“Her komşunun birbiri üzerinde hakkı vardır” düşüncesinden yola çıkan ve bulunduğu Cibali Bölgesi’nin sorunlarıyla yakından ilgilenen Kadir Has Üniversitesi, son iki yıldır da Kurumsal Sosyal Sorumluluk konusunda çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların yer aldığı ve Türkiye’de yayınlanan ilk üniversite KSS Raporu olma özelliğine sahip 2010-2012 Khas KSS Raporu’nda üniversitenin ve öğrencilerinin çevreye verdikleri etki dahi ölçüldü.
Temeli merhum Kadir Has’ın Türkiye’nin kalkınmasına yönelik eğitim ve sağlık alanlarında yaptığı yatırımlara dayanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) faaliyetleri, 2008 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi’nde yürütülüyor.
Bu faaliyetlerini üniversite kültürünün temel parçası haline gelmesini isteyen Khas, ilk KSS raporunu yayınladı. Bu rapor aynı zamanda Türkiye’de yayınlanan ilk üniversite KSS raporu özelliği taşıyor.
Kadir Has Üniversitesi’nin 2010-2012 dönemindeki çalışmalarını kapsayan raporda paylaşılan bilgiler arasında çevre alanında yıllık karbon emisyon ölçümlemesine başlayan üniversitenin yıllık karbon salınımı dahi bulunuyor.
Rapora göre 2011 yılında karbon emisyonları ölçümleme ve yönetme girişiminde bulunan Kadir Has Üniversitesi’nin 2008-2010 yılları arasında tüm kampüslerinin tükettiği doğal gaz, mazot, benzin ve eletrik gibi birincil enerji kaynak tüketimlerinin ortamaları alınarak hesaplanan karbon ayakizi ölçümlerine göre yılda ortalama 1800 kton karbondioksit salınımı yapıyor.
Bu kapsamda çevreye verilen zararı azaltmak için çalışmalara başlayan Üniversite, öğrencilerini bireysel karbon ayakizini hesaplatmaya teşvik etti. 2011-2012 Akademik Yılı’nda 2, 3 ve 4. sınıflardan olmak üzere 200 öğrenciye uygulanılan ve 15 sorudan oluşan anket soruları arasında öğrencilerin kullandıkları ulaşım araçları, yemek alışkanlıkları, çevre bilinci gibi temalar yer aldı.
Anket sonuçlarına göre her öğrenci için 1 değil ortalama 1,5 gezegene ve gezegenin verimli alanlarından 2,8 hektara ihtiyacı olduğu ortaya çıktı ve bu öğrencilerin çevre bilincini arttırmaya yönelik uygulamaların arttırılmasına yönelik işaret olarak kabul edildi.
Khas’ın KSS Çalışmaları Neler?
KSS Raporunda öne çıkan konular, her Khas öğrencisine verilen KSS dersleri, Komşuluk Hakkı Paydaş Kurulu ve çevre alanında yapılan ölçümlemeler olarak sayılabilir.
Khas’da mühendislikten güzel sanatlara kadar bölüm ayırmaksızın her öğrenci, KSS derslerini alıyor. Öğrenciler ‘Dedem Öğütler Seminerler Dizisi’ kapsamında 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileriyle tanışma imkanı bulurken, İstanbul’da yapılan sergi, film festivali gibi çeşitli KSS etkinliklerine katılımları teşvik ediliyor ve geliştirdikleri ortak KSS projeleriyle fark yaratıyorlar.
“Her komşunun birbiri üzerinde hakkı vardır” düşüncesinden yola çıkan Khas, Cibali semtinde yaşayan bölge halkının beklentilerine karşılık vermek ve karşılaştıkları sorunlara birlikte çözüm üretmek için Cibali semti ile üniversite temsilcilerinin bir araya geldiği bir ‘Paydaş Kurulu’ oluşturdu. Yılda iki kez gerçekleştirilen toplantılarda Mahalle muhtarı, imamı, ilköğretim okul müdürü, esnafı gibi mahallenin önde gelenleri; rektör, üniversite idari ve akademik kadrosuyla buluşarak mahallenin sorunlarını ele alıp beraber fikir üretiyor.
‘Etüt Ağabeyliği ve Ablalığı’; Komşuluk Hakkı projesi kapsamında bir eğitim-öğretim döneminde 100’den fazla Khas öğrencisi görev alarak 8 bin saatin üzerinde zamanlarını Cibali İlköğretim Okulu öğrencilerine etüt ağabeyliği ve ablalığı yapmaya ayırıyorlar.
Her yıl Cibali Bölgesi’nin ihtiyaçlarını karşılamak için bağış koşusu olarak düzenlenen ‘İyiliğe Koşu’nun sonuncusunda 15 bin TL gelir elde edildi; akademik, idari ve Khas öğrencileri olmak üzere toplam 336 kişi yarışmaya katılarak bağışta bulundu.
Khas öğrencilerinin gönüllü olarak çıkarttığı Cibali Postası adlı üniversitenin mahalle gazetesiyle; Cibalileri üniversiteye, üniversiteyi Cibalililere tanıtmaya devam ediyor. Bölgedeki tüm yaşananlar Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle Cibali Postası ile paylaşılırken, Üniversite’de gerçekleşen etkinliklerden de bölge halkı bilgi sahibi oluyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.