonlar edindiklerine şahit oldum. Yine Erasmus+ programı kapsamında öğrencilerimize yurt dışında staj imkanı da sunuyoruz. Öğrencilerimiz yurt dışında stajlarını yaparken hem tecrübe kazanıyorlar hem de yabancı dillerini geliştirme imkanı buluyorlar.

KÜNYE
Kuruluş Tarihi: 24/04/2010
Kurucusu: Başarı Eğitim ve Kültür Vakfı ve Tanrıverdi Vakfı
Araştırma Merkezi Sayısı: 6
Fakülteler: 
Fen Edebiyat Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi
İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi
Yüksekokullar: 
Yabancı Diller Yüksekokulu
Enstitüler: 
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Fen Bilimler Enstitüsü
Yeni Açılacak Bölümler:
Sosyal Hizmetler 
Çocuk Gelişimi
Okul öncesi Eğitimi
Toplam Öğrenci Sayısı: 2145
Akademik Personel Sayısı: 91
Öğrenim Ücretleri: 24.950,00 TL
İletişim Bilgileri:0362 280 10 00 /fax 11 77

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.