banner

Palet Okulları Montessori eğitimini PALÖP ve MATEPP ile ileriye taşıyor




Hayati Oktay - YETEV Okulları Genel Müdürü 

hayati_oktay_ocak_2024“Palet Öğretim Programı (PALÖP), öğretim programı geliştirmenin bilimsel ilke ve temelleri çerçevesinde, yapılandırmacılık yaklaşımı ve çoklu zeka kuramı esas alınarak Montessori eğitim metoduna uygun olarak hazırlandı. PALÖP; öğrenmeyi somuttan soyuta, yakından uzağa, basitten karmaşığa doğru bir yaklaşımla düzenlemekte ve tüm eğitim planlamalarımız öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel, fiziksel gelişimleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak yapılandırılmaktadır.”

Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) Okulları bünyesinde bulunan Palet Okulları’nın okul öncesi eğitim anlayışı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) çatısı altında eğitim veren Palet Okullarımızda, eğitim sürecinde temel aldığımız Montessori eğitim metoduyla, çocuğa ve çocukluk dönemine bütünsel bir yaklaşım içinde yatırım yapmaktayız. İtalya’nın ilk kadın doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bu eğitim metodu; günümüzde pek çok ülkede, okul öncesi kurumlar başta olmak üzere liseye kadar tüm eğitim seviyelerinde uygulanıyor.
Bizler de öğrencilerimizin; sosyal, duygusal ve fiziksel potansiyellerinin gelişmesine fırsat veren, keşfetme becerilerini ortaya çıkaran, bireysel farklılıklarını geliştiren, değerler algısını sağlam temellere oturtan, proje tabanlı modern öğretim yöntemleriyle yol almaktayız. Bu yaklaşımla öğrencilerimizin yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik özellikleri, imkân ve koşullarıyla uyumlu eğitsel karar almaları, eğitime ilişkin olumlu tutum geliştirmeleri ve hayat boyu öğrenme süreçlerinde gelişimlerine destek olmasını amaçlamaktayız.
Bunun yanı sıra okullarımızda, çocukların gelişimsel özellikleri üzerine yapılan çalışmalar göz önünde bulundurularak çift dilli bir eğitim sistemi uygulamaktayız. Çift dilli (Bilingual) eğitim programı; çocuğun, akademik ve sosyal kazanımları hem ana dilinde hem de yabancı dilde interaktif bir öğrenme ortamında edinmesini sağlamaktadır. Tüm çalışmalar, etkinlikler ve materyal sunumları, Türkçe ve İngilizce öğretmeninin tam iş birliği ile çocuklara günlük doğal yaşam ortamlarında çift dilde sunuluyor. Bu sayede çocuklar, yabancı dili duyarak, deneyimleyerek ve ifade ederek, ana dilini öğrenir gibi doğal ortamlarında öğreniyorlar.

PALET ÖĞRETİM PROGRAMI (PALÖP)
Palet Okulları ilkokul düzeyinde nasıl bir eğitim modeli ve programları uygulanıyor? Devam eden bir Montessori eğitiminden söz edebilir miyiz?
Öncelikle tüm eğitim-öğretim çalışmalarımız Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müfredat Programları temel alınarak, ‘Montessori bakış açısı’ ile öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel, fiziksel gelişimleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak yapılandırılmaktadır.
Palet İlkokulu, edindiği tecrübeler ışığında bir eğitim programı hazırlama sürecini başlattı. Bu doğrultuda yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve danışmanlarımızın katkılarıyla akademisyen ve uzman eğitimciler tarafından Palet Öğretim Programı (PALÖP) hazırlandı.
Bu program, Milli Eğitim Temel Kanununun ilköğretim okullarının amaç ve görevlerine uygun, Montessori metodunun bu yaş grubu çocuklar için belirlediği amaçlar ile Avrupa Birliğinin (AB) belirlediği temel yeterlikler doğrultusunda, ilkokulu tamamlayan öğrencilerin; günlük hayat becerileri, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, beceri eğitimi gibi alanlarda yeterliklere sahip olmasını amaçlamaktadır.
PALÖP, öğretim programı geliştirmenin bilimsel ilke ve temelleri çerçevesinde, yapılandırmacılık yaklaşımı ve çoklu zeka kuramı esas alınarak Montessori eğitim metoduna uygun olarak hazırlandı. PALÖP; öğrenmeyi somuttan soyuta, yakından uzağa, basitten karmaşığa doğru bir yaklaşımla düzenlemekte ve tüm eğitim planlamalarımız öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel, fiziksel gelişimleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak yapılandırılmaktadır.
Her şeyden önce sınıflarımızda görev yapan Montessori eğitimi almış rehberlerimiz, çocuğun kişisel ilgi ve ihtiyaçlarını titizlikle gözlemlemekte ve özel olarak planlanmış bir müfredatı takip etmektedir. Bunun yanı sıra gözlemlere dayalı, her öğrencinin özel ihtiyacına hizmet eden günlük veya haftalık planlara göre öğrencinin kişisel gelişimine yön verecek materyaller de oluşturulmaktadır.

