banner

Yabancı öğrenciler eğitim ekonomisini canlandıracak




Türkiye, 110 milyar dolarlık yabancı öğrenci pazarından pay alabilmek için kolları sıvadı. Tanıtım faaliyetleri ile 8 yıl içerisinde 100 bin yabancı öğrencinin Türkiye'ye getirilmesi ve 3 milyar dolarlık bir yabancı öğrenci pazarı oluşturulması planlanıyor

Yabancı öğrenciler okulların yeni gözdesiTürk üniversiteleri, yabancı öğrenci sayılarını artırmak için tanıtım faaliyetlerini hızlandırdı. Üniversitelerin yurtdışında yapacağı tanıtımların teşvik kapsamına alınması bu yönde gerçekleştirilecek çalışmaların önünü açtı. UNESCO verilerine göre dünyada 3.1 milyon öğrenci, başka bir ülkede eğitim görüyor. 110 milyar dolar civarında bir büyüklüğe ulaşan yabancı öğrenci pazarından Türk üniversiteleri de pay alabilmek için tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Tanıtım faaliyetleri ile 8 yılda 100 bin yabancı öğrencinin Türkiye'ye gelmesi öngörülüyor. Bir yabancı öğrencinin ekonomiye yılda ortalama 30 bin dolarlık katkı sağladığı belirtilirken, 100 bin öğrencinin 3 milyar dolarlık bir yabancı öğrenci pazarı oluşturması bekleniyor. UNESCO tahminleri 2020 yılında yabancı öğrenci sirkülasyonunun 7 milyonu bulacağı yönünde. Tercih edilen ülkeler arasında ABD, İngiltere, Avustralya, Almanya ve Fransa başı çekiyor.


Yurtdışında tanıtım
Son yıllarda Ortadoğu ve Asya ülkelerinin önemli bir atılım yaparak yabancı öğrenci çekmeye başladıkları gözleniyor. Özellikle Malezya, Singapur ve Çin global öğrenci pazarında yaklaşık yüzde12'lik bir paya ulaşmış durumdalar. Üniversiteler yurtdışındaki tanıtım faaliyetlerini daha kapsamlı ve sistemli bir şekilde yürütmek amacıyla TUPA Ajansı (Turkish Universities Promotion Agency) kuruldu. Ajansın kurucusu Deniz Akar, böyle bir ajansa neden ihtiyaç olduğunu ve kuruluş amaçlarını şöyle anlattı: "Türkiye'deki devlet üniversiteleri sayısı 100'ü aşarken, vakıf üniversitelerinin sayısı 70'i aştı. Önümüzdeki süreçte üniversite sayısının 200'ü bulması bekleniyor. Bununla birlikte Türkiye, her yıl onbinlerce öğrenciyi yurtdışında eğitime gönderirken, Türkiye'ye gelen yabancı öğrenci sayısı ise ancak binlerle ifade edilebiliyor. Bugün yurtdışında okuyan Türk öğrenci sayısı 100 bine yaklaşmışken, Türkiye'de okuyan yabancı öğrenci sayısı ise 18 bin civarındadır. Yabancı öğrenci sayısının artırılması için tek bir yol görünüyor. Bu da, İngiltere, Amerika, Avustralya, Almanya, Fransa, Hollanda ve Kanada gibi ülkelerin yıllardır takip ettiği gibi hedef ülkelerde Türkiye'nin ve Türk üniversitelerinin tanıtımını en iyi şekilde yapmak.

Tanıtım nasıl olacak ?
Çalışmalara, "Study in Turkey" dergisini hazırlayarak başladık. Derginin tüm dünyadan ulaşılabilir olması için "www.studyinturkey. com" sitesini hazırlıyoruz. Bu dergi kataloğu ve web portalında, Türkiye'deki üniversite sistemi, rektörlerle röportajlar, üniversitelerin değişim programları, iletişim, ulaşım, burslar ve kampus yaşamı gibi bilgilere yer verilecek.
(Yaşar Özay – sabah.com.tr)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.