banner

Çift Dilli eğitimle küresel farkındalık kazandırıyoruz




0 - 5 yaş döneminin çocukların beyin işlevlerinin en yoğun dönemi olduğunu ve çocukların bu dönemde öğrendikleri yabancı dili anadili kadar iyi konuştuklarını belirten İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, okul öncesinde uyguladıkları eğitim öğretim modelini artı eğitim’e anlattı.

biriz_kutogluKültür Koleji’nde okul öncesi eğitimde nasıl bir eğitim modeli uyguluyorsunuz?
“Anaokulundan üniversiteye okul kültürdür” sloganıyla Kültür Koleji ve Kültür2000 Kolejinde, 60 yıldır yaşam başarısına odaklı, mutlu bireyler yetişiyor. Özgüvenli, yaratıcı, benlik saygısı yüksek ve özgür bireyler için erken çocukluk dönemi oldukça önemlidir. Anaokullarımızda güven üzerine inşa edilmiş samimi ve nitelikli öğrenci- öğretmen-veli ilişkisi esastır. Başarıyı bu şekilde yakaladığımıza inanıyorum. Kültür Koleji Okullarımızda öğrenmeye ilgili uyandırıyoruz. Bilgi aktarmaktan çok, çocukların içinde var olan yeteneklerin serpilip gelişmesine yardımcı oluyoruz.

OYUN ÇOCUĞUN UZMANLIK ALANIDIR
Okul öncesinde oyun ile öğrenmenin önemi nedir ve nasıl uygulanmalıdır?
Çocuk, anaokulunda en iyi oyun ortamını bulur, işbirliğini geliştirir, yaşıtlarıyla ilişkiye girer. Oyun farklı disiplinler hatta aynı disiplin içinde farklı bakış açılarıyla tanımlanabilecek bir yöntemdir. Anaokulu çocuğa, kendi hakkını korurken, paylaşmayı ve başkalarının özgürlüğünü zedelememeyi öğretir. Oyun, çocuğun uzmanlık alanıdır, bir problemi çözmesi için fırsattır. Oyunu, çocuğun kendini keşfetme ve geliştirme süreci ve eylemi olarak görürüz. Bu noktada en temel, en hassas ve üzerinde önemle durulması gereken eğitim aşamasıdır. Yaşam boyunca “kim olacağımız”, “nasıl davranacağımız” gibi olguların şekillendiği anaokulu eğitimini temelleri Kültür Koleji ve Kültür2000 Kolejinde çocuğun kişilik gelişimi üzerinde inşa edilmiştir. “Karakter eğitimi” bu doğrultuda planlanmıştır. Anaokulunda kişiliğini şekillenen çocuklar sağlıklı büyümesine eşlik eden akademik donanımla mutlu, kendine güvenen birey olarak hayata atılmaya hazırlanır.

ÇİFT DİLLİ EĞİTİMLE KÜRESEL FARKINDALIK
Okul öncesinde yabancı dil eğitimi hangi yaşta başlamalı ve hangi yöntemler uygulanmalıdır?
Uzmanlar, 0- 5 yaş döneminin çocukların beyin işlevlerinin en yoğun dönemi olduğunu ve çocukların bu dönemde öğrendikleri yabancı dili anadili kadar iyi konuştuklarını belirtmektedir. Biz de, anaokullarımızda ilkokula hazırlanan miniklerimize BilingualÇift Dilli eğitimle küresel farkındalık kazandırırız. Dersler Türk ve uluslararası öğretmenlerle ilerler. İngilizce anlama ve konuşma temeli; müzik, beden eğitimi, görsel sanatlar ve kodlama gibi derslerde, eğlenceli etkinliklerle oluşturulur. Çocuklar şarkılar ve oyunlarla yaparak, yaşayarak ve taklit ederek, iki farklı düşünme becerisi geliştirir. Çoklu zeka kuramına göre her çocuğun ilgi ve yeteneklerine göre öğrenme ortamı farklılaştırılır. İngilizceyi içselleştiren çocuk öğrendiği ifadeleri günlük yaşamında kullanır.

Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesi sürecinde okul öncesi öğrencileriyle nasıl iletişim sağladınız? Bu konuda yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte, anaokulu grubumuzla önce “Ev Günceleri” adı altında bültenlerle iletişim kurduk. Sürecin pedagojik boyutu bizim için çok önemliydi. Bu noktada, rehberlik ve pedagoji uzmanlarımız devreye girdi. Ardından uzaktan eğitim çalışmalarımızı; anaokulu öğrencilerimizin senkron bir şekilde öğretmenlerinin ders anlatımları vb. çalışmalara uygun platform olan Google Apps For Education ile yürütmeye başladık. Bu platform da Google Classroom’da sınıf öğretmenleriniz tarafından sanal sınıflar oluşturularak “Google Meet” üzerinden online derslerimizi yapıyoruz. Velilerimize her türlü desteği UZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi) veriyor. Ayrıca, uzaktan eğitimi daha nitelikli, daha kaliteli sürdürebilmek için uzaktan eğitim kalite standartlarını tanımladık. “Uzaktan Eğitim Sistemi Standardizasyon ve Kalite Geliştirme Rehberi”ni tüm öğretmenlerimizle paylaştık.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINI SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

* Okulu gezip, görüp öğretmenlerle tanıştıktan sonra cevaplamanız gereken en önemli soru şu: İçinize sindi mi? Mekan çok göz alıcı olabilir, önemi yok. Çocuğunuzun ihtiyacı olan, öncelikli olarak sevgi ve şefkatle sarmalanmaktır. Okulun her köşesinden, etrafta gördüğünüz miniklerden mutlu muydu? Yöneticilerin, öğretmenlerin, okulda görev yapan tüm personelin sevgisini ve şefkatini hissedebildiniz mi?

* “Benim çocuğumla ilgilenecek olan insanlar kimler? Eğitime nasıl bakıyorlar? Ve en önemlisi onların eğitim anlayışı benim beklentilerimle örtüşüyor mu?” Bu soruları mutlaka yanıtlamaya çalışın.

* Bir kurum kimliği çok önemlidir. Köklü bir okul olmasına özen gösterin.

* Anaokulunda karşılaşacağı öğretmen, onun ilk öğretmeni, ilk rol modeli olacak, ona okulu ve öğrenmeyi ya gerçekten sevdirecek ya da sevdiremeyecektir. O halde o öğretmenin kimliği, eğitimi ve deneyimi anaokulu seçiminde önem vermeniz gereken diğer bir noktadır diyebiliriz.

* Okulun akademik programını inceleyin. Teknoloji kullanımı özellikle bu dönemde oldukça önemli… Z kuşağına uygun bir eğitim modeli olması gerekir.

* “Çocukların sosyal-duygusal alanda hızla geliştikleri bu dönemde öğretim kadar eğitime de önem veriyorlar mı?” “Programlarında yaş gruplarına, bale, dans, müzik, spor gibi branş çalışmalarına yer veriyorlar mı?” sorularına sizin güveninizi kazanacak cevaplar arayın.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.