MONTESSORI EĞİTİM PROGRAMI HERKESE AÇIK
Palet Montessori Akademisi’nin (MATEPP) kuruluş amacından ve gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz?
Palet Montessori Akademisi, Türkiye’de Montessori eğitim felsefesini merak eden herkese kaliteli bir eğitim sunmaktadır. MATEPP, 2017 yılında Türkiye'deki en büyük ve en özgün Montessori programlarını birleştiren bir Montessori eğitmen eğitimi programı oluşturmak misyonuyla kurulmuştur. MATEPP, eğitime bir bütün olarak bakmakta; kendini geliştiren, öğrenmekten vazgeçmeyen ve ömür boyu öğrenme felsefesini yaşatan bir eğitim anlayışını savunmaktadır. Bu amaçla gerek eğitimciler, gerekse üniversitelerle iş birlikleri yapmakta ve destek almaktadır.
Eğitmenlerimizin ise tamamı uluslararası geçerlilikte Montessori diplomalarına ve alanında çalışma tecrübesine sahip eğitmenlerdir. Yaklaşık yedi senedir de 200’den fazla öğrenci mezun etmiş ve pek çoğu için staj imkânı sağlamıştır.
MATEPP, 2020 yılında Montessori Öğretmen Eğitimi Akreditasyon Konseyi (MACTE) ile başlattığı akreditasyon sürecini geçtiğimiz Ekim ayında başarıyla tamamlayarak kalitesini uluslararası bir düzeye taşımış oldu. MATEPP, şu an Türkiye’de bu kapsamda sene boyu süren bir Montessori eğitimi veren tek kurum özelliği taşımaktadır.
Bunun yanı sıra Montessori eğitim programına daha fazla insanın ulaşabilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl paletmontessorakademisi.com adresli çevrim içi bir eğitim platformunun açılışını da gerçekleştirdik. Bu platform aracılığıyla Türkiye’nin her yerinden öğrenciler eğitim videolarını izleme, canlı derslere katılma ve sertifika elde etme imkanına sahip olmaktadırlar. Bu sene ilk Hibrit sertifika programını da yine aynı eğitim platformu üzerinden başlatmış olduk.

MONTESSORI EĞİTİM MAĞAZASI AÇILDI
Montessori okulları kurulumu ve danışmanlığı hakkında bir çalışmanız bulunuyor mu?
MATEPP Montessori Danışmanlığı Birimimiz, Montessori eğitim yöntemini temel alarak çocukları çalışmaya ve öğrenmeye yönlendirecek şekilde hazırlanmış ortama sahip sınıfları / okulları kurmamız için her türlü desteği sağlamaktadır.
Bugüne kadar Palet Okulları ve Yenidoğu Okullarının farklı kampüslerinde, yetiştirdiğimiz yüzlerce Montessori öğretmenimiz ile desteklediğimiz toplam 18 sınıf kurduk. Bu anlamda hem sınıfın fiziki şartları hem akademik içeriklerini kapsayan bir destek sunmaktayız. Ayrıca geçtiğimiz sene Montessori sınıfları için gerekli her türlü materyal teminini sağlayacak kapasiteye sahip “Montessori Eğitim Mağazası”nı da bünyemizde hizmete açmış olduğumuzu söylemek isterim.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.