banner

Bakan Dinçer’in unutamadığı öğrencilik anısı




Dinçer, Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde gerçekleştirilen ''Yazarlar Okulda Projesi'', yılsonu kapanış programına katıldı. Dinçer öğrencilik yıllarından bir anısını paylaştı.

ömer dinçer'in öğrencilik anısıMilli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de kitap okuma konusunda bazı gariplikler olduğunu belirterek, ''Bunların arasında 'Kitap okuyacağına ders çalışsana' veya 'çok okuma gözün bozulur' yaklaşımı ya da evinizde bir kitaplık var ve içinde de 3-5 kitap varsa 'Bütün bunları okudun mu' sorusudur. Buna benzer gariplikler toplumun içinde var. Kitap okumayı teşvik eden bir kültürü yaratmak zorundayız'' dedi.

Dinçer, Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde gerçekleştirilen ''Yazarlar Okulda Projesi'', yılsonu kapanış programına katıldı.

Burada konuşan Dinçer, ''Bir kişi bir kitap okursa bir dostla tanışmış olur, o kitabı ikince kez olursa bir dostuna rastlamış olur'' denildiğini belirterek, bu anlamda kendisinin çok dostu olduğunu söyledi.

‘Annem okuma-yazma bilmiyordu’

İlkokul sıralarında Kemalettin Tuğcu'nun kitaplarını okuduğunu anlatan Dinçer, hiç aklından çıkmayan bir anısını, ''O kitaplarda yetim, öksüz, anne ve babasından ayrı, itilip kakılmış küçük çocukların hayatta kalma mücadelesi anlatılır. O kitapları okurken, belki etkilenip ağlıyordum, hatırlamıyorum şimdi. Annem çok meraklanırdı. Annem okuma-yazma bilmiyordu. Kitabı yüksek sesle okuyordum, ikimiz birlikte ağlıyorduk'' sözleriyle anlattı.

Bir öğretmenin kitap okumada alışkanlığı kazandırmadaki yerini gösteren de güzel bir anısı olduğunu belirten Dinçer, şöyle konuştu:

'Sende bir cevher gördüm'

''Mehmet Akif İnan, edebiyat öğretmenimdi, yazar ve şairdi. O dönemlerde bir imtihan olacağız. İmtihanda 4 soru sordu. İyi hazırlanamamıştım, 2'sini bilmiyordum. Ama çok iyi hatırlıyorum. Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Yaş Otuzbeş'' ile Mehmet Akif Ersoy'un 'Bülbül' şiirlerinin yorumu sorulmuştu. Şiir okumaktan hoşlanıyordum, lise 2 veya 3'de idim. İki şiir hakkında çok güzel analiz yaptım. Hoca, 4 sorudan 2'sini cevaplandıran bana 100 vermişti. Hoca beni çağırıp, 'Sende bir cevher gördüm' demişti. Sonra bana kitaplar, dergiler vermeye başladı. Bu, benim üzerimde çok etkili oldu.''

Üniversitede hoca olduğu dönemde de öğrencilerine okuma alışkanlığı kazandırmak için yaptıklarını anlatan Dinçer, öğrencilerinin bir çoğunun da böylece kitap okuma alışkanlığı kazandığını söyledi.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.