Erasmus 2007/2013 döneminin sonlarına geldiğimiz bu günlerde, 2014/2020 dönemini ve programlara getirilecek değişiklikleri merakla bekliyoruz.Geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu’nun isteği üzerine Ulusal Ajans bir duyuru yayınladı. Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı öneriyle Hayat Boyu Öğrenme Programı’nın isminin “Erasmus for All” olarak değiştirilmesi planlanıyor. Yani Türkçesi LLP- Gençlik Programları dahil olmak üzere Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink vb. tüm programların “Erasmus For All” çatısı altında birleştirilmesi planlanıyor. Açıkçası bu değişiklik beni biraz düşündürdü. Neden Erasmus For All? Neden Life Long Learning (Hayat Boyu Öğrenme) gibi genel vizyona bu kadar uyum sağlayan bir isimden vazgeçiliyor? Bir de tabi her yeni döneme yeni bir isim verilmesi tartışılması gereken başka bir konu… Socrates Programı’yla başlayan bu süreç Hayat Boyu Öğrenme’yle devam etti. Şimdi ise Erasmus For All! Kafam biraz karıştı… Bu isim, Erasmus Programı’nın geçtiğimiz dönemdeki başarısından dolayı mı düşünüldü? Yoksa altında farklı sebepler aranmalı mı?
Her ne kadar bu öneri henüz yasalaşmamış olsa da AB karar alma süreçlerinde Avrupa Komisyonu tarafından sunulan önerilerin Konsey ve Parlamento’nun kabul oranlarına bakacak olursak, yasalaşma sürecinin sadece bürokratik bir süreç olduğunu düşünebiliriz. Şimdiden hayırlı olsun.
Erasmus ve istihdam
Eğitim ile istihdam arasındaki yakın ilişkiden bahsetmeye gerek görmüyorum. Yazımın bu bölümünde aklıma takılan bir soruyu tartışmaya açmak istiyorum. Mevzu şu; yurtdışında öğrenim görmüş birinin Türkiye’de istihdamı, yurtdışına hiç gitmemiş birine oranla daha mı kolay? Şirketlerin tercihi ne yöndedir? Erasmus değişimine katılmış bir öğrencinin mezun olduktan sonra iş bulması, Erasmus yapmamış öğrenciye göre daha mı kolay?
Bana göre üniversite yıllarında Erasmus ya da farklı programlarla yurtdışına giden bir öğrenci için bu deneyim çok anlamlı. Her şeyden önce bireyin kendisiyle buluşma yolculuğunda önemli bir adım. Bir yetişkin olarak kendi ayaklarının üzerinde durabilmek, yabancılarla iletişim kurabilmek, iş hayatında kişiyi farklılaştıran bir değer. Şirketlerde bu değerin farkında ve eleman alımlarında tercihlerini buna göre yapıyor. Bu sebepledir ki tüm üniversite öğrencilerine yurtdışı fırsatlarını kovalamalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Elimde Erasmus ve istihdam ile ilgili herhangi bir istatistik yok, Ulusal Ajans’ın önümüzdeki günlerde böyle bir çalışma yapmasını ümit ediyorum. Erasmus ve istihdam konusundaki fikirlerinizi bekliyorum.
“Değişim, yaşamın kuralıdır. Sadece geçmişe ya da şimdiki zamana önem verenler geleceği kaçırırlar.”
John F. Kennedy
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.