banner

Devlet okulunda özel sınıf iddiası




Türk Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, çocuğu birinci sınıfa başlayan velilerin, okula yaptığı bağış karşılığında öğretmen seçebildiğini, bu yolla oluşturulan özel sınıfların eğitimde fırsat eşitliğini bozduğunu iddia etti.

Sarısayın, okul çağına gelen çocukların adreslerine göre otomatik olarak kayıt edilmeye başlanmasıyla "kayıt parası" adı altında alınan bağışların azaldığını ancak başka yollara başvurulabildiğini söyledi.

Okulların elektrik, su ve yakıt masraflarının devlet tarafından karşılandığını, bunların dışında ödenek verilmediğini anlatan Sarısayın, şöyle dedi:

"Okulların hizmetli personel eksikliği var. Kadrolu hizmetli ya hiç yok ya da bir tane var. Bin, bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okulların en az 4-5 hizmetli çalıştırması, güvenlik görevlisi bulundurması gerekiyor. Temizlik malzemelerini almak, camı kırıldığında, musluk bozulduğunda bunları karşılamak zorunda."

Alan memnun veren memnun

Sarısayın, kimi velilerin ilkokula kaydını yaptırdığı çocuğunu başarılı bir öğretmene emanet istediğini aktararak, bunun için de okul idaresine ricada bulunduğunu belirtti.

Bazı okullarda bağış karşılığında öğretmen seçimi yapılabildiğini savunan Sarısayın, şunları söyledi:

"Çocuğu birinci sınıfa başlayan bazı veliler, okula yaptığı bağış karşılığında çocuğunu daha başarılı öğretmenin sınıfına aldırıyor. Bu durum bütçeleri olmadığı icir okul idarelerinin işine geliyor. Alan memnun, veren memnun gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bu tip durumların önüne geçmenin temel çözümü okullara mutlaka öğrenci başına ödeneğin ayrılması."

Sarısayın, uygulamanın devlet okulunda "özel sınıf"lar oluşturduğunu, bu durumun  eğitimde fırsat eşitliğini bozduğunu sözlerine ekledi.

Anında soruşturma açarım

İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı da böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini, okulların ticarethane olmadığını söyledi.

Velilerin çocuğu için daha yüksek performansa sahip öğretmeni istemesinin anlaşılabilir olduğunu anlatan Bardakcı, ancak bu taleplerin kura yoluyla sorunsuz çözülebileceğini dile getirerek, "Bu uygulamanın olduğu okulu duyarsam anında soruşturma açarım" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.