Logo

YÖK’ten öğretim elemanı açığına yeni formül

Kategori: Üniversiteler
Salı, 04 Aralık 2012 12:31 tarihinde oluşturuldu



Yüksek Öğretim Kurulu öğretim üyesi sıkıntısı çeken üniversiteler için yeni bir formül buldu…Yeni açılan üniversitelerin yaşadığı öğretim üyesi sıkıntısına gelişmiş üniversitelerin öğretim elemanları çare olacak.

YÖK'ün üzerinde çalıştığı projeyle alanında isim yapmış birçok hocanın yeni açılan üniversitelerde ders vermesi sağlanacak.

Bugün Gazetesi’nden Lütfi Erdoğan’ın haberine göre, Yüksek öğretim Kurulu (YÖK) yeni yasa çalışmalarının yanı sıra öğretim üyesi sıkıntısı çeken üniversiteler için de atağa geçti. Yeni üniversitelerin adını duyurması ve önemli çalışmalara imza atabilmesi için önemli bir projeye imza atılacak. Üzerinde çalışılan proje kapsamında köklü üniversitelerde adını duyurmuş öğretim üyeleri yeni açılan üniversitelere kanalize edilecek. Ayrıca yine özellikle yeni kurulan üniversitelerde öğretim üyeliğini teşvik edici düzenlemelere gidilecek.

Uzaktan eğitim imkanı

Yeni kurulan birçok üniversitenin yaşadığı sıkıntıların başında gelen öğretim üyesi azlığı konusu köklü ve gelişmiş üniversitelerin desteğiyle aşılacak. Buna göre yeni kurulan üniversitelerde öğretim üyesi açığının oluşturduğu olumsuzlukları gidermek amacıyla uzaktan eğitim imkanları da kullanılarak gelişmiş üniversitelerin öğretim elemanı ve altyapısından yararlanılacak. Bu sayede Türkiye'de alanında isim yapmış bir hocanın yeni kurulan bir üniversitede ders vermesi sağlanacak. 

Teşvik edilecek

Diğer yandan öğretim görevlisi, okutman ve uzman sayısının artırılarak yeni üniversitelerdeki öğretim elemanı açığının da azaltılması sağlanacak. Ayrıca kısmi zamanlı ders verme sistemi özendirilecek ve Araştırma görevlilerinin özlük hakları iyileştirilecek. Özellikle yeni kurulan üniversitelerde öğretim üyeliğini teşvik edici düzenlemeler yapılacak ve bu sayede öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı makul bir seviyeye indirilmesi sağlanacak.

Yöreye uygun uzmanlaşma

Üniversitelerin uzmanlaşacakları alanları belirlemeye yönelik bir de strateji hazırlanacak.

Hazırlanacak araştırma altyapısı ve öğretim üyesi envanterine dayanarak üniversitelerin bulundukları yörelerin potansiyellerine de uygun şekilde uzmanlaşmaları sağlanacak. Bu çerçevede, akademik personel ve harcama politikası etkili şekilde kullanılacak. Bu çalışma için YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK, Üniversiteler, Kalkınma Ajansları, Yerel Yönetimler ve Meslek Kuruluşları işbirliği yapacak.

1 öğretim üyesine 46 öğrenci düşüyor

YÖK'ten edinilen bilgiye göre üniversitelerde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının 46 olarak belirlendi. Türkiye'deki toplam üniversite sayısının ise 168'e ulaştığı kaydedilirken 2011 yılında üniversitelerde görev yapan öğretim üyesi sayısının 112 bine ulaştığı açıklandı.

(bugün)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.