banner

İlkokullar için Kürtçe sözlük geliyor




Türk Dil Kurumu (TDK), Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ’ın “Kürtçe lügat çalışmalarına başlandı” açıklamasından sonra hazırlıklarını hızlandırdı. TDK, ilk olarak ilkokul düzeyinde sözlük çıkarmayı hedefliyor.

TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Radikal ’e, Arınç’ın “Kürtçe lügat çalışmalarına başlandı” açıklamasından sonra yaptıkları hazırlıkları anlattı. Kaçalin, Türk Dili ve Edebiyatı veya Türk lehçeleri bölümü mezunlarından oluşan bir ekiple çalışacaklarını söyleyerek, “Anne babadan Kürtçe bilen, mesleği, dili bilen kişiler. İlk kim kimi tanıyor nasıl ulaşabiliriz diye haber ettik. Dört kişilik bir arkadaş grubu bulduk, bunu üçte sınırladık” dedi.

TDK Kanunu’nun Kasım 2011’de değiştiğini ve Maliye’den ödenek beklediklerini belirten Kaçalin, “Kanunun Maliye’den tasdik edilmiş biçimleri gelecek ki biz ona dayanarak harcama yapacağız” diye bilgi verdi.

İlk muhatap çocuklar

TDK’nın ilkokul, ortaokul ve Türkçe olmak üzere üç boy sözlük çıkardığını belirten Kaçalin, Kürtçe sözlük için ilkokul kitaplarının esas alınacağını ifade etti. İlkokulda okuyan çocukların aradıklarını sözlükte bulmalarının önemine değinen Kaçalin, “İlk olarak muhatabımız çocuklar, çünkü okul sözlüğü hazırlıyoruz. Ondan sonra geliştireceğiz. Halka açılan sözlükte ikinci kademe okul sözlüğünde olmayan, tıp, hukuk ve çevre kelimeleri de yer alacak” dedi. İlk olarak Kürtçenin en yaygın lehçesi ile sözlük hazırlanacağını aktaran Kaçalin, diğer lehçelerde sözlüklerin daha sonra yapılacağını duyurdu.

İşaret dili sırada

Mahkemelerde de hem Kürtçeye hem de işaret diline ihtiyaç olduğunu kaydeden Kaçalin şöyle devam etti:

“O da gündemimizde. Ona da harcamamız müsait değil. İhtiyacımız var. Mesela; tek şahit var vakayı görmüş ama sağır, anlatamıyor. Bunun gibi Kürtçe bilip, Türkçe’yi rahat konuşamayanlar da derdini anlatmalı.”

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.