Logo

Üniversiteye girişte OBP etkisi

Kategori: Hayati Oktay Uzman eğitimci
Salı, 13 Kasım 2012 11:46 tarihinde oluşturuldu



Üniversiteye giriş sınavında AOBP kaldırıldı. Üniversiteye girişte OBP, 1.8 milyon adayı etkileyecek;

ÖSYM üniversiteye girişte puan hesaplama sistemini, “4+4+4” olarak bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim  yasasına göre yeniden düzenlemişti. “4+4+4” yasasıyla üniversite sınavında uygulanan katsayı kaldırılırken, puan hesaplama sistemi değiştirilmişti. Bu yıldan itibaren AOBP kaldırılarak liselerin üniversite sınavındaki başarı puanları, hesaplama sisteminden çıkarılacak. Kişisel başarının öne çıkarıldığı bir yapıya kavuşturulacak.

Geçtiğimiz yıl Okul başarıları en yüksek olan fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri, bu duruma tepki göstererek, puan kaybına uğrayacaklarını savunmuştu.  AOBP’nin kaldırılmasına karşılık bazı öğrenciler dava açarken, TBMM Başkanlığı’na sunulan “torba yasa teklifinde”, 1.8 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren düzenleme yer almıştı. Teklifin 9. maddesinde YÖK’ün 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihlerinde aldığı kararla oluşturulan “ÖSYS Kılavuzu” esas alınarak. OBP sistemi 2012 yılına mahsus olarak uygulanmadı ve AOBP sisteminin uygulanmasına devam edildi. Ancak 2013 ÖSYS’de OÖBP’nin uygulanmasına başlanacak.

Yasa teklifinin gerekçesinde, “Uygulamada tereddüt yaratmamak için 2012 yılında yükseköğretime giriş ve yerleştirmede adayların merkezi sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanlarının Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenmiş olan Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 30.11-01.2011 tarihli kararı uyarınca usul ve esaslara göre hesaplanması öngörülmektedir” denilmişti.

Bu uygulama nitelikli okullarda büyük endişeye yol açmış bulunmaktadır. Bu okullardan biri ile yaptığım görüşmede kendilerine sisteminizi değiştirin dendiğini belirtti. Bu nasıl olacak. Sistemi değiştirdiniz o halde okulun farklılığını ortadan kaldırmış olursunuz. Bir başka önemli nokta ise; okullar ve bölgesel farklılıklar nedeniyle notların objektifliği tartışılacak.

OBP kullanıldığında bununla ilgili detayları şu şekilde özetleyebiliriz;

2012 –ÖSYS’ye başvurmuş adaylar için, adayın mezun olduğu/olacağı okul, mezuniyet yılı ve diploma notu puanı kullanılarak bir ortaöğretim başarı puanı OBP hesaplanacaktır.

OBP okuldaki diploma notuna göre değişecek ve değeri en az 250,en çok 500 olacaktır.

Bir okulda en düşük öğrencinin alacağı başarı puanı ise 250x0,12=30 puan olacak.

Bir okulda en başarılı öğrencinin alacağı başarı puanı 500x0,12=60 puan olacak. Bu sonuçlardan da görüldüğü gibi okullardaki en düşük ve en büyük başarı puanı arasında 30 puanlık bir fark oluşmaktadır.

Yerleştirme puanı nasıl olacak; AOBP’deki “A”  kaldırılırsa;

Yerleştirme puanı=HAMPUAN+0,12*OBP şeklinde olacak.

Öğretmen lisesi ve meslek lisesi çıkışlı adaylar kendi alalarındaki programları tercih etmeleri halinde, ortaöğretim Başarı Puanları ‘nın “0,12+0,06”ek katsayı ile çarpımı, yerleştirme puanına eklenecek.

ALAN EK PUANI;

Ek puanın en büyük değeri;  500*0,06 katsayısıyla çarpılacaktır. Buna göre Ek puanlı en büyük yerleştirme puanı; 500 + (0,12 x 500) +(0,06 x 500)=500 + 60 + 30 = 590 olacaktır.

Bu uygulama ile Fen ve Yabancı Özel okullardaki öğrencilerin kafası karışacaktır. Öğrenciler daha yüksek diploma notu için arayışlara gireceklerdir. Öğretmenler üzerinde baskı oluşacaktır. Velilerin beklentileri farklılaşacaktır.

 Tüm adaylara bu zorlu süreçte başarılar dilerim…

Eğitimtercihi

HAYATİ OKTAY

UZMAN EĞİTİMCİ

İlgili haberler için tıklayın

YGS ve LYS’de geçmiş yıllara ait soru ve cevapları



YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.