banner

Terakki’de toplumsal gelişim için projeler




Her öğrencinin ilgileri doğrultusunda en az bir projede mutlaka yer almasını sağladıklarını söyleyen Terakki Vakfı Okulları Genel Müdürü Mehmet Güneş, amaçlarını “Çocukların merak ve öğrenme isteğinin hayat boyu canlı kalması bizim için çok değerli” şeklinde belirtiyor.

mehmet_gunes_terakkiTerakki Vakfı Okulları, öğrencilerin yaş özellikleri ve öğrenim hedeflerine bağlı olarak gerçekleştirdiği projelerde bireysel ve toplumsal gelişimi hedefliyor. Sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik, ekoloji, bilim, sanat ve kültür alanlarında devam eden ulusal ve uluslararası projeler, öğrencilerin bireysel gelişimine katkı sağlarken çevrenin gelişimine de artı değer katıyor. 

 Terakki Vakfı Okulları olarak 2016-2017eğitim öğretim yılına hangi projelerle hazırlandınız? Projeler şu an hangi aşamada? Daha çok hangi alana yönelik projeler gerçekleştiriyorsunuz?
Öğrencilerimizin sosyal ve kültürel anlamda zenginleşmesi ilk hedefimiz. Ancak bunu yaparken onların sadece bireysel gelişimlerini değil, toplumun diğer bireylerine uzanarak bütünsel değişimi yaratabilmelerini de amaçlıyoruz. Tepeören ve Levent yerleşkelerimizde, anaokulundan liseye tüm okullarımızda, öğrencilerin yaş özellikleri ve öğrenim hedeflerine bağlı olarak birçok proje gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimizin çevreye ve yeşile duyarlı, yaşadığı dünyanın öneminin farkında bireyler olmaları ve geri dönüşümü günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri bizim için büyük önem taşıyor. Bu bağlamda anaokulu ve ilkokul öğrencilerimizle tasarruf haftası, suyun önemi ve atıklarla ilgili projeler yapıyoruz. Elektronik atıkların doğaya verdiği zararla ilgili öğrencilerimizi bilinçlendirmek ve onların yaşanabilir, sürdürülebilir temiz bir çevre yaratmalarını sağlamak için elektronik atıkları topluyoruz ve bunlardan elde edilen gelirle sosyal yardımlarda bulunuyoruz. Kalan atıklarla yaptığımız heykel ve enstalasyonlarıyıl sonunda sergiliyoruz.

ÇOCUK HAKLARINDA FARKINDALIK YARATMAYI HEDEFLİYORUZ
Terakki’de çocuk haklarını gözeten bir yaşam kültürü oluşturmak ve öğrencilerimizin çocuk hakları konusundaki farkındalıklarını artırmak amacıyla 2010 yılında bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Hakları Birimi (ÇOÇA) ile başlattığımız Çocuk Hakları Programı, ders içi ve ders dışı etkinliklerle sürdürülüyor. ÇOÇA ile birlikte oluşturulan Kolaylaştırıcılar İçin Eğitim Kılavuzu’nun bu öğretim yılı içerisinde e-kitap ve matbu kitap olarak yayımlanması planlanıyor. Çocuk Hakları Programı; her yıl düzenli yapılan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Haziran ayında gerçekleştirilen Çocuk Hakları Haftası’nda birçok etkinlikle de ele alınıyor.
Çocuk Hakları Programı yanında yine İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi’yle (SEÇBİR) birlikte 2012 yılında başladığımız “Toplumsal Sorunları Eğitim Ortamında Ele Almak: Öğretmenlerin ve Akademisyenlerin Birlikte Öğrenme ve Üretme Projesi” de tarafımızdan yürütülmekte. Proje çerçevesinde öğretmenler, SEÇBİR uzmanlarının katkılarıyla önyargılar, kalıp yargılar, engelli ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı konularının eğitim ortamında nasıl tartışılabileceğine dair sınıf içi öğrenme etkinlikleri geliştirdiler. Tüm bu etkinlikler “Engelliliğe ve Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık: İlk ve Ortaöğretim Kurumları İçin Örnek Ders Uygulamaları” adıyla e-kitap olarak yayımlandı. Ayrıca cinsiyet ve engelli ayrımcılığı çeşitli özel günlerde etkinliklerle, ders dışı çalışmalarla da işlenmeye devam ediyor. 

