banner

Pablo Neruda'nın ‘ölüm sırrı’ aydınlanıyor




Dünyaca ünlü Şilili Şair Pablo Neruda’nın,  General Augusto Pinochet rejimi döneminde zehirlenerek öldürüldüğü iddiaları tekrar araştırılmaya başlandı. Ünlü şairin mezarı açılarak kemik kalıntıları ABD’de incelenecek.

Şili'de ölümüyle ilgili iddiaları araştırmak amacıyla cenazesi mezarından çıkarılan şair Pablo Neruda'nın kemik kalıntılarının ABD'de test edileceği bildirildi.

Dünyaca ünlü, Nobel ödüllü şair ve yazar Pablo Neruda'nın yeğeni Rodolfo Reyes, Şilili ve yabancı adli tıp uzmanlarıyla yaptığı görüşmede, Neruda'ya ait bazı kemik kalıntılarının Kuzey Carolina Üniversitesi tıp fakültesindeki bir laboratuvara gönderileceğini belirtti.

Reyes, laboratuvarda bazı toksin testlerinin yapılacağını ifade etti. Hakim Mario Carroza ise şairin kalıntıları üzerinde Şili'de yapılacak ilk test sonuçlarıyla ilgili ön raporun 22 Nisan'da alınacağını ifade etti.

Şilili adli tıp uzmanları, Neruda'nın ölümüyle ilgili 40 yıllık sır perdesini aralamak ve General Augusto Pinochet rejimi döneminde zehirlenerek öldürüldüğü iddialarını araştırmak için şairin cenazesini 8 Nisan'da mezarından çıkarmıştı.

Neruda'nın ölüm nedeni resmi kayıtlarda, çok sayıda arkadaşının ölümüne ve işkenceye uğramasına neden olan 1973'teki askeri darbeye tanıklık etmesinin yol açtığı travma ve prostat kanseri olarak gösteriliyordu.

Ancak Neruda'nın şoförü ve koruması Manuel Araya ile diğer birçok Şilili, Neruda'nın Pinochet'nin casusları tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor.

1971'de Nobel edebiyat ödülünü kazanan Neruda, 11 Eylül 1973'te darbeci askerlere teslim olmayarak intihar eden sol görüşlü eski Şili Devlet Başkanı Santiago Allende'nin yakın dostuydu.

Neruda, sürgüne gitmeden bir gün önce ambülansla Santa Maria hastanesine kaldırılmış, burada kanser ve diğer rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görmüş, 23 Eylül 1973'te hayatını kaybetmişti.

Pablo Neruda'nın hayatı

Asıl ismi Ricardo Eliezer Neftali Reyes Basoalto olan Şili'de demiryolu işçisi bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak 12 Temmuz 1904’te dünyaya gelen Neruda, 1920'de "Selva Austral" isimli edebiyat dergisinde "Pablo Neruda" adıyla yazmaya başladı. İlk kitabı Crepusculario 1923 yılında yayınladı. Sonraki sene şairin en tanınmış ve pek çok dile çevrilmiş olan eserlerinden Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı(Veinte poemas de amor y una cancion desesperada) basıldı. Edebi çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Santiago'daki Şili Üniversitesi'nde Fransızca ve pedagoji okudu.

İspanya İç Savaşı ve García Lorca'nın ölümü onu çok etkiledi ve önce İspanya sonra da Fransa'da Cumhuriyetçi harekete katılmasına neden oldu. Bu sırada şiirlerini topladığı Kalbimdeki İspanya (España en el Corazón (1937)) üzerine çalışmaya başladı. Kalbimdeki İspanya iç savaş sırasında cephede basılması açısından önemlidir. Aynı yıl ülkesine dönen Neruda'nın daha sonraki eserlerini siyasi ve sosyal konular üzerine oluşturmuştur.

Yaşamı boyunca güçlü siyasi duruşuyla tanınan Neruda, ülkesindeki ve İspanya'daki faşizme karşı durmuştur. 1970 yılında Şili başkanlığına aday gösterilmiş, ancak daha sonra başkan seçilen Salvador Allende'yi desteklemiştir. Allende seçilince Neruda'yı Şili'nin Fransa elçisi olarak görevlendirdi. 1971 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü aldı. 1972 yılında sağlık sorunları nedeniyle elçilik görevini bırakarak Şili'ye döndü. 24 Eylül 1973'de kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

"Nazım Hikmet'in yanında biz şair bile olamayız"

Kendisi Nazım Hikmet adına Barış Ödülü almıştır.Bir kongrede Nazım Hikmet ile ilgili 'Onun(Nazım Hikmet'in)yanında biz şair bile olamayız' diyerek Nazım Hikmet'i övmüştür.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.