banner

İngiltere bu Türk kızını konuşuyor




Elektrogitarı en üst derecede çalabilen 10 yaşındaki Türk kızı Ayla Gezmiş, İngiltere’de günün konusu oldu. ABD’li efsanevi gitarist Jimi Hendrix’e benzetilen Gezmiş’i öğretmenleri ‘Küçük Hendrix’ diye çağırıyor

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, İngiltere, elektrogitar dâhisi 10 yaşındaki Türk kızı Ayla Gezmiş’i konuşuyor. Ailesiyle birlikte Lincolnshire bölgesinde yaşayan Ayla, İngiltere’nin gitarı en üst derece olan sekizinci derecede çalabilen en genç insanı oldu. Üstün yeteneği sayesinde ABD’li efsanevi gitarist Jimi Hendrix’e benzetilen küçük kız, öğretmenleri tarafından ‘Küçük Hendrix’ diye çağırılıyor. Gitar çalmaya ilk olarak sekiz yaşında babasının gitarını çalarak başlayan küçük kız, en sevdiği müzik grubunun Avustralyalı hard rock grubu AC/DC olduğunu söylüyor.

Durmak bilmiyor

Gelecekteki en büyük hayalinin AC/DC gibi bir müzik grubunda elektrogitar çalmak olduğunu belirten Ayla, elektrogitarın ‘sadece erkekler tarafından profesyonelce çalınabileceği’ algısını yıkmak istediğinin altını çiziyor. Ayla’nın gitar öğretmeni Dan Clark, küçük kızın ilerde büyük başarılar elde edeceğine inanıyor. Clark, “Ayla, gitar çalma konusunda kısa zaman içinde büyük aşamalar kaydetti. Gitardaki ilk derecesine çok kısa bir zamanda ulaşarak önemli bir yol kat etti. Onu artık durdurmak mümkün değil” şeklinde konuşuyor.

Genç kızın babası ise kızının başarısından dolayı büyük mutluluk duyuyor. “Kızıma gitar çalmayı ilk ben öğrettim. Beraber gitar çalmaya başladık. Ayla’nın kısa zaman içerisinde büyük başarılar elde etmesi ve çalışkanlığı karşısında eşimle birlikte şoke olduk” diyen baba, “Gitarı iyi çalabilmek için sekiz yıldır çalışmama rağmen kızımın sadece iki yıl gibi kısa bir zamanda bu konuma gelmesi bana gurur veriyor” diyor. 

8’inci dereceye geldi

Sekizinci derecede gitar seviyesine ulaşmak için müzisyenler bir dizi teorik ve pratik testten geçiyor. Bu dereceyi elde etmek isteyen kişilere uygulanan testlerden birinde, müzisyenler 3 dakika 45 saniye süren bir performans sergiliyor. Müzisyenlerin performanslarında, akor bilgileri dikkate alınıyor. Uygulanan başka bir testte de müzisyenlerden, kendilerine dinletilen bir besteyi aynı melodik yapı ve ritim içerisinde çalmaları bekleniyor. Testin pratik bölümünde uygulanan testte ise, müzisyenlerin müzik terimleri bilgisi ile çaldıkları enstrümana olan hâkimiyetlerine ilişkin çeşitli sorular yer alıyor.

Kaynak Milliyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.