banner

İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Arnavutluk Cumhurbaşkanı’na Fahri Doktora Unvanı




İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Bamir Topi’ye AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı törende Fahri Doktora unvanı verildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Arnavutluk Cumhurbaşkanı’na Fahri Doktora Unvanıİstanbul Aydın Üniversitesi tarafından, Avrasya Üniversiteler Birliği(EURAS) işbirliği ile Avrasya coğrafyasından liderlerin konuşmacı olarak davet edildiği liderler konferansının ikincisi Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Bamir Topi ve Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış’ın katılımı ile İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleşti. Hazırlanan üç günlük bir programla İstanbul Aydın Üniversitesi’nin konuğu olan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Bamir Topi’ye, AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış’ın da katılımıyla İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

İAÜ Öğretim Üyesi Kadrosunda Üst Düzey Bir Bürokrat…

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verilen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Bamir Topi, üniversitenin akademik kadrosunda olmaktan gurur duyacağını belirterek, Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın tarafından sunulan akademisyenlik teklifini kabul etti. Üniversitesi ve Teknoloji Merkezini gezen Cumhurbaşkanı Topi, öğrencilere sunulan eğitim ve teknoloji hayran kaldığını belirtti. Tiran Tarım Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden üstün dereceyle mezun olan Topi, İtalya’da Moleküler Biyoloji alanında Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamlayarak bu alanda birçok araştırma ve projeye imzasını atmış. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ilerleyen günlerde öğretim üyesi kadrosunda Arnavutluk Cumhurbaşkanını görmek mümkün olacak.

“Arnavutluğun Dönüşümü, Son 20 yılda Balkanlardaki Uluslararası Gelişmeler” konulu Liderler Konferansında genel olarak, “Türkiye ve Arnavutluk’un, gücünü ortak tarih, kültür, beşeri bağlar ve değerlerden alan çok yakın ilişkilere sahip iki ülke olduğu, bölgenin geleceğine yönelik olarak müşterek vizyon ve hedefleri paylaşarak birçok alanda ortak çalışmalara imza atıldığı belirtildi. NATO çerçevesinde örnek müttefiklik ilişkiler sergileyen Türkiye ve Arnavutluk’un, eğitim alanında da birçok işbirliğine imza attığı dile getirildi.

Arnavutluk'ta iki Türk üniversitesi ve çok sayıda Türk Okulu bulunduğundan iki ülke ve halkları arasındaki dostluk ve kardeşliğin yeni nesillere aktarılması gerektiği vurgulandı.

İshakoğlu Musiki Derneği Korosu’nun Rumeli Türküleri’nin seslendirdiği dinleti ile başlayan konferansın, açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İZMİRLİ, “iki dost ülke olarak, Arnavutluk ile ortak bir kültürü, aynı değerleri, ortak geçmişi bir paylaştık ve Avrupa içinde ortak geleceği paylaşacağız. Arnavutluk Cumhuriyeti karşılıklı anlayış ve dostluk ile Balkan coğrafyasında barış ve istikrarın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de akrabalarının bir kısmı halen balkanlarda yaşayan Arnavut vatandaşlarımız bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımız ilişkilerin devamını ve gelişmesini sağlamaktadır. İki ülke arasındaki eğitim ve kültürel işbirliği üst düzeydir. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak Balkan ülkelerinden gelen birçok gence eğitim imkânı sunmaktayız. Arnavutluk üniversiteleri ile işbirliğinin gelişmesinde çalışmalarımız hızla devam etmektedir” dedi.

Toplumsal ve siyasi ilişkilerin yanı sıra güçlü ekonomik ilişkilerinde bulunduğu Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 350 milyon dolar düzeyindedir. Arnavutluk'ta bankacılık, telekomünikasyon, demircilik, madencilik, sağlık ve eğitim alanlarında yüze yakın Türk firmasının toplam bir buçuk milyar dolara yakın yatırımının devam etmesi, ekonomik alanda ortak ilişkilerin devamı sağlamaktadır. Türkiye ve Arnavutluk Balkanlar'daki barışı güçlendirmek, kültürel ve turizm alanlarındaki ilişkilerin gelişmesini sürdürmek için işbirliği içerisinde çalışmaya devam etmektedir.

