2012-Ösys Ek Yerleştirme Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları
2012-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2012-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilecek. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)
2012-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2012-ÖSYS’ye başvurmayan ya da başvurduğu halde, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan adaylar yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)
2012-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2012-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan ve yerleştiği yerden memnun olmayan adaylardan ister kayıt yaptırmış olsun isterse kayıt yaptırmamış olsun, hiçbir aday yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)
2012-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2012-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında herhangi bir lisans/önlisans programına yerleşmiş olan ve yerleştiği yerden memnun olmayan adaylardan ister kayıt yaptırmış olsun isterse kayıt yaptırmamış olsun, hiçbir aday yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)
2012-ÖSYS EK Yerleştirmede, 2012-ÖSYS’de, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programlarına yerleşen adaylar yararlanacak. Ancak kontenjanlı olan AÖF programlarına yerleşen adaylar kayıt yaptırmamış olsa bile yararlanamayacak. (AÖF kontenjansız bölümleri bu kural dışındadır. Yani bir yere yerleşenler de AÖF kontenjansız bölümleri tercih edebilecektir.)
2012-ÖSYS Ek Yerleştirmede, 2012-ÖSYS İlk Yerleştirmede kontenjanı dolmaması nedeniyle, ya da yerleştiği halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle açık oluşan programlarla birlikte bir de yeni açılan programlara öğrenci alınıyor.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirmede hangi üniversitede hangi programlara kaç öğrenci alınacağı 24 Eylül 2012’de www.osym.gov.tr adresinde yayımlanmış olan 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu basılmayacak ve dağıtılmayacak. 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu 24 Eylül 2012’den itibaren www.osym.gov.tr adresinde yer alıyor.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme başvuru tarihleri, başvuru ilkeleri, tercih kuralları, üniversitelere göre kontenjanı bulunan lisans/önlisans programlarına ilişkin tablolar, programların puan türleri, programların varsa özel koşulları, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler yer alıyor.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirme başvuruları 27 Eylül - 1 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacaktır.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihleri başvuruları ile aynı anda 27 Eylül - 1 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacaktır.
Başvurular internetten bireysel olarak yapılabileceği gibi Başvuru Merkezi Yöneticilikleri (BMY’ler) aracılığıyla da yapılabilecek.
Bir programa ilk yerleştirmede kontenjanı kadar aday yerleştirilmiş ve açık, kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle oluşmuşsa, bu program için minimum puan oluşmuş demektir.
Programların hangi puan türü ile öğrenci alacağı, oluşmuşsa minimum puanları gibi temel bilgiler 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alacak.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirmede, ilk yerleştirmeden dolmayan ya da kayıt yapılmaması nedeniyle açık kalan kontenjanlardan başka, ilk kez Ek Yerleştirmede açılan yeni programların kontenjanları da olacak.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirmede, ilk kez Ek Yerleştirmede açılan yeni programların kontenjanları için bir minimum puan bilgisi yer almayacak.
Ek yerleştirmede minimum puan açısından 3 (üç) tür program yer alacak.
Tablo 3a’da yer alan önlisans programları için minimum puan önkoşulu olmayacaktır. 2012-ÖSYS’ye başvurmuş ancak, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) kontenjansız lisans/önlisans programları ve özel yetenek programları dışında hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylardan, programın aldığı puan türünde ham olarak 140 ya da daha yüksek puan almış olan tüm adaylar tercih edebilecek.
Ek yerleştirme kontenjanı olan ve öncelik sınavsız geçiş hakkında olan ön lisans programları Tablo 3a’da; sadece YGS puanı ile alan ön lisans programları Tablo3b’de ve lisans programları ise Tablo 4’te yer alacak.
İlk yerleştirmede olduğu gibi daha önce açıklandığı gibi LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS puanı, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanları geçerli olacak.
LYS puanı ile alan lisans programları için ilgili LYS ham puanının 180 ya da daha yüksek olması, YGS puanı ile alan lisans programları için ilgili YGS puanının 180 ya da daha yüksek olması gerekiyor. Ön lisans programları için ise ilgili YGS puanının 140 ya da daha yüksek olması gerekiyor.
Sınavsız Geçiş hakkı 2012-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları için Ek Yerleştirmede de fırsat olmaya devam edecek.
2012-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları YGS/LYS’ye girip girmediklerine ya da başka bir deyişle YGS/LYS puanlarına bakılmaksızın tercih edebilecek.
2012-ÖSYS’ye başvurmuş olan tüm meslek-teknik lise mezunları, mezun oldukları yıl, okul türü, kendi bölgelerinde tercih ve OBP gibi önceliklere göre yerleştirilecek.
Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla olacak.
Adaylar tercihlerini koşullarını taşıdığı sürece yalnızca lisans, yalnızca önlisans, yalnızca sınavsız geçiş ya da karma yapabilecek. Sadece bir puan türünden ya da farklı puan türlerinden karma yapabilecek.
İlk yerleştirmede olduğu gibi adaylar şunlara da dikkat etmeli:
2012-ÖSYS Ek Yerleştirme sonuçlarının 12 Ekim 2012’ye kadar açıklanması bekleniyor.
2012-ÖSYS Ek Yerleştirme kayıtları sonuçların açıklanmasından sonra 5 gün içinde yapılacak.
Evet, 2012-ÖSYS Ek Yerleştirmede yerleşen adaylar için yurt ve kredi-burs için ek başvuru hakkı verilecek.
Evet, ek yerleştirmede yerleşen adaylar için ayrı program uygulanmıyor, adaylar ilk yerleştirmede yerleşen ve kayıt yaptıran adayların başlamış oldukları programlara katılıyor.
Hayır, ek yerleştirmede yerleşen adaylar ilk yerleştirmede yerleşen ve kayıt yaptıran adayların başlamış oldukları programlara katılıyor ve kısa sürede öğretim üyelerinin de desteği ile aradaki çok az olan açığı kapatarak yükseköğrenimlerine devam edebiliyor. Hem üniversite yaşamının doğası gereği, lise gibi olmadığı için, tutulmuş ders notları ve öğretim üyelerinin yönlendirmesi ile adaylar fazla zorluk yaşamıyorlar.
Eğer adayların istedikleri, girince başarılı olabilecekleri ve bitirdiklerinde onlara genel ve iş yaşamında işlerine yarayacağını düşündükleri programlar varsa şanslarını denemelerinde yarar var. Yoksa yapacak bir şey yok zaten. İstemediği, yapamayacağı ve ileride işe yaramayacak bir programda öğrenim görmenin hiçbir faydası yok. Ancak, tekrar hazırlanmanın da kolay olmayacağı en azından motive olmak konusunda adayların sıkıntı çekebilecekleri de unutulmamalıdır.
Eğitimtercihi
Oktay Aydın
Uzman Psikolojik Danışman / Türk-PDR-Der YK Üyesi
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.