banner

Bebeklik anılarının hatırlanamamasının sırrı ortaya çıktı




İnsan neden bebeklik anılarını hatırlayamaz? Beyin hücrelerinin oluşumu öğrenme becerisini artırıyor fakat anıların hatırlanmasını zorlaştırıyor.

Bebeklik anılarının hatırlanamamasının nedeninin, doğumdan sonraki ilk birkaç yıl sinir hücresi üretiminin çok yüksek seviyede olmasından kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.

Kanada'daki  "Çocuk Hastanesi" ve "Toronto Üniversitesi"nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, yeni beyin hücrelerinin oluşumunun öğrenme becerisini artırdığını ancak eski anıların hafızaya "kaydedilememesine" yol açtığını gösterdi.

Bilim adamları, öğrenme ve hatırlamada önemli rol oynayan beynin hipokampus bölgesindeki yeni sinirlerin oluşumunun (nörogenez), doğumdan önce ve hemen sonra en yüksek seviyeye ulaştığını, çocuklukta ve erişkinlikte sinir gelişiminin azaldığına dikkati çekti. Araştırmacılar, 4-5 yaşlarında "dinamik hipokampüsün" kalıcı olarak "bilgi saklama zamanının" bulunmadığını vurguladı.

Yetişkin farelerde, hafızanın oluşumundan sonra nörogenezin artmasının unutkanlığı tetiklediği, yavrularda ise nörogenezin azalmasının, normal unutkanlığın meydana gelmemesini sağladığı belirtildi.

Sinir gelişiminin azalması ve hatırlamanın artması arasında doğrudan bağlantı olduğunu belirten bilimadamları, sonuçların, kişinin çocukluğundaki olayları hatırlayamaması olan "çocukluk amnezisinin" nedenine ışık tutabileceğine dikkati çekti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.