İki Büyük İnsana Fahri Doktora “Gururluyuz”

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Pamir Topi’yi ağırlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın’da konuşmasında “Bu davetin iki sebebi olduğunu, Arnavutluk ile Türkiye arasında tarihi ve kültürel değerlerin bulunduğunu, bu değerlerinde ancak eğitimli yeni bir nesil ile devam edebileceğini belirtti.  Aydın, “Biz Arnavutluk ile et ve kemik, tırnak ve el gibi bütünleşmiş bir toplumuz. Balkanlarda en çok ilişkide bulunduğumuz ülkelerin başında Arnavutluk gelir ve Cumhurbaşkanımızın akademisyen olması çok önemlidir. Kendileri yapmış olduğumuz davete katılarak bizleri onurlandırdı. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevini kabul ettiler. Cumhurbaşkanımız tecrübelerini bizlerle ve öğrencilerimizle paylaşacaktır. Arnavutluk ile ilişkilerimizin kökleri 14. ve 15. Yüzyıla dayanmaktadır. Osmanlıda 30 üzerinde Arnavut sadrazam olarak görev yapmıştır. Bunların başında Köprülüler gelmektedir. İlk Türkçe sözlüğümüzün yazarı Şemsettin Sami de Arnavut’tur, Namık Kemal, Fevzi Çakmak Paşa, Arnavut’tur. Soğuk Savaş sonrasında ilişkilerimiz farklı boyuta ulaşmıştır. Arnavutluk savaş sonrası Osmanlı’ ya bağımsızlık ilan etmemiş, Osmanlı zaten askeri ve ekonomik şartlardan dolayı oraya yönetmekte zorlandığından bağımsızlığını vermiştir. Ekonomi alanında da Balkanlardaki ekonomik ortağımız olan Arnavut ile ilişkilerimizi eğitim alanına da kaydırmış bulunuyoruz. İki üniversitemiz Arnavutlukta ilişiklerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapmaktadır. NATO üyesi olan Arnavutluk AB üyeliği yönünde de başarılı çalışmalar içindedir. Bugün İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ikinci büyük bayramıdır, kuruluşundan beri 10 sene ikinci fahri doktora unvanı veriyoruz. İlkini Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, İkincisini de Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Pamir Topi’ye vermiş olmak bizi gururlandırmaktadır” dedi.

Arnavutluk Öğrencilerine Burs İmkânı…

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Arnavutluk’ta bulunan iki üniversite ile de uluslararası işbirliği anlaşmalarımız bulunmaktadır. Eğitimin her alanında ortak çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz” dedi. Eğitim alanında dünya üniversitesiyle çalışmalarına devam eden İstanbul Aydın Üniversitesi’nde üç yüzün üzerinde uluslar arası öğrenci eğitim öğretim hayatına devam etmektedir. Bu yıl itibariyle Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Pamir Topi tarafından belirlenen on Arnavutluk vatandaşı öğrenciye üniversite tarafından burs verilecektir.

AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış’tan Arnavutluk’a Olumlu Mesaj…

“Arnavutluğun Dönüşümü, Son 20 yılda Balkanlardaki Uluslararası Gelişmeler” konulu Liderler Konferansına konuşmacı olarak katılan AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış konuşmasında “İstanbul Aydın Üniversitesi’nde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sözlerime Yaşasın Türkiye-Arnavutluk dostluğu! Diye başlamak istiyorum. Bugün verilecek üniversite tarafından verilecek fahri doktora Türk-Arnavutluk dostluğunun bir nişanesidir. Türkler ve Arnavutlar asırlardır dayanışma içindedirler. Sayın Başbakanımızın talimatı ile AB müzakerelerinde Türkiye kadar Arnavut, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ’ın da haklılığını savunuyorum. İngilizler ve Fransızlar aynı coğrafyada barış içinde yaşıyorlarsa Balkanların tamamının AB üyeliğini önemsiyoruz. Kıtasal barış projesi bu nedenle küresel barış projesi olacaktır. Arnavut ile yüreklerimiz, sevincimiz bir. Mehmet Akif Ersoy Arnavut’tur. Arnavut vatandaşlarımızın zamanında yerleştiği Arnavutköy, İstanbul’ un en güzel semtlerinden biridir. Türkiye, Arnavutluk’ un NATO ve AB sürecini desteklemektedir. Yaşasın Türkiye-Arnavutluk dostluğu” dedi.

