banner

WISE 2012 Eğitim Ödülü sahibini buldu




WISE 2012 Eğitim Ödülü’nü eski kimya eğitmeni Dr. Madhav Chavan kazandı

madhav_chavan Eğitim alanında toplumsal dönüşüme imza atan yenilikçi eğitim projelerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen WISE Eğitim Ödülü, okuryazarlık eğitimini minimum maliyetle milyonlarca öğrenciye ulaştıran projesi ile eski kimya eğitmeni Dr. Madhav Chavan’a verildi. WISE 2012 Eğitim Ödülü sonuçları, Katar’ın başkenti Doha’da 1200’ü aşkın kişinin katılımı ile düzenlenen Dünya Eğitim İnovasyonu Zirvesi’nin açılış oturumunda açıklandı.

Amerika’da doktorasını tamamlayan Madhav Chavan, 1989 yılında Bombay Üniversitesi’nde kimya dersi vermeye başladı. Hindistan’ın gelişiminde eğitim eksikliğini temel bir sorun olarak gören Chavan, bilimsel birikimini hızlı sonuçlar getirecek çözümler üretmek üzere kullandı. Her çocuğun okula gidebilmesi ve iyi eğitim alabilmesini sağlamak için UNICEF ve Hindistan hükümetiyle işbirliği yaptı. Hükümetin altyapısını, kurumsal kaynakları ve vatandaşların gönüllülüğünü biraraya getirerek, yoksul çocuklara okuryazarlık eğitimi ulaştırma konusunda çarpıcı sonuçlar elde etti. Chavan’ın yöntemi ölçeklenebilirlik ve tekrarlanabilirlik gibi bilimsel özellikleriyle ülke çapında hızla yayıldı. Okul öncesi eğitim, korunmaya muhtaç çocukların eğitimine destek, çalışan çocuklar için mesleki eğitim, bilgisayar eğitimi ve özel pogramlar içeren Chavan’ın eğitim programı, günümüzde Hindistan’ın 28 eyaletinden 17’sinde kullanılıyor. Chavan’ın kurucu ortak ve CEO olduğu sivil toplum kuruluşu Pratham ise Hindistan’da maddi durumu yetersiz olan  çocuklara temel okuryazarlık ve matematik eğitimi sağlıyor.

WISE 2012 Eğitim Ödülü’nü kazanan Madhav Chavan’ın tebrik eden WISE Başkanı Dr. Sheikh Abdulla bin Ali Al-Thani, “Bir bilim insanının sabrı ve yöntemi ile bir sosyal girişimcinin tutkusu Chavan’ın başarısında biraraya geliyor. Yaklaşımı, başarılı bir inovasyon için en önemli unsurların net bir bakış açısı, kararlılık ve ortak sorunlar için yeni çözümleri hayata geçirmek olduğunu gösteriyor. Hepimiz için ilham kaynağı olan ve milyonlarca kişinin hayatına ışık getiren Chavan’ı eşsiz başarısından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

WISE Eğitim Ödülü’ne layık görüldüğü için büyük mutluluk duyduğunu berliten Dr. Madhav Chavan, “25 yıl önce, Hindistan’daki milyonlarca maddi durumu yetersiz çocuğun hayatının iyileştirilmesi gerektiğini ve bunun için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu gördüm. Bugüne kadar bu yönde hayata geçirilen başarılarda çok sayıda birey ve kurumun katkısı var. Küresel ölçekte benzer bir misyonla faaliyet gösteren WISE’ın cesur vizyonunu ve eşsiz yaklaşımını takdirle karşılıyorum. Bu değerli ödül bana yeni bir sorumluluk veriyor. Bundan sonra küresel bir elçi olarak, daha iyi ve ulaşılabilir bir eğitim için görevlerimi yerine getirmeye devam edeceğim” dedi.

Bağımsız araştırmalar Pratham’ın eğitim programlarına katılan çocukların ilkokulda diğer akranlarından daha etkili bir şekilde öğrendiklerini ve sınıf arkadaşlarından daha iyi performans gösterdiklerini ortaya koyuyor. Chavan’ın izleme ve değerlendirmeyi içeren eğitim modeli, Asya ve Afrika’da çok sayıda ülke tarafından kullanılıyor.

Jüri başkanlığını Katar Vakfı - WISE Başkanı Dr. Sheikh Abdulla bin Ali Al-Thani’nin WISE 2012 Eğitim Ödülü, ABD Kongre Kütüphanesi Müdürü Dr. James H. Billington, Güney Afrika Bilim ve Teknoloji Bakanı H.E. Naledi Pandor, Pekin Üniversitesi Rektörü ve Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Başkan Yardımcısı Prof. Zhou Qifeng, İrlanda Mary Robinson Vakfı Başkanı ve Oxfam Onursal Başkanı Mary Robinson, ABD Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü Direktörü Prof. Jeffrey D. Sachs ve Hindistan Mevlana Azad Educational Trust Başkanı Fatma Rafiq Zakaria’dan oluşan jüri üyeleri tarafından belirlendi.

WISE 2012 Eğitim Ödülü’nün sahibi Dr. Madhav Chavan’a 500.000 Dolar para ödülü ve altın madalya ile ödülllendirildi. 

Bir aktivistten eğitim yenilikçisine…

Dr. Madhav Chavan, her yıl Hindistan’da ilkokul çağındaki 3 milyon çocuğa ulaşan sivil toplum kuruluşu Pratham’ın Kurucu Ortağı ve CEO’sudur. Ülkedeki çalkantılı değişim döneminde politik bir ailede yetişen Madhav Chavan, 1983 yılında Ohio State Üniversitesi’nde Kimya bölümünde doktora yaptı. Houston Üniversitesi’nde post doktorasını tamamladıktan sonra 1986 yılında Hindistan’a döndü. 1989 yılında Bombay Üniversitesi’nde eğitim vermeye başlayan Chavan, Ulusal Okuryazarlık Kurulu ile birlikte Bombay’ın yoksul kesimlerinde yetişkin okuryazarlığı konusunda büyük ölçekli bir çalışma başlattı. Chavan, UNICEF’in Bombay’daki görevleri doğrultusunda, Pratham’ın evrensel ilkokul eğitimi problemlerine odaklandığı 1994 yılından bu yana organizasyonu yönetmekte ve programlarını yürütmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.