ÖSYM’den YDS’de açık uçlu soru sürprizi
- Ayrıntılar
- Kategori: Sınav Haberleri
- Pazartesi, 11 Mart 2013 16:40 tarihinde oluşturuldu
ÖSYM, 7 Nisan'da yapacağı Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’nda (YDS) adaylara test usulü sınav yerine ilk defa açık uçlu soru soracak
ÖSYM Başkanı Ali Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik uyarınca, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve içeriğinde yabancı dil sorusu veya testi bulunan yabancı dil seviye belirleme sınavlarını YDS adı altında tek bir sınavda topladıklarını hatırlatarak, artık KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS ve KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların sınav ve yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için yılda iki kez yapılacak YDS'ye girmeleri gerektiğini söyledi.
Bu yıl ilk kez 7 Nisan'da yapılacak YDS'nin 41 il merkeziyle Lefkoşa ve Bişkek'te uygulanacağını belirten Demir, ''Sınavda adaylara KPDS'de olduğu gibi 80 soru yöneltilecek ve 150 dakika süre verilecek. Sınav 24 farklı dilde uygulanacak. Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunanca dillerinde çoktan seçmeli sorulardan oluşan test uygulanacak, diğer dillerde yabancı dilden Türkçe'ye ve Türkçe'den yabancı dile çeviri şeklinde olacak'' ifadesini kullandı.
Sınava toplam 330 bin 796 adayın başvurduğuna dikkati çeken Demir, ''Sınava girmek için Ankara'da 73 bin 56 aday, İstanbul'da 60 bin 267 aday, İzmir'de 23 bin 485 aday başvuruda bulundu'' diye konuştu.
En fazla başvurunun 318 bin 99 ile İngilizce'den, en az başvurunun ise 3 aday ile Ukraynaca'dan yapıldığını belirten Demir, Ukraynaca, Çince, İspanyolca ve Bulgarca gibi 14 dilde başvuru sayısının az olduğuna işaret etti.
Demir, ''Başvuru sayısının az olduğu bu dillerde sınavı Ankara'da yapacağız ve adaylara açık uçlu soru yönelteceğiz. Aday sayısı 3 ile 200 arasında değişenler de bunu uygulayacağız. 3 aday için 80 soru hazırlamanın bir anlamı yok. Onlar için örneğin bir paragraf vereceğiz, onu Türkçeden Ukraynaca'ya ya da Ukraynaca'dan Türkçe'ye çevirmelerini isteyeceğiz. Bu açık uçlu bir sınav uygulaması aslında. Bunun gibi 14 dilde daha sınav bu şekilde yapılacak'' diye konuştu.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı
-
LGS 2024 başvuruları başladı
-
LGS tarihi 2 Haziran 2024 olarak açıklandı
-
Derslig yeni eğitim – öğretim yılına daha güçlü hazırlanıyor
-
2022-YKS Ek Yerleştirme Takvimi Belli Oldu
-
2022 YKS’de değişen kurallar ne getirecek?
-
Yarıyıl tatilini verimli geçirmek için neler yapmalı?
-
YKS 2021 sonuçları açıklandı
-
Üniversite adayları, HES kodunuzu almayı unutmayın!
-
Üniversite adaylarına pandemi şartlarında hazırlık önerileri