banner

Pamuk ve Eco neden romancı olduklarını anlattı




Nobel ödüllü romancı Orhan Pamuk ve İtalyan filozof-romancı Umberto Eco düzenlenen söyleşide neden romancı olduklarını anlattı. Pamuk, “Hayal gücü olan bir insanın yalnız hayatını yaşamak istedim” derken, Eco, "Bazı insanlar pedofildir, bazıları banka soyar, bazırları Mont Blanc'a tırmanır, ben de roman yazıyorum. İnsanların kişisel tercihlerini tartışamayız" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nin kuruluşunun 150. yılı etkinlikleri kapsamında Moderatörlüğünü İtalyan göstergebilim uzmanı Prof. Patrizia Violi'nin yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen "A Dialogue on Facts, Fiction, History" (Gerçek, Kurgu, Tarih Üzerine Bir Diyalog) konulu söyleşiye Nobel ödüllü romancı Orhan Pamuk ve İtalyan filozof- romancı Umberto Eco katıldı.

Söyleşide konuşan Pamuk, 7 yaşından 22 yaşına kadar ressam olmayı istediğini, mühendis ağırlıklı ailesinin isteği üzerine bir kararla İstanbul Teknik Üniversitesi'ne ama resimle de bağlantılı olduğu için mimarlık bölümüne kaydolduğunu anlattı. Pamuk, "Ama sonunda yalnız bir hayat yaşamak istediğimi anladım. Üstlerimden emir aldığım, astlarıma emir verdiğim bir hayatım olsun istemedim. Hayal gücü olan bir insanın yalnız hayatını yaşamak istedim. Bir nedenle, ressam olamayacağımı fark ettim. 'Niçin romancı olmayayım öyleyse?' diye sordum kendime. Dürüst olmak gerekirse, benim söylemek istediğim şeyler sonradan geldi. Yazar olmak istedim, çünkü yalnız bir hayat yaşamak istiyordum. Bunu da başarabildiğim için çok mutluyum" dedi.

Neden yazar olduğu sorusuna yanıt veren Eco espirili bir dille, "Bazı insanlar pedofildir, bazıları banka soyar, bazırları Mont Blanc'a tırmanır, ben de roman yazıyorum. İnsanların kişisel tercihlerini tartışamayız" dedi.

Doktora tezini savunduğu sırada, bilimsel jürideki bir hocasının tezin yazılma biçimine itiraz ettiğini söyleyen Eco, "Bilimsel araştırmada sadece sonuçlar yer alır, sen bu sonuçlara nasıl ulaştığını da bir dedektif romanındaki gibi anlatmışsın" dediğini söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.