banner

İşte dünyanın en iyi 100 üniversitesi




Dünyanın en iyi 100 üniversitesi listesinde zirveyi Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü paylaşıyor.

campusListenin genelinde Amerikan Üniversitelerinin hakimiyeti dikkat çekiyor. İngiltere'de Cambridge ve Oxford üniversiteleri listede ilk ona girse de listeye giren başka hiç bir İngiliz üniversitesi yok.
Asya eğitim kurumları da yükselişte. En iyi üniversite listesi 17,000 akademisyenin görüşleri doğrultusunda hazırlandı.
Dünyanın her yerinden akademisyenlerin görüşleriyle hazırlanan listede amaç yüksek öğretimde en kaliteli üniversitelerin sayılarını verebilmek.
Doğu Yükseliyor
Times Higher Education dergisinde geçen yıl ilk beşe giren üniversitelerin bu yıl da yerlerini koruduğu görülüyor. Listenin ilk beşinde Boston merkezli iki üniversite var. Bunlardan Hardvard birinci ve MIT kısa adıyla da bilinen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ikinci sırada bulunuyor. Cambridge İngiltere'nin en iyi üniversitesi olarak üçüncü sırada.
Cambridge Üniversitesini, ABD'den Stanford ve California Üniversitesi takip ediyor. Listede İngiliz üniversitelerinin düşüşte, Uzak Doğu üniversitelerinin ise yükselişte olması dikkat çekiyor.
Çin, Japonya, Singapur ve Güney Kore üniversiteleri listede daha yoğun yer alıyor. Düşük nüfusuna oranla en iyi 100 üniversite listesinde İsviçre'nin üç üniversitesinin bulunması, İsviçre üniversitelerinin kalitesini vurguluyor. En iyi 100 üniversite listesinin resmi bir geçerliliği yok. Ancak yüksek öğretimin globalleştiği günümüzde listeye girebilmek üniversitelerin prestijleri açısından çok büyük bir avantaj.
Bilgi Merkezleri
Yapılan bilimsel araştırmaların yüksek teknoloji ürünlerinin yaratılmasına ışık tutması, bilgi merkezlerinin ekonomik ve politik önemlerini artırıyor. Listede bulunan Stanford, Harvard ve Oxford üniversitelerinin, global dev markaların oluşumunu desteklediği görülüyor. Kaliforniya eyaletinde, ilk ona giren üç üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerin Kaliforniya'daki dijital endüstirilerin işleyişlerine yardımcı olduğu biliniyor. Kaliforniya'nın Silikon Vadisi ve Boston'daki araştırma merkezleriyle yarışmak isteyen New York eyaleti, bölgede bilim kampüsü açmayı planlıyor.
En iyi 100 üniversite listesi sonuçları akademisyenler tarafından tartışılabilir. Liste yapılırken akademisyenlere uzman oldukları alanında en iyi buldukları 15 üniversiteyi belirtmeleri istendi.
Oylamaya katılan ABD merkezli akademisyen oranı yüzde 44 ve 44 Amerikan üniversitesi listeye girmeyi başardı. Avrupa'dan katılan akademisyenler yüzde 28 oranındayken, Uzak Doğu ve Orta Doğu'dan katılanların oranı yüzde 25.
Fen bilimleri fakültelerinin ilk beşte baskın çıkması, oylamaya katılan sanat ve sosyal bilimler akademisyenlerinin yüzde 7 oranında olmasından kaynaklanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.