banner

Yurt dışında okumak isteyenler nelere dikkat etmeli?




Eyüboğlu Eğitim Kurumlarından mezun olan ve eğitimlerini yurt dışındaki seçkin üniversitelerde sürdüren öğrenciler, kolejden yeni mezun olacak arkadaşlarına yurtdışında öğrenci olmanın avantaj ve dezavantajlarını anlattı.

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki seçkin üniversitelerinde eğitim hayatına devam eden Eyüboğlu mezunları, “College Day” etkinliğinde Eyüboğlu Koleji öğrencileri ile deneyimlerini paylaştı.

ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, İsviçre, Macaristan ve Hong Kong’daki üniversitelerde eğitimlerini sürdüren 13 Eyüboğlu mezunu, Çamlıca Kampüsünde düzenlenen etkinlikte, yurtdışında öğrenci olmanın avantaj ve dezavantajlarını anlattı. Yurt dışı üniversite tercihleri yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin paylaşıldığı seminerde; iklim, kültürel yakınlık, akademik hayat gibi önemli kriterlerin altı çizildi.

IB DİPLOMASI İLE HER ZAMAN BİR ADIM ÖNDESİNİZ

Mezunlar, Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında verilen ve uluslararası geçerliliği olan IB eğitiminin, yurt dışı tercihinde önemli bir avantaj olduğunu vurguladı. Kolejdeki IB programında, üniversite seviyesinde ders aldıkları için seçtikleri bölüme bağlı olarak kimi derslerden muaf olduklarını belirten mezunlar “Bu avantaj size 1 sömestr veya 1 akademik yıl kazandırıyor.” dedi.

YURT DIŞINDA YAŞAM, YETİŞKİN YAŞAMA HIZLI BİR GEÇİŞ SAĞLIYOR

Eyüboğlu mezunları yurt dışında okumak isteyenler için önemli parametrelerden birinin de ülke tercihi olduğunu belirtti. Mezunlar; Amerika’nın çok kültürlülüğünün, sunduğu burs ve sosyal olanakların, köklü okullara sahip olmasının bir avantaj, mesafe olarak uzak olmasının ise dezavantaj olduğunu anlattı. Kanada’da okuyan öğrenciler ise ülkedeki renkli öğrenci hayatının ve Kanada’nın sıcakkanlı insanlarının bu ülkede okumayı düşünenler açısından büyük bir şans olduğunu ifade ettiler ancak iklim koşullarının zorlu olduğunun da altını çizdiler. Eyüboğlu mezunları yurt dışında okumanın avantaj ve dezavantajlarını paylaşırken, öğrencilik hayatının; yemek, temizlik, bütçe vb. sorumlulukları içermesi nedeniyle, kişinin ailesinden uzak, yurt dışında eğitim almasının yetişkin yaşamına hızlı bir geçiş sağladığını da özellikle vurguladılar.

AVRUPA, MESAFE VE KÜLTÜR OLARAK YAKIN

İsviçre, Almanya ve Macaristan’da okuyan öğrenciler ise mesafe açısından yakınlığı ile Avrupa’da öğrenci olmanın avantajlı olduğuna dikkat çektiler. Ayrıca, İngilizceden farklı bir yabancı dil öğrenme seçeneği ve uygun okul fiyatları ile bu ülkelerin tercih edilebileceğini belirttiler. Eğitim dili İngilizce olsa da eğitim alınan ülkenin dilini konuşmanın gerekli olduğunun altını çizdiler.

ÜNİVERSİTE VE ÜLKE SEÇİMİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

•             Başvuru için geç kalmayın. Her ülkenin akademik takvimi farklı, akademik yıl başlar başlamaz siz de başvuru hazırlıklarınızı yapın.

•             Yurt dışı başvuruları için gereken dil (TOEFL/IELTS) veya SAT sınavlarını 11. sınıfın sonunda tamamlayın.

•             Yurt dışı başvuruları için okul notlarının çok önemli olduğunu unutmayın.

•             Lisede uluslararası geçerliliği olan ve üniversite seviyesinde dersler aldığınız IB diplomasına sahipseniz şanslısınız, çünkü seçtiğiniz bölüme göre bazı derslerden muaf olacaksınız ve üniversite derslerine adapte olmakta sorun yaşamayacaksınız.

•             Seçtiğiniz ülkenin iklimine dikkat edin. Eğer soğuk iklim sevmiyorsanız Kanada gibi Kuzey ülkelerini tercih etmeyin.

•             Mesafe sizin için önemliyse, sık sık Türkiye’ye gelmek istiyorsanız kıta aşırı ülkeleri seçmeyin, tercihinizi Avrupa’dan yana kullanın.

•             İngilizce dışında bir dil öğrenmek istiyorsanız Avrupa ülkelerini tercih edin.

•             Seçimlerinizi üniversite/öğrenci kentlerinden yana kullanın. Çünkü bu bölgelerde hem sosyal hayat hareketli hem de çok sayıda öğrenci olduğu için uyum sorunu yaşama olasılığınız daha az.

•             İlk yıl hem çevreye hem okula daha çabuk uyum sağlamak için, ev tutmak yerine yurtta kalmayı tercih edin.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.