banner

Türkiye’nin ilk kadın matematikçisi




Türkiye’nin ilk kadın matematikçisi Prof. Dr. Suzan Kahramaner 100. Yaş gününde anıldı.

Türkiye’nin ilk kadın matematikçisi suzan kahramanerTürkiye’nin ilk kadın matematikçisi olan Prof. Dr. Suzan Kahramaner’in 100. yaş günü anısına bu yıl 9.’su İstanbul’da düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından akademisyenlerin katıldığı GFTA2013 Uluslararası Matematik Sempozyumu Işık Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Işık Üniversitesi Şile kampüsünde düzenlenen  sempozyumda, Amerika, Japonya gibi dünyanın dört bir yanından matematikçiler bu yıl 100. yaşına giren Kahramaner'i 100 kadar sunumla birlikte andı. İlk kadın Matematikçi Prof. Dr. Suzan Kahramaner’in gelini eğitimci Prof. Dr. Yasemin Kahramaner’in de katıldığı sempozyumda, Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Arık hoş geldiniz konuşmasının ardından sahneye Prof. Dr. Yasemin Kahramaner’i davet etti.

21 Mayıs 1913’te dünyaya gelen Türkiye’nin ilk kadın matematkçisi Prof. Dr. Suzan Kahramaner’in yaşamını anlatan Prof. Dr. Yasemin Kahramaner, şunları anlattı: “Prof. Dr. Suzan Kahramaner, Nötre Dame de Sion'u bitirdikten sonra 1934 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik ve Astronomi Bölümü'ne girmiş ve bölümü başarıyla bitirmesinin ardından 1943'te İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'nde Analiz 1 ve Analiz 2 dersleri asistanı olmuştur. Türkiye’deki ilk kadın matematik profesörü olan Prof. Dr. Suzan Kahramaner, çalışmaya Çamlıca Kolejinde asistan öğretmen olarak başladı ve 1943 yılına kadar orada dem etti. 1943 yılında ise İstanbul Üniversitesi matematik bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Karmaşık Sayılar Teorisinde Katsayı Problemleri üzerine doktora yapmış ve 1968 yılında profesör unvanını almıştır. Zürih, Kaliforniya ve Helsinki'nin yanı sıra Londra, Paris ve Nice'deki çeşitli üniversitelerde bilimsel çalışmalar yapmış, 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olmuş ve 40 yıl süren akademisyenliğinin sonunda yaş haddinden emekliye aynlmıştır.” Prof. Dr. Yasemin Kahramer, bu ülke için çok değerli bir profesör olan Suzan Kahramaner’in öğrencileriyle tek tek ilgilenen çok iyi bir insan ve eğitmen olduğunu vurguladı.

Sabancı Üniversitesi eski kurucu rektörü Prof. Dr. Ahmet Tosun Terzioğlu ise Prof. Dr. Suzan Kahramaner’in Türkiye’deki matematiğin ve matematik eğitiminin temel taşlarından biri olduğunu söyledi. “ Malesef kendisini kişisel olarak tanıma şansım olmadı” diyen Terzioğlu, “Babamın arkadaşı ve Fonsiyon Teorisi konusunda çalışmışlardı. Bu fotoğrafta olduğu gibi her zaman gülümsemesi ile herkese , genç matematikçiler için iyi bir öğretmen olarak yardım etmeye hazırdı diye belirten Tosun, Suzan Kahramaner, Türkiye’deki ilk doktora sahibi matematikçi ve ayrıca Türkiye’deki tüm eğitim sistemindeki ilk matematikçilerden biriydi” dedi.

Son olarak kürsüye çıkan ve konuşan Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melike Aydoğanda; Suzan Kahramaner’in 100. Yaş gününü dünyanın en önemli sempozyumlarından biri olan, kompleks Analiz, Geometrik ve Yalınkat Fonksiyonlar Teorisi, Fonksiyonel Analiz ve Operatör Teori konuları ağırlıklı olmak üzere, matematiğin diğer dallarına ait son gelişmelerin ve yeniliklerin bahsedileceği  GFTA2013’ü İstanbul’da Işık Üniversitesinde gerçekleştirdikleri için katılımcı profesörlere teşekkür etti.

Işık Üniversitesinde 26-30 Ağustos 2013 tarihleri arasında düzenlenen “International Symposium on Geometric Function Theory and Applications (GFTA2013)” isimli toplantı 2005 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde organize edilen bir sempozyum serisinin dokuzuncusu olma özelliğini taşıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.