mehmet_gunes_terakkiTERAKKİ LABORATUVAR KARDEŞLİĞİ PROJESİ
Terakki olarak devamlılığı olan, eğitim anlayışımız ve hedeflerimizle örtüşen projeler yapmayı ve sürdürmeyi önemsiyoruz. Bilim, kültür ve sanat alanındaki yüz yılı aşkın birikimimizi paylaştığımız ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediğimiz, çevre okullar ve sosyal sorumluluk taşıyan girişimcilerle birlikte yürüttüğümüz 130+projesi kapsamında çalışmalarımız da devam ediyor. Terakki Laboratuvar Kardeşliği de bu projelerden biri. Terakkililer, kendileri ile aynı imkanlara sahip olmayan 100’den fazla öğrenciyle her yıl laboratuvarlarımızda bir araya gelerek birlikte deneyler yapıyor, bilgi ve deneyimlerini paylaşıyorlar.
IB öğrencilerimizin sürdürdüğü CookforGood Sosyal Sorumluluk Projesi, Rotary Bölge Vakfı İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu işitme engelliler yararına okulumuzda yemek satışları, Bursa ve Eskişehir CAS Sosyal Sorumluluk Projeleri, Bursa Kınık İlkokulu sponsorluk çalışmaları, ayrıca tüm okullarımızda devam eden Dilek Ağacı, Bir Dilek Tut, Mutluluk Giysin Çocuklar projeleri ve Nepal gezisi deTerakkililerin olanaklarını paylaştıkları, yardımlaştıkları, her yıl devam eden projelerden. Hollanda, İtalya, Danimarka, Japonya değişim programları; Nasa, Cern, Edinburgh Bilim Festivali gezileri, Shakespeare Londra gezisi, United World Games; GIN, MUN, ESU, The Duke of Edinburgh's International Award projeleri; Prag ve Venedik sanat gezileri ve Çocuk Müzikalleri de öne çıkan projelerimizden. İki yıldır sürdürdüğümüz Çingene Pembesi Bir Düş adlı sosyal sorumluluk projemiz, Berlin’in en eski üniversitesi Berlin Humbolt Üniversitesi’nden “Berlin International Social Sciences and Humanites” konferansında sözlü sunum yapılması ve bildirisinin yayımlanması doğrultusunda davet aldı.

mehmet_gunes_terakkiÖğrencilerimizin sosyal ve toplumsal farkındalık ve becerilerini desteklerken bilimsel çalışmalar için de yaratıcı ortamlar sunuyoruz ve onlardan fen ve teknolojinin sınırlarını zorlamalarını bekliyoruz. İlkokul ve ortaokul Maker Kulübü öğrencilerimizin maker ve kodlama çalışmaları bu desteğin sonucu olarak ortaya çıktı. Türkiye’de ilk kez düzenlenen Junior FLL turnuvasında ilkokul Maker Kulübü öğrencileri,geridönüşüm konulu yarışmada tasarladıkları ürünü, sensörleri kullanarak yaptıkları kodlama sistemiyle hareketlendirdiler ve ödül aldılar. Bu proje, Eğitim Teknolojileri Derneği’nin ilk kez düzenlediği Türkiye ve dünyada eğitim alanında yapılan çalışmaların yer aldığı İstanbul Teknoloji ve Eğitim Fuarı’nda da ziyaretçilere sunuldu.
Liselerimizin katıldığı, dünyanın en önemli mühendislik yarışmalarından olan Shell Eco-marathon, 1985 yılından beri her yıl çok sayıda ülkeden gençleri daha az enerji ile daha fazla yol kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik ediyor. Projede öğrencilerimiz kendi araçlarını tasarlayıp, üretiminde rol alıp pilotluğu da kendileri yapıyor. Shell Eco-marathon’da 2005 yılından bu yana kararlılıkla her yıl yarışan Team Terakki, geçtiğimiz sene ilk kez gerçekleşen Shell Eco-marathon Türkiye’de pistte yarışan tek lise takımı olarak üçüncülük elde etti. Ayrıca Turbo Terakki’yle birlikte yarışmadaki başarılarıyla Takım Ruhu Ödülü ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Özel Ödülü’nü, Türkiye’nin en önemli Ar-Ge merkezlerinden özel projelerin paylaşıldığı Türkiye İnovasyon Haftası’nda düzenlenen ödül töreninde aldı.

