banner

Uykusuz kalanların ezberi kötü




Gece gözlerine uyku girmeyenlerin ezber konusunda daha başarısız olduğu belirlendi.

ipadinsan.jpgABD'deki California Üniversitesi'nden bilim adamları, gece uyku sorunları çekenlerin ve iyi uyuyanların beyin faaliyetlerini inceledi. Araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi. İşte beyin ve uyku arasındaki ilişki…

Hafıza testleri yapılırken MR yardımıyla katılımcıların beyin faaliyetlerini inceleyen bilim adamları, uyku sorunları çekenlerin, ezber gerektiren işler yapıldığı sırada faaliyete geçmesi beklenen beyin bölgelerinin düzgün şekilde etkin hale gelmediğini gördü. "Uykusuzların", gün içinde tepki verme süresinin de uzadığı ortaya çıktı.

Araştırmacılardan Sean Drummond, ayrıca uyku sorunları bulunanlarda ezber gerektiren durumlarda gerekli görülmeyen beyin bölgelerinin ise etkin halde olduğunu vurguladı.

Uykusuzluk beynin düşmanı!

Drummond, gece uyuyamayanların beyin faaliyetinin gerektiği gibi olmadığını, bu kişilerin uyumakta güçlük çekmenin yanı sıra gün içinde beyinlerini de etkili şekilde kullanamadıklarını ifade etti.

Bir sonraki adımda bilim adamları, uykusuzluğun mu beyni olumsuz yönde etkilediğini yoksa beynin gerekli şekilde faaliyet gösterememesinin mi uykusuzluğa yol açtığını araştıracak. Araştırma, "Sleep" dergisinde yayımlandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.