banner

Yurtdışı eğitim maliyeti beklenenden yüksek




HSBC’nin “Eğitimin Değeri: Hayat İçin Öğrenim” raporuna göre Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 87’si çocuklarını yurt dışında okutmayı düşünüyor, ancak çoğu doğabilecek maliyetleri öngöremiyor. Araştırmaya göre; yurt dışında eğitim için yapılan ekstra harcamalar, ebeveynlerin  yapabileceklerini belirttikleri ekstra masrafın 10 misli olarak gerçekleşiyor.

HSBC Grubu’nun; aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 16 ülkeden, 5 bin 500 ebeveyn ile gerçekleştirdiği araştırma; ebeveynlerin, çocuklarının eğitim ve kariyer hayatlarına ilişkin planları hakkında çarpıcı bulgular ortaya koyuyor.

Ipsos Mori tarafından yürütülen araştırmanın global verilerine göre, ebeveynlerin yüzde 77’si, iş yaşamlarında daha avantajlı olmaları için çocuklarına yurtdışında lisans ve lisans üstü eğitim aldırmayı düşünüyor. Çocuklarını yurt dışına göndermeyi düşünen ebeveynler sıralamasında Türkiye, yüzde 87’lik oranla Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer alıyor. Ancak ebeveynlerin yurt dışında eğitim için yaptığı ekstra harcamalar, öngördükleri ekstra masrafın 10 misli olarak gerçekleşiyor.

Yurt dışında eğitim için birikim yapılmıyor

Ebeveynlerin çocuklarını yurtdışında okutmak için yapabileceklerini belirttikleri ekstra ödeme oranı global ortalamada yüzde 36 olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de ebeveynler çocuklarını yurt dışında eğitime göndermek için global ortalamanın biraz üzerinde olan yüzde 40 oranında  ekstra maliyet ödemeyi göze alırken, en iyi eğitim verdiğini düşündükleri ülke için ödedikleri ekstra maliyet yüzde 408 oranında gerçekleşiyor. Yurt dışında eğitim konusunda ebeveynlerin  göze aldığı maliyetler ile gerçek maliyetler arasındaki uçurumu ortaya koyan rapor, birçok ebeveynin bu önemli yatırımı karşılamaya hazırlıklı olmadığını gösteriyor. Global ortalamada ailelerin yüzde 22’si, Türkiye ortalamasında ise ebeveynlerin yüzde 45’i henüz çocuklarının eğitimi için birikim yapmadığını belirtiyor.

ABD, eğitim tercihinde ilk sırada

Araştırma, Türkiye’de ebeveynlerin çocuklarını üniversite eğitimi için en çok göndermek istedikleri ülkenin ABD olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan diğer 16 ülkenin de ağırlıklı olarak en çok tercih ettiği ülke olan ABD’nin aynı zamanda uluslararası öğrenciler için gerek lisans gerekse lisansüstü eğitimde en pahalı ülke olduğu görülüyor. ABD’de okul ücreti ve yaşam giderleri ile birlikte toplam lisans eğitiminin ortalama maliyeti 165 bin 231 dolar, lisans üstü eğitimin ortalama maliyeti ise 100 bin 411 dolar olarak hesaplanıyor.

Türkiye’de eğitimin iş bulmaya katkısı sınırlı kalıyor

Türkiye’de lisans derecesinden mezun olmanın maliyeti, araştırmaya katılan diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük. Türkiye’de yerleşik bir öğrencinin maliyeti okul ücreti ve yaşam giderleri ile birlikte ortalama 32 bin 504 dolar olurken, Türkiye’den daha düşük maliyetli ülkeler Malezya ve Hindistan olarak karşımıza çıkıyor. Yerli öğrenciler için eğitimin en pahalı olduğu ilk üç ülke Birleşik Arap Emirlikleri (ortalama 95 bin 731 dolar), Birleşik Krallık (ortalama 94 bin 153 dolar) ve Singapur (ortalama 90 bin 153 dolar) olarak sıralanıyor. Diğer taraftan her ne kadar Türkiye’de eğitim maliyeti düşük olsa da, alınan eğitimin iş bulmaya katkısının oldukça sınırlı olduğu görülüyor. Türkiye, mezun olanlara istihdam sağlama konusunda araştırmaya katılan ülkeler arasında son sıranın bir basamak üstünde yer alıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.