AMACIMIZ DOĞAYA VE İNSANA SAYGILI BİREYLER YETİŞTİRMEK
Projelerde yer alacak öğrencileri nasıl belirliyorsunuz? Projeler öğrencilere neler katıyor? Projelerde yer alan öğrencilerde ne gibi değişiklikler gözlemliyorsunuz?
Öğrencilerimizin her birinin ilgileri doğrultusunda en az bir projede mutlaka yer almasını sağlıyoruz. Bu projeler sayesinde yaşadıkları dünyaya daha saygılı, duyarlı ve sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler haline geldiklerini gözlemliyoruz. Projelere katılımları, ekip ruhunu yaşamaları, üretmeleri ve dünyaya katkı sağladıklarını hissediyor olmaları amacımıza ulaştığımızı gösteriyor. Öğrencilerimiz, sordukları sorulara cevap arayan, çözüm önerileri geliştiren, araştırırken doğru bilgiye ulaşmayı bilen ve bu bilgiyi sistematik bir düşünme biçimiyle günlük yaşamlarında projelendirip hayata geçirebilen bireylere dönüşüyor. Onların merak ve öğrenme isteğinin hayat boyu canlı kalması bizim için çok değerli. 

2017 yılına ilişkin hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
Tüm projelerimizde sürdürülebilirlik esastır. Dolayısıyla bu projelerimiz ve sayfalara sığmayacak diğer projelerimiz bu yıl da devam edecek. Her yıl öğretim yılı başında planlanan projelerin hedefler doğrultusunda tamamlanmasını, devam ettirilmesini ve geliştirilecek yeni projelerle desteklenmesini; tüm öğrencilerimizde, eğitim camiasında ve toplumda fark yaratmasını hedefliyoruz. 

BİR ÖĞRENCİMİZ MISIR KABUĞUNDAN BİYOYAKIT ÜRETTİ
TÜBİTAK yarışmalarına düzenli bir şekilde katıldıklarını belirten Mehmet Güneş, geçen yıl 12. sınıflardan bir öğrencilerinin mısır kabuğundan biyoyakıt ürettiği “Mısır Kabuğunun Sönmüş Kireçle (Ca(OH)2) Mikrodalga Destekli Alkali Önişleminin Asit Hidrolizine ve Etanol Üretimine Etkisi” adlı kimya projesiyle Türkiye üçüncüsü olduğunu açıkladı. Lise ve Fen Lisesi öğrencilerinin, Avrupa Birliği projesi Irresistible kapsamında düzenlenen Nanoteknolojileri Uygulamalarında Sorumlu Araştırma ve İnovasyon Sergisi’nde, tasarladıkları “3-D modellerle Bakteri Nanoparçacık Etkileşimi” adlı ürünle Türkiye birincisi olduğunu kaydeden Güneş, “Almanya’da Kiel Üniversitesi’nde gerçekleşen final toplantısı ve sergisinde de Türkiye’yi temsil ederek ürünlerinin sunumunu yaptılar. Ayrıca, 2. Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’nde de ürünlerini sergilediler. Bunlar dışında ünlü yazarların ve şairlerin katılımı ve akademisyenlerin atölye çalışmalarıyla öne çıkan Yazma Becerileri, öğretmenlerin gelişimine yönelik Edebiyat Sempozyumu ve Yaratıcı Drama Sempozyumu da devam eden projelerimizden” dedi.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.