banner

YGS 2013 soru ve çözümleri




YGS sınav değerlendirmesini ÖSYM nasıl yapıyor ve sonuçlar ne zaman ilan edilecek?

2013 YGS sınavı başladı. Sınav, öğrencilerin sınav salonlarına alınmasıyla birlikte saat 10.00'da tüm yurtta başladı. YGS'ye giren adaylar kadar velileri de heyecanlı bir bekleyiş sardı. YGS sınav bitiminden 2 saat sonra tüm soru ve çözümler TRT ekranlarından olacak. İzlemek için Tıklayın

2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nın ilk etabı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sınavında çıkan soru ve cevaplar çözümleriyle birlikte 2013 YGS Özel Programı’nda saat 14.30’da Türkiye’nin resmi kanalı TRT Haber ve TRT Okul kanallarında aynı anda canlı yayınlanacak.

2013 YGS Özel Programı’nda YGS soru ve çözümlerini uzman öğretmenler cevaplayacak.

Programda Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri ayrı ayrı cevaplandırılacak.

Bu yıl YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltilecek.

2013 YGS Özel programı Türkçe test çözümleriyle başlayacak ve ardından sırasıyla tarih, coğrafya, felsefe ve din soruları cevaplandırılacak ve bu bölüm sonunda sayısal bölüme geçilecek.

ÖSYM sınav değerlendirmesini nasıl yapıyor?

Cevap Kâğıtları optik okumada en az iki kere okunduktan sonra elektronik ortama alınan bilgiler kimsenin erişiminin olmadığı veri tabanlarına alınarak sınav değerlendirme yazılımından geçirilir ve öğrencilerin ham puanları hesaplanır. Puanların hesaplanmasında öğrencilerin Ortaöğretim Başarı Puanları (Diploma Notu) dikkate alınmaktadır. Bu puanların %60’ı kadar ek puan verilmektedir. Adayların, notlarının sisteme doğru olarak girildiğinden emin olmaları gerekmektedir. O nedenle sınav öncesinde mutlaka kendi okullarında notlarının doğru girildiğinden emin olmalıdırlar.

Sonuçları nasıl ilan edilecek?

Puanlar hesaplandıktan sonra ÖSYM İnternet sitesinden sınav sonuçlarının açıklanacağına yönelik bir duyuru yapılır. Belirtilen saatte her aday kendi T.C. kimlik numarası ve şifresini girerek www.sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden kendi Sınav Sonuç Belgesine ulaşır, puanlarını görürler. Adayların kendisinden başkası eğer şifresini bilmiyor ise sonucu göremez. Öğrencilerin ne zaman nerede ve hangi makine üzerinden sınav sonuçlarına ulaştıkları saniyesi saniyesine elektronik ortamda kaydedilir. ÖSYM gerektiğinde bu kayıtları inceleyerek sonuçların alınması ile ilgili işlemleri görebilmektedir.

Adaylar hangi soruya hangi cevabı verdiklerini sistemden görebilecek?

Sınav evrakı ayrıştırılıp tarandıktan sonra İnternet ortamında adaylara cevap kâğıtları, kendilerine sınav salonlarında verilen soru kitapçıkları ve cevap anahtarı gösterilir. Adaylar hangi soruya ne cevap verdiklerini, cevapladıkları şıkların doğru olup olmadığını kendileri görebilirler.

Sınav sonucu açıklandıktan sonra adaylar sınav sonuçları (www.sonuc.osym.gov.tr) ile birlikte cevap kâğıdının tarama görüntüsünü (www.ais.osym.gov.tr), soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarını

(www.skgs.osym.gov.tr) görebilmektedirler. Açıklanan sınav sonuçları üzerinde belirtilen doğru/yanlış sayılarını kontrol edebilirler.

Adayların sınav sonuçlarına itiraz etme hakkı bulunuyor?

Adaylar Sınav Sonuç Belgesini İnternet üzerinde gördükten sonra cevap kâğıtlarındaki işaretlemeleri ile karşılaştırırlar. Eğer sonuçlarda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorlarsa ÖSYM’nin İnternet sayfasında bulunan “Genel Amaçlı Dilekçe”yi Evrak Referans numarasını da yazarak doldurmak ve ÖSYM’nin banka hesaplarından birine 5 TL ödemek suretiyle itirazda bulunabilirler. ÖSYM kendisine ulaşan itirazı incelemeye alır ve sonucunda gerekli işlemleri yaparak adaya bilgi verir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.