banner

Müzik, zarar gören beyinde anıların canlanmasını sağlıyor




Müziğin, beyin hasarı bulunan hastaların anılarını hatırlamasına yardımcı olduğu belirlendi.

Bilim adamları Amee Baird ve Severine Samson, sonradan oluşan beyin hasarı (doğuştan olmayan ve Alzheimer ile bağlantısız beyin hasarları) bulunan hastalara rastgele, 1960'tan 2010'a kadar, en çok dinlenen, 100 şarkılık listenin ilk sırasında yer alan parçaları dinletti.

Aynı şarkılar beyin hasarı bulunmayan kişilere de dinletildikten sonra tüm katılımcılara parçaların tanıdık gelip gelmediği. sevilip sevilmediği, bazı anıları canlandırıp canlandırmadığı soruldu.

Hastaların sağlıklı kişilerle neredeyse aynı oranda anılarını hatırladığı görüldü.

Bilim adamları, müziğin anıları canlandırmada, konuşmalarla hafızanın canlandırılmasının hedeflendiği otobiyografik bellek görüşmelerinden (AMI) daha etkili olduğunu belirtti. 

Müziğin, anıların ortaya çıkmasında etkili bir uyarıcı olduğunu söyleyen bilim adamları, bazı hastalarda müziğin önemli bir rehabilitasyon olabileceğini vurguladı.

Araştırmanın sonuçları "Neuropsychological Rehabilitation" dergisinde yayımlandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.