banner

Tekin Akmansoy vefat etti




''Kaynanalar'' dizisinde ''Nuri Kantar'' tiplemesiyle ön plana çıkan tiyatro oyuncusu Tekin Akmansoy, tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında vefat etti.

''Nuri Kantar'' tiplemesiyle tanınan Akmansoy, bir haftadır Şişli Memorial Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Tekin Akmansoy kimdir isverigeapotek.com?

Denizli Sarayköy'de 1924'te doğan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri oldu.

Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Akmansoy, 17 yaşında, Halkevi'nde tiyatro kurslarına katıldığı yıllarda Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı ''Para'' isimli oyunda oynadı. Akmansoy, para kazandığı için bu oyunu ilk profesyonel oyunu saydı.

Ankara Atatürk Lisesi'nden 1942 yılında mezun olan Akmansoy, 1947'de Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirerek, aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak göreve başladı.

Bakanlar Kurulu'nun 1969 yılında Kıbrıs'a bir Türk tiyatrosu kurmakla görevlendirdiği Tekin Akmansoy, Kıbrıs Türk Tiyatrosu olan ''İlk Sahne''yi kurdu.

Nuri Kantar tiplemesi

Akmansoy, TRT'de uzun süre yayınlanan ''Kaynanalar'' dizisinde Kayserili uyanık iş adamı ''Nuri Kantar'' tiplemesiyle ün kazandı.

''Devlet Sanatçısı'' ünvanı verilen Akmansoy, 2011'de ''2. Antalya Televizyon Ödülleri'' kapsamında ''Onur Ödülü''ne layık görüldü.

Tekin Akmansoy, ''İki Aile'', ''Kaynanalar'', ''Emret Muhtarım'', ''Beybaba'' ve ''Sonradan Görmeler'' dizilerinde, ''Mezarımı Taştan Oyun'', ''Kanlı Feryat'', ''Kaderin Mahkumları'', ''501 Numaralı Hücre'', ''Köyden İndim Şehire'', ''Kanlı Deniz'', ''Nöri Gantar Ailesi'' ve ''Kaynanalar'' filmlerinde rol aldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.