banner

İTÜ öğrencilere burs vermeye devam ediyor




İTÜ Vakfı bugüne kadar 25 bin’i aşkın İTÜ’lü öğrenciye burs verdi

İTÜ Vakfı, Üniversiteyi ve üniversitede okuyan öğrencileri desteklemek amacıyla 1984 yılında, İTÜ’nün eski rektörlerinden Prof. Dr. Kemal Kafalı öncülüğünde kurulduğundan beri öğrencilerinin hep yanında olmaya devam ediyor. İTÜ Vakfı Genel Sekreteri Kenan Çolpan, Vakfın bugüne kadar, Resmi Senedi’nde yer alan amaçlar doğrultusunda gelirlerinin yüzde 80’ini üniversiteye katkı olarak harcadığını dile getirdi. Çolpan, İTÜ Vakfı’nın 2004–2012 yıllarını kapsayan dönemde İTÜ’ye yaptığı parasal katkıların toplam değerinin burslar dahil yaklaşık 15 milyon TL olduğunu belirterek 2012 yılında İTÜ’ye yapılan katkının 2 milyon TL olduğunu söyledi. 

25 bin itü öğrencisine burs vakıftan

İTÜ Vakfı’nın sağladığı gelirlerini, İTÜ Rektörlüğüne ve bağlı birimlerine katkı, öğrencilere burs ve yurt imkânı olarak sunduğunu söyleyen Vakıf Genel Sekreteri Çolpan, Vakfın kurulduğu günden bu yana 25 bin’i aşkın öğrenciye burs verdiğini dile getirerek bunun bir rekor olarak görülmesi gerektiğini belirtti.  Çolpan, açıklamasını şöyle sürdürdü:” İTÜ Vakfı, her yıl ortalama 400 öğrenciye; karşılıksız eğitim bursu, barınma bursu, sporcu öğrenci bursu, başarılı öğrencilere ve İTÜ’ye ön sırada giren öğrencilere ödüller vermektedir. Kuruluş yılından bugüne kadar 25 bin’i aşkın öğrenciye burs olanağı yaratılmış, 2012–2013 öğretim yılında 350’yi aşkın öğrenciye verilmekte olan burs miktarı 500 bin TL’yi aşmıştır.  Burslar her öğretim yılında 9 ay boyunca verilmekte olup,  aylık burs miktarı minimum 200 TL’dir. Burs verilmek üzere şartlı bağış yapan mezun, mensup veya İTÜ dostları, dilerlerse burs miktarını kendileri belirlemekte, öğrenci seçimini veya fakültesi konusunda tercih yapabilmektedirler.  “

Vakıf öğrencinin hep yanında

Çolpan’ın verdiği bilgiye göre İTÜ Vakfı, en önemli amaçlarından biri olarak İTÜ öğrencilerinden maddi olanakları kısıtlı olanların eğitim giderlerine katkı sağlamak üzere karşılıksız eğitim bursu yanında, barınma bursu da veriyor. İTÜ Vakfı son iki yılda, İTÜ öğrencilerinin büyük bölümünün yurt sorunuyla karşı karşıya kalması üzerine, Maçka Sosyal Tesisleri konaklama biriminin 16 odasını, gelirinin bir bölümünden feragat ederek, öğrencilerine tahsis etmiş durumda. Yine, her öğretim yılı sonunda İTÜ’den mezun olan bölüm birincilerine geleneksel İTÜ Vakfı Ödülü olarak Cumhuriyet altını verilmeye devam ediyor. 

İTÜ’yü tercih edenlere ödül var

Öte yandan Üniversite sınavı yerleştirme puanına göre İTÜ’ye ön sırada giren öğrencilere verilen Rektörlük ödülleri İTÜ Vakfı tarafından desteklenmektedir. Ayrıca çeşitli spor dallarında İTÜ’yü temsil eden başarılı öğrencilere sporcu bursu verilmektedir. İTÜ Vakfı 1995 yılından bu yana,  belirli aralıklarla bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla Bilim Ödülü de veriyor. Yine en başarılı tez ödülü olarak  Yapı Malzemesi dalında yüksek lisansını yüksek başarı ile tamamlayan öğrencilere  “Prof.Dr. Süheyl Akman Ödülü“, yine bu dalda yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilere  “Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu Burs ve Ödülü“ verilmektedir. 

Vakfın en büyük destekçisi sosyal komite

İTÜ Vakfı Sosyal ve Kültürel Hizmetler Komitesi,  mezun ve mensup eşleri ile öğretim üyelerinden oluşan bir grup öncü kadının girişimi ile 1989 yılında kuruldu. Kurulduğu yıldan bu yana gönüllülük esasıyla çalışan Komitenin küçük adımlarla başladığı etkinlikler zamanla büyük hedeflere dönüşerek İTÜ’ye kalıcı eserler kazandırdı. 1992 yılında yapımı tamamlanan Gümüşsuyu Kız Öğrenci Yurdu, Komite üyelerinin özverili çalışmalarının bir simgesi olarak bugün 50 kız öğrenciye barınma olanağı sağlamaktadır.   Komite bugüne kadar düzenlediği sayısız klasik müzik konserinde, İdil Biret’ten Suna Kan’a, Fazıl Say’a Gülsin Onay’a, Cihat Aşkın’dan Burçin Büke’ye dünyaca ünlü pek çok sanatçımızı ve daha nice Türk ve yabancı sanatçıyı, müzik topluluklarını İTÜ camiası ile buluşturdu.  “Burs Kampanyasına Destek” sloganı ile gerçekleştirilen bu konserlerin yanı sıra, gezi, sergi, tiyatro, panel, konferans, defile, yoga, briç ders ve turnuvaları,  resim kursları gibi etkinliklerden elde edilen gelirlerle İTÜ Vakfı Burs Fonu’na önemli bir destek sağlayan Komite, etkinliklerini halen aynı heyecanla sürdürmektedir. 

Yeni projeler yolda

İTÜ Vakfı, mevcut hizmetlerin dışında, Vakfı geliştirmek ve dolayısıyla üniversiteye daha fazla katkıda bulunmak amacıyla yeni projeler geliştirmektedir.   Bu çerçevede Gümüşsuyu Kampüsü’ndeki spor salonu bakım-onarım çalışmalarının ardından yeniden hizmete girmiş olup, Ayazağa Kampüsü’ndeki halı sahanın tekrar hizmet verecek duruma getirilmesi için çalışmalar sürmektedir. Yine Ayazağa Kampüsü içindeki stadyumun konser ve çeşitli organizasyonlarda kullanılabilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.   Bu kapsamda ilk operasyon tamamlanmış olup, 2013 yaz sezonunda,  Pink Floyd’un efsanevi ismi Roger Waters konserinin İTÜ stadyumunda yapılması için anlaşma sağlanmıştır.   Bu konser için kapalı tribün dahil stadyum yeniden yapılandırılacaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.