banner

Yan yatmak Alzheimer riskini azaltıyor




Uyuma şeklinin Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceği belirlendi.

uykuABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, yan yatarak uyumanın "beynin temizlenmesine" yüz ya da sırt üstü pozisyonlardan daha fazla katkıda bulunarak hastalık riskini azaltabileceğini gösterdi.

Birçok beyin görüntüsünü inceleyen bilim adamları, yan yatarak uyumanın, ikinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanan, toksinlerinden arındıran, kan dolaşımını hızlandıran, bakteri ve virüsleri öldüren lenf sistemine yardımcı olduğu sonucuna vardı.

Bilim adamları, yan uyumanın beyindeki istenmeyen kimyasal birikimini engellediğini, bu pozisyonun Alzheimer'ın yanı sıra Parkinson ve diğer sinir hastalıkları riskini azaltabileceğini vurguladı.

Araştırması "Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.