İAÜ’den İkinci Kez Fahri Doktora Unvanı

İstanbul Aydın Üniversitesi 2003 yılında kurulmuş sekiz fakülte, üç meslek yüksek okulu, iki enstitü ve on bir araştırma merkezi ile eğitim öğretim hayatına devam etmektedir. 11.000’in üzerindeki mezunu ile birçok önemli projeye imza atan, İstanbul Aydın Üniversitesi Fahri Doktora unvanının önemini bilerek bugüne kadar iki kişiyi bu unvana layık görmüştür. İlk olarak İstanbul Aydın Üniversitesi 2011 mezuniyet töreninde T.C Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a verilen Fahri Doktora unvanı, bu yıl siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki başarılı çalışmalarından dolayı Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Pamir Topi’ye verildi.

“Arnavutluğun Dönüşümü, Son 20 yılda Balkanlardaki Uluslararası Gelişmeler” konulu Liderler Konferansına konuşmacı olarak katılan ve Fahri Doktora alan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Bamir TOPİ yaptığı konuşmada “Aranızda bulunmaktan son derece memnunum ve çok heyecanlıyım. Bu modern üniversiteye daveti hemen kabul ettim. Türkiye-Arnavutluk dostluğu üzerinde konuşmak üzere burada bulunmaktayım. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu dostluk olacaktır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Göndermiş olduğu selamlardan dolayı teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığım dönemim süresinde Türkiye’yi iki defa ziyaret ettim. Kendilerine dostluğumuzun güçlenmesine yönelik katkılardan olayı teşekkür ediyorum, bu ilişkiler stratejik olarak önemlidir. İlk ziyareti unutmayacağım. Cumhurbaşkanımız makamında bize kardeşlik gösterdi. Sayın Abdullah Gül, NATO üyeliği adına bir imza attı, bu konuda kendisine minnettarım. Arnavutluk 20 yıl öncesine kadar dünyadan tecrit olarak yaşamaktaydı. 10 yıl önce bölgemizde savaşlar sona erdi ve savaşta bulunan ülkelerin çoğu NATO’ya üyeydi hatta birkaçı da AB üyesiydi. Bu ülkeler özellikle ekonomik gelişimin bir sembolüdürler. Biz o zaman o dönemde doğmuş nesilleriz bu değişim ve dönüşüm sürecindi yaşadık ve çok zor günler geçirdik. Türkiye ve Türk halkı her zaman Arnavutların zor durumda sığınacağı bir ülke oldu. Bugünkü dostluğumuz sadece politik değil. Türkiye ye gelen her Arnavut kendisini ülkesinde hissetmiştir. Aynı şey Türkler için de geçerlidir. Bu açıklamalar gönülden gelmektedir. Bugün Balkanlarda etnik çatışma yoktur. Balkanlar bugün güçlü bir dönüşüm yoluna girmiştir. Özellikle 2008 yılından bu yana balkanlarda jeopolitik durum değişmiştir. O dönemden bu yana Kosova bağımsız ve özgür bir ülkedir. Çünkü Türkiye Kosova’nın bağımsızlığını sonuna kadar desteklemiştir. Bugün Arnavutluk, 28 NATO üyesinden biridir. AB’ye üye olmak için de çalışmaktayız.” Dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencileri, modern felsefe ile iki ülke ve diğer ülkeler arasında barışın garantisi olarak gördüğünü dile getiren Topi, “Geleceğin garantisi ilkokuldan başlayarak alınan eğitim felsefesi ile olur. Bizim dünyamızda herkes hukukçu, doktor, ekonomist olamaz. Havaalanında fiziki iş yapan kişi de ülkesine yardımcı olmaktadır. İnşaat alanında da tüm gününü harcayan kişi de çok önemlidir. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki olumlu havanın devamını ve Türkiye’yi dost bir ülke olarak gördüğümü söylemek isterim. Tekrar size göstermiş olduğunuz samimiyetten dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“Arnavutluğun Dönüşümü, Son 20 yılda Balkanlardaki Uluslararası Gelişmeler” konulu Liderler Konferansında konuşmalarını gerçekleştiren Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Pamir Topi’ye

 Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Programı Keçe Atölyesi tarafından gerçekleştirilen “Güneş Nemrut’ tan Doğar” isimli defilenin ardından AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın tarafından Fahri Doktora takdim edildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.