Işık Üniversitesi, İş Güvenliği Sertifika Programı düzenleniyor




Işık Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde İş Güvenliği Sertifika Programı düzenleniyor.

Programın amacı 27 Kasım 2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik gereğince, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılacak olan adayları konuyla ilgili bilgilendirerek sınava hazırlamak.

Işık Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde İş Güvenliği Sertifika Programı Maslak Kampüsünde başlıyor.

AB standartlarına uyum sürecinde yenilenen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelerde “önleyici yaklaşım” benimseniyor. Günümüzde önleyici yaklaşımın en önemli uygulamalarından biri de, işyerlerinde konuyla ilgili eğitim almış iş güvenliği uzmanlarının çalıştırılması. Modern ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de ilk kez 2003 yılında değişen İş Kanunu ve sonrasında yayınlanan yönetmeliklerle hayata geçirilen bu uygulama ile; sanayi işletmeleri ve şantiyelerde çalışacak iş güvenliği uzmanlarının standart eğitim programlarından geçirilmeleri, yapılacak bir sınavdan sonra Çalışma Bakanlığı’nca belgelendirilmeleri öngörülmüştür. Burada amaç, insan sağlığı ile ilgili böylesi önemli bir konuda çalışacak kişilerin işletmeler tarafından rastgele seçilmemesi, belirli bir standarda sahip olmalarının sağlanması ve takip edilebilmelerinin kolaylaştırılması.

Bu sebeple 27 Kasım 2010 tarihli ve 27768 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik gereğince, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılacak olan adayları konuyla ilgili bilgilendirerek sınava hazırlamak amacıyla Işık Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde İş Güvenliği Sertifika Programı  başlıyor. İlk  aşaması 90 saatten oluşan uzaktan eğitim programı ile verilecek olan dersler 7 Şubat 2013 tarihinde başlıyor. Daha sonraki aşamalarda ise dersleri örgün eğitim ile görecek olan katılımcılar, derslerini İstanbul’un Merkezinde bulunan Maslak Kampüsünde görecekler.

Mühendisler, Mimarlar, üniversitelerin fizik ve kimya bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olanlar ile teknik öğretmenler ve iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları eğitime katılabiliyor. Eğitimi tamamlayan adaylara Işık Üniversitesi tarafından eğitim katılım belgesi veriliyor. Ayrıca adayların katılım belgeleri Bakanlığa gönderiliyor ve Bakanlıkça hazırlanan sınava katılma hakkına sahip oluyor. Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday ise takip eden sınavlardan birine daha katılabiliyor. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorundalar. Adayların C sınıfı iş Güvenliği uzmanlık sertifikası alabilmeleri için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yaptırılacak merkezi sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alarak başarılı olmaları gerekiyor.

Eğitimin tüm çeşitlerini bir arada bulunduran sertifika programında yüz yüze eğitim, uygulamalı eğitim ve uzaktan eğitim sistemlerinin tümünü bir arada bulundurması ve hafta içi iki grup ve hafta sonu İki grup olmak üzere 4 farklı gruptan oluşması katılımcılara kolaylık sağlıyor. Eğitim süresi 180 saat teorik, 40 saat uygulama olmak üzere toplam 220 saat. Eğitime katılanlar, teorik eğitimin yüzde 90′ına, uygulamalı eğitimin tamamına devam etmek zorundalar. 220 saati kapsayan Sertifika Programında; İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü, Türkiye'de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel Hukuk ve İş Hukuku, Ergonomi,Yangın İş Sağlığı ve Güvenliği, Acil Durum Planları İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazaları, Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları, Ağır ve Tehlikeli İşler gibi daha bir çok alanda bilgilenmeleri gereken teorik dersler bulunmaktadır. Katılımcılar programda bulunan  180 saatlik teorik bölümünü tamamladıktan sonra, İş Güvenliği Uzmanı bulunan işyerlerinde uygulamalı eğitime başlamaları gerekiyor. Uygulama eğitimi tamamlandıktan sonra İş Güvenliği Uzmanlığı Uygulama Raporu’nu doldurtarak iş yerindeki sorumlu İş Güvenliği Uzmanı’na onaylatması ve eğitim aldığı kuruma göndermesi gerekiyor.

Ülkemizde belge sahibi iş güvenliği uzmanı sayısı oldukça yetersiz. Eğitim ve sınav sonrası iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olanlar yüksek istihdam olanaklarına sahip olmakla beraber iyi bir gelir ve kariyer olanakları yakalayacaklar.  Bu sebeple 7 Şubat 2013 tarihinde Hafta Sonu Grubu ile eğitime başlayacak olan Işık Üniversitesi  Sertifika Programının ilk  aşaması 90 saatten oluşan ve uzaktan eğitim ile verilecek olan dersler olacak. Kayıt yaptırmak isteyenlerin kayıt işlemleri için; www.isikun.edu.tr/sem adresinden ön kayıt formunun doldurulması gerekiyor.

Ayrıntılı bilgi için:

www.isikun.edu.tr/sem | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.