banner

Hayali pilot olmaktı




Usta tiyatrocu Nejat Uygur, yaklaşık iki hafta önce kaldırıldığı Medistate Kavacık Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Usta oyuncu 86 yaşındaydı. Uygur'un hayali pilot olmaktı. İşte hayat hikayesi...

10 Ağustos 1927'de Gaziantep Kilis'te öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olarak dünyaya gelen tiyatro ve sinema sanatçısı Nejat Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedildi.

Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel bölümüne giren Uygur, akademiden mezun olamadı.

Tiyatroya profesyonel anlamda 1949'da "Nejat Uygur Tiyatrosu" ile adım atan usta sanatçı, 1950'de Necla Uygur ile hayatını birleştirdi.

Kültür Bakanlığı'nca 1998'de verilen "Devlet Sanatçısı" unvanını alan Uygur, 2007'de Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması "Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü"ne, 2006'da Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü "En İyi Tiyatrocu" ödülüne ve 1999'da 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri "Belkıs Dilligil Onur Ödülü"ne layık görüldü. Uygur, 2007'de Beyaz Melek, 2004'te Vizontele Tuuba, 1974'te Cafer'in Nargilesi, 1971'de Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar ile 1970'te Cafer Bey, filmlerinde oynadı.

10 Eylül 2007'de beyin damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle kısmi felç geçiren Uygur, beş çocuk babasıydı.

Nejat Uygur, düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını söyleyerek, "Benim düşündüğüm ilk meslek pilotluktu. Çocukluğumda pilot olacağımı düşünürdüm. Hatta hiç unutmam Manisa'da olduğumuz yıllarda, yatak çarşaflarını alıp yüksek bir yerden aşağı atlamayı planlamıştım. Tecrübe pilotu olarak önce ağabeyim atladı ve ayağını kırdı. Ağabeyim Zeki Ayhan Uygur, Amerika'da ünlü bir beyin cerrahı şimdi. Onunla gurur duyuyorum. Ağabeyim burada deniz albayıydı, ordudan ayrıldı sonra" demişti

Gençlik yıllarında Amerika'ya ulaşmak isteğiyle gemici olan Nejat Uygur, "Benim gençliğimde herkeste Amerika'ya gitmek gibi çok yoğun bir istek vardı. Bu yüzden liman cüzdanı çıkarttım ve gemici oldum. Hiç unutmam, bir Panama şilebinde çalıştım. Gemide kimsenin canı sıkılmazdı. Onlara fıkralar anlatır, taklitler yapardım. Herkes çok gülerdi. Sonra askere gittim, orada da arkadaşlarımı çok güldürürdüm. Giderek insanların yüzünü güldürmek bende tutku oldu. Sonra da tiyatro başladı zaten" ifadelerini kullanmıştı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.