banner

Filozof Arılıların “Felsefe” Temalı Bilim Eğitimi Projesi




Arı okulları, öğrencilerine dünyayı sorgulayan doğru değerlendirmeler yapabilecek zihinsel beceriler kazandırmayı ve bu becerileri alışkanlığa dönüştürmeyi hedefliyor.

ari_felsefeBu amaçla 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren 3.sınıf öğrencileri ile “Dostluk, adalet, eşitlik, sorumluluk vb.” kavramlar üzerinde tartışılarak başlanan “Haklarımız-Sorumluluklarımız” temalı felsefe projesi yürütülüyor.
Öğrenciler bilim eğitimi kapsamında sınıf öğretmenleri, sınıf öğretmenleri koordinatörü, ARGEM uzmanları ve yöneticilerinin rehberliğinde hazırladıkları “Haklarımız ve Sorumluluklarımız” adlı felsefe projelerini velilerinin beğenisine sunuyor.
Proje kapsamında Arılı öğrenciler “hak, adalet, eşitlik, sorumluluk” konularında bilimsel araştırma basamaklarını anket ve görüşme yöntemiyle uygularken edindikleri bilgileri poster formatında hazırlıyor ve bu bilimsel etkinliği başarılı sunumlar gerçekleştirerek tamamlıyorlar. Ayrıca insan hakları ve çocuk hakları bildirgelerini de inceleyen küçük filozoflar araştırdıkları kavramların yer aldığı kendi sınıf bildirgelerini oluşturuyor ve “Filozof Çocuğun Demokrasi Bahçesi”nde sergiliyorlar.
Öğrenciler, proje sonunda eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik, sorgulama gibi becerilerin yanında felsefenin sorumluluk, adalet, mutluluk, doğruluk, yaşamın anlamı gibi konular üzerine düşündürdüğünü, hayatla ilgili pek çok soru sordurduğunu kavrarken yaptıkları tüm çalışmaları da proje sunum günlerinde velileri ve arkadaşları ile paylaşıyorlar.
ari_veliSunumların ardından veliler, öğrencilerin emek ve özverileriyle hazırlandıkları projeler ile ilgili duygu ve düşüncelerini notlara dökerek paylaşıyorlar. Bu proje ile ilgili veliler tarafından yazılan birbirinden etkileyici notlar, hem Arı Okullarında yürütülen projelere inancı ve desteği yansıtıyor hem de öğrencileri geleceğin araştırma becerileri donanmış ile bireyler olmaları yönünde yüreklendiriyor.
Proje boyunca edindikleri bilgi ve deneyimleri günlük yaşamlarına yansıtan ve kazanıma dönüştüren Arılı öğrenciler; felsefenin, demokratik davranışların gelişmesine katkıda bulunduğunu, kararlarının adil olup olmadığı konusunda, kendilerini ve başkalarını sorgulayabildiklerini de fark ediyor, sınıf içindeki sorunlara çözüm ararken farklı bakış açıları geliştirebiliyorlar.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.