banner

Kırıkkale Üniversitesi geleceğin silahlarını tasarlıyor




Kırıkkale Üniversitesinde yürütülen çalışma kapsamında, savunma sanayinin güçlendirilmesi amacıyla gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silahların ve mühimmatın prototipleri yapılıyor.

 

kirikkale_universitesi_silahKırıkkale Üniversitesi, gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silahve mühimmat sistemleri için 3 boyutlu prototip çalışması yapıyor. "3D Mekanik Sistemler İçin Prototip Üretimi" Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projeleriyle geliştirilerek üretilen 3 boyutlu prototiplerin, savunma sanayinin millileştirilmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Makine Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bozdemir, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile üniversiteleri arasında yapılan anlaşmayla elektromanyetik silah sistemi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

Tasarladıkları silah sistemlerinin prototiplerini, üç boyutlu yazıcı sistemiyle görünür hale getirdiklerini ifade eden Bozdemir, şu bilgileri verdi: "En yaygın kullanıma sahip üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi, bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesi ve her katmanının eritilen hammaddenin dökülmesiyle üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanmaktadır. En yaygın kullanılan hammadde sert plastiklerdir. Üç boyutlu tasarım dosyaları, bilgisayar yazılımı aracılığıyla dilimleme işleminden geçirilir ve üç boyutlu olarak basılabilir, dosya formuna dönüştürülür. Üç boyutlu yazıcının baskı sırasında yapacağı bütün hareketler ve ne zaman hammaddeyi dökmeye başlayacağı bu dosya içerisindedir. Yazıcının çözünürlüğü katmanın kalınlığına ve x-y eksenleri üzerindeki hareket hassaslığına bağlıdır." Bozdemir, proje kapsamında tabanca, üzerinde elektronik düzenekle direk hedefi bulan akıllı top mermisi ve manyetik atış yapan silah prototipi çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

 

Barutsuz silahlar

 

Yeni nesil silah sistemlerinde artık barut kullanımının olmayacağının öngörüldüğüne işaret eden Bozdemir, "Barutsuz sistemlerde merminin hedefe gidebilmesi için 'mermiye dönme etkisi oluşturan sistem' ürettik. Bu sistem, mermiye dönme etkisi kazandırılarak hedefe ulaşmasını sağlayacak. Mermiye dönme etkisi oluşturma sistemi için patent başvurusunda bulunduk. Prototip çalışmalar, lisansüstü eğitim çalışmalarında tez olarak sunulacak. Başarılı prototip çalışmalar ise TÜBİTAK ya da SANTEZ projeleriyle geliştirilerek ülkemiz savunma sanayinin millileştirilmesine katkı sağlayabilecek" dedi.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.