banner

Çalışanların %13’ü çok memnun




“Türkiye’nin İdeal İşyerleri Araştırması” sonuçlarına göre çalışanların %13’ü yüksek memnuniyet, bağlılığa sahip ve şirketi için ekstra çaba göstermeye hazırken çalışanların yüzde 8’i şirketini sürekli kötülüyor ve iş arkadaşlarının performansını düşürüyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Türker Baş önderliğinde Yeni İK Danışmanlık Grubu tarafından yapılan “Türkiye’nin İdeal İşyerleri Araştırması” sonuçlandı. 5226 kişinin katıldığı araştırma sonuçlarına göre; çalışanların %13’ü yüksek memnuniyet, bağlılığa sahip ve şirketi için ekstra çaba göstermeye hazırken çalışanların yüzde 8’i şirketini sürekli kötülüyor ve iş arkadaşlarının performansını düşürüyor.

Türkiye’nin önde gelen şirketleri ve KOBİ çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye’nin İdeal İşyerleri Araştırması” sonuçları, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde insan kaynakları profesyonellerinin katılımıyla gerçekleştirilen seminerde açıklandı.

Yeni İK Danışmanlık Grubu tarafından yapılan araştırmaya önderlik eden İstanbul Şehir Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Türker Baş, memnuniyetle ilgili “İş arayan yakınlarıma şirketimi tavsiye ederim” görüşüne araştırmaya katılan profesyonellerin %19’unun “Kesinlikle Katıldığını”, %38’inin “Katıldığını”, %17’sinin “Kararsız” kaldığını, %12’sinin “Katılmadığını”, %14’ünün ise “Kesinlikle Katılmadığını” söyledi. Uç noktalardaki “kesinlikle” ifadesine şirketle olan özdeşleşme ya da şirkete karşı duyulan olumsuz tepkinin dışa vurumu olarak yorumladıklarını belirten Prof. Dr. Türker Baş, “Holding ölçeğindeki şirketlerde %19 olan memnuniyetsizlik oranı, KOBİ’lerde %28’e çıkıyor. Dolayısıyla çalışma şartlarında kurumsallaşma ile birlikte yapılan düzenlemeler ve İK uygulamalarının çalışan memnuniyetini olumlu etkilediğini söylemek mümkün” diye konuştu.

Araştırmanın Sonuçları

Analiz sonuçları, çalışanların %13’ünün, yani yaklaşık her 8 çalışandan 1’inin “ideal” olarak nitelendirilebileceğini gösteriyor. Diğer yandan işyerine hiçbir katkı sağlamadığı gibi, söylemleriyle çevresindekilerin performansını düşüren %8’lik bir grup da bulunuyor. Bu uç grupların dışında halinden sürekli şikayet eden ve minimum performansla çalışanların oranı %16. Vasat çalışanlar ise %60 ile en büyük grubu oluşturuyor. Bu gruptaki çalışanların, işyerlerinden duydukları memnuniyet durumu şartlara göre değişkenlik gösteriyor, sadece kendilerine verilen görevleri yapıyorlar, şirket için ekstra çaba göstermeye isteksizler ve aktif olarak iş aramasalar da iş tekliflerine açıklar. Holding ve KOBİ’ler karşılaştırıldığında ise sorunlu ve düşmanca sınıfındaki çalışanların oranlarının büyük ölçekli şirketlerde daha yüksek olduğunu görüyoruz.

Bağlılık

“Şirketimde daha uzun yıllar çalışmayı isterim” ifadesine anketi dolduran profesyonellerin %21’i “Kesinlikle Katıldığını”, %31’i “Katıldığını”, %22’si “Karasız Kaldığını”, %13’ü “Katılmadığını”, %13’ü ise, “Kesinlikle Katılmadığını” belirtti. Bu bulgular, Türkiye’deki işgücünün yaklaşık yarısının tekliflere açık, dörtte birinin ise aktif iş arayışı içerisinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca aktif iş arayışının, holding ölçeğindeki şirketlerde belirgin bir şekilde artarken, KOBİ’lerde Türkiye ortalamasının altında olduğunu gözlemleniyor.

İsteklilik

“Şirketimin başarısı için normalin üzerinde bir çaba göstermeye hazırım” ifadesine anketi dolduran profesyonellerin %32’si “Kesinlikle Katıldığını”, %39’u “Katıldığını”, %11’i “Karasız Kaldığını”, %6’sı “Katılmadığını”, %12’si ise “Kesinlikle Katılmadığını” belirtti. Bu bulgular Türkiye’deki profesyonellerin yaklaşık dörtte üçünün “gerekli şartların” hazırlanması durumunda, yüksek performansla çalışmaya hazır olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla uygun liderlik yaklaşımı ve yapısal düzenlemeler ile belirgin bir performans artışı sağlamanın mümkün olduğu görünüyor.

Cinsiyet

Ankete katılanların %43’ünü kadınlar, %57’sini ise erkek profesyoneller oluşturdu. Her iki grubun işyerinden duydukları memnuniyet düzeyleri incelendiğinde erkeklerin, kadınlardan kısmen daha memnun oldukları görülüyor. Diğer yandan kadın profesyoneller gerek bağlılık gerekse isteklilik puanlarında erkeklerden belirgin bir şekilde üstünler.

Bölge

Bölgeler arasındaki farklılıkların araştırmanın en ilginç ve şaşırtıcı bulgularından biri olduğu söylenebilir. Özellikle Kocaeli Bölgesi düşük çalışan memnuniyeti, bağlılığı ve istekliliği ile diğer bölgelerden ayrılıyor. Bursa Bölgesi’nde tam tersi bir durum söz konusu. İzmir Bölgesi’nde ise, çalışan memnuniyeti düşük olmakla birlikte, bağlılık ve istekliliğin ortalamanın üzerinde olduğu görülüyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.