banner

İşe alımlarda en çok tercih edilen üniversite ve bölümler açıklandı




Üniversite tercih süreci yaklaşırken, Yenibiriş.com işe alımlarda en çok tercih edilen üniversite ve bölümleri açıkladı.

ugur_ozmenYenibiriş.com verilerine göre gerçekleştirilen araştırmada işe alımlarda köklü üniversitelerin tercih edilmeye devam edildiği ortaya çıkıyor. İşverenler tarafından en çok İstanbul Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi mezunları tercih edilirken iktisat, işletme, uluslararası iktisat, siyaset bilimi, kamu yönetimi ve ekonomi bölümleri bu yıl da gözde bölümler olarak ortaya çıkıyor. İstanbul ve Ankara’daki üniversitelerin hâlâ ön planda olduğunu açıklayan Yenibiris.com CMO’su Bedriye Uğur Özmen, “İşverenlerin öncelikli tercihi köklü üniversiteler oluyor. Öğrencilere geleceği olan bölümleri ve köklü üniversiteleri tavsiye ediyoruz” dedi. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Öğrencilerin gelecek yaşamları, meslek tercihleri ve hayallerine ulaşmada üniversiteler önemli bir rol oynarken Yenibis.com en çok tercih edilen bölümler üzerine yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladı.

Firmaların iş görüşmesi ve işe alım süreçlerinde en çok; İstanbul Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi mezunlarını tercih ettiği görülürken, en çok tercih edilen bölümlerin ilk 5’inde; iktisat, işletme, uluslararası iktisat, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ileekonomi bölümleri yer aldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yenibiris.com CMO’su Bedriye Uğur Özmen,“Yaptığımız araştırmada gördük ki işe alım süreçlerindeki tercihlerin yüzde 47’si listemizde yer alan 20 üniversiteden mezunlar arasında dağılıyor” dedi. 

En çok tercih edilen bölüm ‘iktisat’ oldu

Yenibiris.com’un gerçekleştirdiği araştırmaya göre firmaların iş görüşmesi ve işe alım süreçlerinde tercih ettikleri çalışanların mezun oldukları üniversiteler; İstanbul Üniversitesi (İÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi oldu. 

Toplamda yapılan incelemelerin yüzde 47’si listede bulunan 20 üniversiteden mezun olan öğrenciler arasında dağıldı. En çok tercih edilen bölüm iktisat olurken, devamında ise; İşletme, Uluslararası İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Ekonomi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İşletme-Ekonomi, İşletme Mühendisliği, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme Bilgi Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Bilgisayar Mühendisliği ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım yer aldı. Liste üzerine değerlendirmelerde bulunan Özmen, “Listemizde yer alan ilk 20 bölüm mezunu işe alım ve iş görüşmeleri süreçlerinden yüzde 43,2’lik bir pay alıyor. Ayrıca 2023’in ilk 6 ayında bu bölümlere Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile Beslenme ve Diyetetik bölümleri de eklendi” dedi. 

“Sadece doğru bölümü ve okulu seçmek yeterli değil”

Tercih dönemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Özmen, “Öncelikle ilk tavsiyem; kendilerini ifade edebilecekleri, mutlu hissedecekleri, önümüzdeki yıllarda da geçerliliğini sürdürecek alanları belirleyerek bölüm tercihlerini yapmaları. Bölümleri belirledikten sonra ise bu bölümlerde iyi eğitmenlerle çalışan, Erasmus vb. programlarla öğrencilerine yurtdışı deneyim imkanları sunabilen, sene içerisinde etkinlikler ve farklı seminerlerle öğrencilerini donanımlı bir şekilde mezun etmeye odaklanmış üniversitelere yönelmeleri olur. Tabii sadece doğru bölümü ve okulu seçmek de yeterli olmuyor. Üniversiteye başladıktan sonra okulda gerçekleşen etkinlikleri, seminerleri kaçırmamaları gerekiyor. Bununla birlikte bölümleriyle ilgili araştırmalar yapıp, yenilikleri takip etmeleri, mümkün olduğunca staj yaparak kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Üniversite devam ederken kendilerine yaptıkları tüm yatırımlar mezuniyet sonrası yaşamları için büyük bir önem taşıyor” dedi. 

Son 5 yılda yükselen bölümler

Araştırmaya göre son 5 yıl içerisinde mezun sayısında en çok artış yaşanan bölümler; Bilgisayar Mühendisliği, Çocuk Gelişimi, Havacılık Yönetimi ve Psikoloji, İngilizce Öğretmenliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile İngiliz Dili ve Edebiyatı oldu. Aynı zamanda son 5 yıl içerisinde üniversiteden mezun bireyler şu anda ağırlıklı olarak; hizmet, turizm – otelcilik, eğitim, tekstil, gıda, bilişim – internet, sağlık, perakende, yapı / inşaat, telekomünikasyon sektörlerinde çalışıyor. Listede yer alan 10 sektör, tüm mezunların çalıştığı sektörler içerisinden yüzde 53’lük bir pay alıyor. Özellikle son yıllarda daha da öne çıkan Dil ve Edebiyat bölümlerinden mezun olan adaylar öncelikli olarak eğitim sektörünü tercih ederken, sonrasında ise turizm-otelcilik, hizmet, tekstil, gıda, çağrı merkezi ve kamu sektörlerine yöneliyor.

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.