banner

Tek derslikli köy okulundan zirveye




Udemy kurucusu Eren Bali çocukken yaşadığı imkânsızlıklardan yola çıktı, milyonlarca insana online eğitim veren, ders verenlere gelir kapısı açan dev bir platform yarattı. 2 yıl geçmeden şirketin değeri 100 milyon doları yakaladı

eren_baliYıl 2012. Dijital dünyayı içselleştirdiğimizi düşünüyoruz. Ancak bizler nesil olarak geçiş döneminin içinde fazla kaldığımız için internetin hayatımıza kattıklarını kimi zaman idrak edemeyebiliyoruz. “Ufkumuzu yeterince açamadığımızı” gösteren ilham verici örneklere şaşırmamız da bundandır.

Kahramanımızın adı Eren Bali. Henüz 28 yaşında. Malatya’da doğdu. Tek dersliği bulunan bir köy okulunda okudu. Bali, bugün dünyanın önde gelen fon şirketlerinden toplamda 16 milyon dolar yatırım alan bir internet şirketinin kurucu CEO’su. Çünkü bir tutam fırsat eşitliği için bazen çevirmeli ağ bağlantısı bile yeterli olabiliyor. 

Henüz duymayanlar da duyacaktır. Kısaca anlatayım: Eren Bali’nin Silikon Vadisi’nde kurduğu “Udemy”, internet üzerinden her türlü dersin verilebildiği bir platform.

Mark Zuckerberg de ders veriyor!

Udemy’yi benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise bilgi ve birikimini paylaşmak isteyen herkese açık olması. Sitede Mark Zuckerberg ve Marissa Mayer gibi isimler de ders verebiliyor, sokaktaki Mr. ve Mrs Brown da. Siz de isterseniz siteye kayıt olup yarattığınız bir kursu 500 bin kayıtlı Udemy kullanıcısı ile paylaşabilirsiniz.

Kayıtlı eğitmenlerin yüzde 60’ı Udemy tarafından onaylanmış durumda. 5 binin üzerindeki onaylı ders, arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına çıkıyor. Derslerin konularında da bir sınır yok. Web tasarımından, yogaya, fotoğrafçılıktan spora kadar hemen her konuyu sitede bulmak mümkün.

Öğretmenleri zengin ediyor

Sitedeki derslerin dörtte üçü ücretsiz, diğerlerinin fiyatı ise 12 ile 399 dolar arasında değişiyor. Udemy bu paranın yüzde 30’unu kendine saklayıp, kalanı eğitmenlere bırakıyor.

Öğretmen maaşı deyip geçmeyin, Udemy gerçek hayata kıyasla çok daha adaletli. Yıllık gelir olarak altı haneli rakamlara ulaşan eğitmenler mevcut, ayrıca ders verenlerin dörtte biri de Udemy’den 10 bin doların üzerinde gelir elde etmeyi başarıyor. Bu gelirde eğitmenin kişisel network’ü, öğrencilerin yorumları ve konuya olan genel talep (Excel, Python gibi teknik konular daha çok para kazandırıyor) gibi bir çok faktör etkili oluyor. Udemy’nin kullanıcı sayısının yanı sıra gelirleri de sürekli yükselişte. 2012’nin gelirleri önceki yılı 5’e katlamış durumda.

Haberin devamı için tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.