banner

Yaşı kadar kitap yazdı!




İlk kitabı 17 yaşındayken yayınlandı. Şimdi 21’inde. 21. kitabının mürekkebi kurumadan daha birçok kitabının yayınlanacağının sinyalini gözlerinin ışıltısıyla veren Ecem Yıldırım geleceğe kalemiyle bakıyor.

ecem yildirimSon derece uysal, içinde yaramazlık hikayelerine pek az rastlanan, sakin geçen çocukluk döneminde en yakın arkadaşları kitaplarıydı. Öyle ki okuma yazma bilmediği yaşlarda dahi ailesinin ona aldığı masal kitaplarının resimlerine bakarak kendisi yorumlardı ve masal üretmeye de aslında bu yaşlarda başlamıştı. İlk okul yıllarında öğretmenine duyduğu hayranlıktan dolayı sınıf öğretmeni olmak istedi. Sonra doktor olmaya karar verdi. Şimdi ise Yeni Yüzyıl Üniversitesi iletişim Fakültesi’nde öğrenci. Bugüne kadar yazdıkları hep hayalindeki hikayelerdi, ama bu kez okuyacağınız hikaye tamamen gerçek. Gazeteci Ecem Yıldırım sordu, yazar Ecem Yıldırım yanıtladı.

Önce eğitim hayatı?

1991 yılı İstanbul doğumluyum. İlköğretimi Çağlayan İlköğretim okulunda, ortaöğretimi Ahmet Buhan Lisesinde tamamladım. Şimdi ise Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 2. sınıf öğrencisiyim.

İlkokul bahsedersek biraz… İlkokul öğretmenine hayransın o yıllarda öğretmen olmak istiyorsun devamını senden dinleyelim?

Çocuk yaştaki o ilk değişim adı da Güllü Bahadır’dır. O ders anlatırken hayranlıkla izlerdim. Filmlerde yaratılan muhteşem öğretmenler vardır ya, ben onlardan birini tanımış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Biz onun öğrencileri değil çocuklarıydık, saçını öremeyen, fermuarını çekemeyen annesine söyler gibi ona söylerdi. Ben 2. sınıfa giderken başka okula gitti, o da istemezdi gitmeyi, üzüntüden hasta olmuştum. Ama bırakmadım izini, yıllar geçti biz hala görüşüyoruz.

Sendeki yeteneği ilk defa öğretmenin keşfetmiş. Nasıl oldu bu?

Bize çok zaman ayırıp her birimizle çok ilgilenirdi. Masal saatleri yapardık. Herkes çıkar kendi masalını anlatırdı. Ben başlardım anlatmaya bütün sınıfa kendimi dinletirdim. Bıraksalar sabaha kadar masal anlatabilirdim. Öğretmenimizde anneme benden ileride iyi bir yazar olabileceğini, hayal gücümün kuvvetli olduğunu söylemişti. O okuldan ayrıldıkta sonra da benden desteğini hiç çekmedi. Sık sık yazdıklarım hakkında konuşurduk.

Ardından lise yılları geldi. Yazmak senin için lisede hız kazandı anlaşılan

Lisedeyken çekingen bir yapım vardı. Yazdıklarımı yüksek sesle okumazdım çoğu zaman. İkinci sınıflar hayatımda dönüm noktası oluyor sanırım, lise ikinci sınıftayken Neslihan ve Erdal hocalarımın cesaretlendirmesiyle yazmaya hem hız verdim hem de yazılarımın bir yönü vardı. Hep ileriyi düşünerek yazmaya başladım.

Bu aşamada sana nasıl yardımı oldu hocalarının?

Kompozisyon derslerinde hoca, her hafta bir konu verirdi. Yazdıklarımı benden alırdı, bende saklıyor sanıyordum. Meğer öğretmenler odasında okuyormuş. Erdal hocayla yolumuz burada kesişti.

Birazda kitaplarından bahsedermisin?

Ucuz Keman’ı yazdığımda 17 yaşındaydım. En baştan başlamaya karar verdim, masal dailk adım oldu benim için. Yaz tatiliydi Ucuz Keman’ı yazdığımda. Çok düşünmüştüm yaratma sürecinde ama masal o ilk düşündüklerimden çok farklı oldu.

Ne gibi farklar oldu ilk hayal ettiklerinle?

Yani ilk yazdığım masallar bir iki sayfayı geçmeyen denemelerdi. Klasik bir iyi-kötü hikayesiydi. Ucuz Keman’ı tam bir günde yazdım, kelimeleri hafızama dizmiştim de onlar bana geldi sanki. Baş kahraman ne bir prens, ne de bir prenses, bir kemandı. Ve ben o keman üzerinde anlatmaya çalıştım dosluk ve vefa duygusunu.

Roman ilk kitabın, Deniz. Biraz bahseder misin Deniz’den?

Deniz bir buçuk yıl süren bir çalışmanın sonunda tamamlandı. Gaziantep’te yaşayan, maddi durumları pek de iyi olmayan bir ailenin İstanbul’a para kazanma umuduyla gelişleriyle başlıyor. Olayları evin en küçüğü Deniz’in anlatımından dinliyoruz.

Nasıl tepkiler alıyorsun peki?

Güzel tepkiler alıyorum. Benim hedef kitlem çocuklar tabii ama büyüklerden de güzel şeyler duyuyorum. Özellikle hikayelerde kendinden bir şeyler bulanlarla konuştuğum zaman çok mutlu oluyorum. Ya da bazen çocuklar bana ulaşıp ‘Şu hikayedeki bu karakterden çok etkilendim ileride bende onun gibi olmak istiyorum’ dediği zaman hikayelerimin çok uzaklarda bir yerlere ulaşıp orada kararlılık sağladığını gördüğümde benimde yazdıkça yazasım geliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.